Miniforskerne får mulighed for at dykke ned i naturvidenskaben

Børn går til videnskab i fritiden

Ligesom børn og unge går til sport, ridning eller har andre hobbyer kan de gå til videnskab i Videnskabsklubben. Elev til elev undervisning skal skabe opnåelige rollemodeller og inspirere børn til at udforske de naturfaglige fag

Videnskabsklubben er et gratis tilbud til børn, der ønsker at lære mere om naturfaglige emner og unge som ønsker at lære fra sig. Her er det nemlig elever, der underviser andre elever.

”Vi vil gerne skabe opnåelige rollemodeller for den næste generation. I Videnskabsklubben undervises yngre elever af ældre elever og med ingen lærere eller voksne til stede skabes et unikt læringsmiljø. Hvis de yngre børn kan se, at en fra 8. klasse kan undervise dem i biodiversitet, så er de mere tilbøjelige til at føle, at det er opnåelig viden,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard, der er administrerende direktør i Videnskabsklubben. Når børnene går til videnskab, så træder de også ind i rollen som forskere – eller rettere miniforskere. De trækker i hvide kitler og får laboratoriefaciliteter til rådighed. Der er både leg, læring, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper på programmet, når miniforskerne trækker i arbejdstøjet.

”Udover at have det sjovt og lære gennem glæden ved at finde svar på deres nysgerrighed, så skal de også lære naturvidenskabelig metode. Naturvidenskab skal gerne være en del af alle børn og unges almene dannelse. De skal lære at tænke kritisk og teste hypoteser for at finde svar på deres undren,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard. Der er ingen karakterer eller intern konkurrence. Det hele er at have det sjovt sammen, udvikle venskaber og skabe entusiasme for de naturfaglige videnskaber.

Inspireret af amerikansk universitet

Ideen til Videnskabsklubben kommer fra USA. Mens Rikke Schmidt Kjærgaard tilbragte et år som postdoc på Harvard Medical School, gik hendes datter på et videnskabshold for unge piger, som var baseret på elev til elev læring og et mentornetværk hele vejen op til lederne af store firmaer og forskere på universiteterne. Det inspirerede Rikke Schmidt Kjærgaard til at skabe noget lignende, da hun vendte hjem til Danmark. ”Som forsker bærer man også et ansvar for at formidle sin viden og inspirere de kommende generationer til at interessere sig for det naturfaglige. Men vi skal også være med til at afmystificere karrierevejene i det her felt, så børnene ikke tænker, at det er farligt eller uopnåeligt. Derfor får de også lejlighed til at spørge de ældre elever om, hvordan det er at gå på gymnasiet, og hvad de kan se frem til,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard og fortsætter:

”Børnene vokser simpelthen flere centimeter, når de får kitlerne på og træder ind i klubben, som oftest holdes på gymnasierne rundt omkring i landet.” Fra pilotprojekt i Lyngby til national succes Videnskabsklubben forventer at mere end 800 elever vil gå til videnskab i deres fritid i løbet af 2019. Projektet er vokset siden det første hold i Lyngby-Taarbæk i 2014 – godt hjulpet på vej af en stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden undervejs. Klubben er nu til stede i skoler i alle de større byer i Danmark.

De eneste kriterier for at være med i Videnskabsklubben er, at man er nysgerrig på videnskab og ønsker at dele nysgerrigheden
Rikke Schmidt Kjærgaard

”Vi har en speciel tilknytning til Lyngby- Taarbæk. Det var her, vi startede det første hold, og det blev hurtigt populært. Siden dengang er vi vokset eksponentielt og er nu at finde i hele landet. De eneste kriterier for at være med i Videnskabsklubben er, at man er nysgerrig på videnskab og ønsker at dele nysgerrigheden med andre børn og unge mennesker,” siger Rikke Schmidt Kjærgaard. I dag tilbyder Videnskabsklubben forløb inden for primatologi, mikrobiologi og biodiversitet og så er man i færd med at udvikle to nye programmer indenfor materialefysik og matematik.

Tags: ,

Rikke Schmidt Kjærgaard,
administrerende direktør i Videnskabsklubben

VÆRD AT VIDE OM VIDENSKABSKLUBBEN
  • Videnskabsklubben blev stiftet som forening i april 2017 og har til huse ved Det Kgl. Danske Videnskabernes Selskab.
  • I 2018 var ca. 480 børn og unge gennem Videnskabsklubben. Det er otte gange så mange, som da Videnskabsklubben startede fire år tidligere. I 2019 vil der være klubforløb i fjorten byer, hvor tilbuddet også inkluderer 6. klasse (mini-forskere), samt et helt nyt forløb om biodiversitet.
  • I 2019 kommer ca. 800 børn og unge gennem Videnskabsklubben.