På billedet: Virksomhederne Kaunt og Moneyflow præsenterer deres løsninger til Danske SMV’er inden for automatiseret bogføring og finansiering på et live-streamet arrangement i samarbejde med Dansk Industri i slutningen af 2020.

Danske SMV’er skal digitalisere sig ud af krisen ved hjælp af innovative fintech løsninger

Industriens Fond støtter nyt ambitiøst projekt som skal hjælpe Danske SMV’ere med at øge produktiviteten og konkurrencedygtigheden gennem brug af finansiel teknologi (fintech).

Ifølge analyse fra Dansk Industri bruger SMV’er i Danmark væsentligt færre penge på IT end de større virksomheder, og SMV’erne tror mindre på, at digitalisering vil kunne skabe vækst og job i kommende år. Der er dog ingen tvivl om, at digitalisering og brug af nye teknologier er afgørende, hvis de danske SMV’er fortsat skal kunne øge deres produktivitet og være konkurrencedygtige.

Den danske erhvervsstruktur med mange SMV’er har en særlig udfording i forhold til digitalisering og den aktuelle pandemi har med alt tydelighed vist, hvor sårbare de danske SMV’er er i krisesituationer. 

Samtidig har krisen vist, at digitalisering og i mange tilfælde fintech løsninger kan være en vigtig vej gennem kriser for virksomhederne.  Digitalisering gavner både virksomheder når det går opad og nedad, og særligt fintech relaterede løsninger, der eksempelvis kan hjælpe med alternative finansieringsmuligheder har vist sig gavnlige i krisetider.

Stort potentiale i digitalisering med finansiel teknologi

Chef for innovation i Copenhagen Fintech, Simon Schou udtaler, “Danmark har en særlig stærk position når det gælder B2B fintech løsninger. De bygger bl.a. på en digital infrastruktur som er second-to-none, adgang til offentlige data og adgang til betalingsdata (PSD2) som betyder mere innovation til gavn for det brede danske erhvervsliv”. 

Simon Schou fortsætter, ”der har været meget fokus på fintech som ”kun” gavner den finansielle sektor, men vi ser i stigende grad, at Danske SMV’ere i mange forskellige industrier kan opnå betydelige omkostningsbesparelser eller skabe innovative nye forretningsmodeller ved at anvende finansiel teknologi. Netop derfor er vi særlig glade for at Industriens Fond har valgt at støtte dette projekt”. 

Industrien Fond har med bevillingen på 3,88 mio. kr. lagt vægt på, at projektet har et dobbelt formål. Dels at løfte digitaliseringen af danske SMV’er, dels at stimulere vækstlaget af danske fintech startups. 

Brug af ny teknologi kan optimere forretningen og øge konkurrenceevnen i danske virksomheder. Men der er for få – særligt blandt mindre virksomheder – der griber mulighederne. På det finansielle område findes en række digitale løsninger som relativt hurtigt kan gøre en forskel i mange virksomheder. Det potentiale vil vi gerne være med til at forløse og fremvise, ved at bringe den spirende fintech-branche herhjemme tættere på det øvrige erhvervsliv,
Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Copenhagen Fintech har siden starten i 2016 haft fokus på, at finansiel teknologi skal komme det brede danske erhvervsliv til gode og dette projekt er endnu en milepæl i dette arbejde som for alvor fik fokus da Dansk Industri også valgte at indtræde i bestyrelsen for Copenhagen Fintech. 

Dansk Industri ser også et stort potentiale i digitalisering med finansiel teknologi. Flere pilotprojekter har vist, at de løsninger fintech-virksomhederne kan levere kan bruges og har interesse i et bredt SMV-segment på tværs af brancher. Det gælder fx nye lønsystemer, bogholderiløsninger og løsninger til at sikre compliance på komplekse områder.

Direktør for DI Digital, Rikke Hougaard Zeberg udtaler, ”Vi arbejder i DI aktivt med at løfte digitaliseringen af SMV’erne og samtidigt stimulere vækstlaget af tech-startups på tværs af brancher. Fintech-startups er isbrydere i det felt, og vi glæder os til gennem projektet at få matchet SMV’ere og fintech startups, så SMVerne får glæde og konkret forretningsværdi af de mange gode digitale løsninger, der i øjeblikket bliver skabt i fintech-virksomhederne ”.

Startups ser muligheder i SMV segmentet

Én af de meget lovende startup virksomheder som målretter sig med succes mod SMV segmentet er fintech virksomheden Moneyflow. Direktør Kim Rehfeld ser store muligheder i projektet.

”Jeg startede Moneyflow fordi jeg tror på at personer og virksomheder skal betales når de vil og når de har behov. Mange små og mellemstore virksomheder har udfordringer med lange betalingsfrister og dette projekt kan være med til at skabe langt større opmærksomhed omkring hvordan finansiel teknologi kan hjælpe med at få styr på bl.a. forretningens cash flow. Specielt i en krisetid kan dette være afgørende for virksomhedens overlevelse.”

Se mere om Moneyflow her

Kaunt er en anden fintech startup som ved brug af kunstig intelligens har specialiseret sig i at automatisere processer i offentlige og private virksomheder. Kommunikations- og marketingchef Sofie Grue Haumann udtaler, ”Tid til udvikling af både mennesker og organisationer er afgørende for vækst og succes. Og det gælder både store og små virksomheder. Hos Kaunt har vi set, at teknologi kan hjælpe mennesker til at gøre ting lettere og bedre. Ved at udnytte kraften i kunstig intelligens kan vi bl.a. automatisere manuelle finansielle processer, så mennesker kan bruge deres tid, der hvor den giver mest værdi for dem selv og deres virksomhed.”

Se mere om Kaunt her