Med applikationer, der bygger på kunstig intelligens, er det muligt at være proaktiv og forudsige eventuelle problemer, der lynhurtigt kan adviseres til den ansvarlige i produktionen via 5G netværket.

5G vil transformere erhvervslivet markant

Alle taler om 5G – men mere om, hvor udbredt, det er end, hvad det egentlig kan anvendes til i virksomhedsregi. Det mener Jakob Molzen, der er Country Manager Denmark hos teknologi- og televirksomheden Verizon, er en skam for mulighederne er mange og spændende

”Der er efterhånden blevet sagt utrolig meget om potentialet i 5G mobilteknologi. Men hvorfor hører vi så kun om, hvornår de forskellige operatører bliver landsdækkende? Det er fint nok, at forbrugerne får adgang til f.eks. hurtigere download eller streaming, men det er i virksomhedssammenhæng, de helt store muligheder for denne teknologi ligger. Hvorfor hører vi ikke om dem?”

Sådan spørger Jakob Molzen, der er Country Manager Denmark hos teknologi- og televirksomheden Verizon. Han mener altså, at vi slet ikke hører nok om, hvorledes 5G mobilteknologi kan være med til at transformere og udvikle virksomhederne. Hverken når det gælder forretningsstrategi eller produktion, og heller ikke når det f.eks. gælder sikkerhed i form af monitorering af maskiner og medarbejdere i realtid.

Læs også: 5G for Business Solutions & Resources

Virksomhedens helt eget netværk

”Der er efterhånden tusindvis af cases både fra Europa og resten af verden, der dokumenterer de mange fordele, som 5G mobilteknologien rummer. Ikke blot er 5G langt hurtigere end 4G, men overfører også data med langt mindre forsinkelse, hvilket er essentielt i en lang række af de sammenhænge, hvor teknologien vil finde anvendelse”, siger Jakob Molzen videre.

Jokob Molzen, Country Manager Danmark, Verizon, 5GIkke blot er 5G langt hurtigere end 4G, men overfører også data med langt mindre forsinkelse, hvilket er essentielt i en lang række af de sammenhænge, hvor teknologien vil finde anvendelse.
Jakob Molzen, Country Manager Denmark, Verizon.

Med et privat 5G netværk får virksomhederne adgang til at opbygge deres helt eget netværk, som i modsætning til Wi-Fi, hvor alle anvender en af to frekvenser, giver eksklusiv adgang til den frekvens, det opererer på. Dermed undgås risikoen for såvel overbelastning som interferens. Desuden ejer virksomheden adgangspunkterne, som i øvrigt kan understøtte langt flere enheder end Wi-Fi.

5G matcher kunstig intelligens

”Det indebærer en række forretningsmæssige fordele. For det første betyder det, at den enkelte virksomhed kan opbygge et netværk, der passer specifikt til applikationsbehovet, herunder kapacitet og pålidelighed, og for det andet er netværket mere sikkert, blandt andet gennem bedre kryptering, ligesom der er fuld kontrol over, hvem der har adgang til det”, uddyber Jakob Molzen.

Derudover fremhæver han som nævnt den lave forsinkelse i overførsel af data, hvilket gør det muligt at tage it i brug på en række områder, hvor det ikke tidligere har kunnet lade sig gøre. Blandt andet i forbindelse med analyser i realtid, der bygger på de muligheder, som ligger i anvendelsen af kunstig intelligens (Artificial Intelligence) og maskinlæring (Machine Learning), teknologier der vinder hastigt frem i blandt andet produktionsvirksomheder.

Regnekraften distribueres ud

”Denne tendens er tæt forbundet med den teknologi, vi kalder for Edge Computing, hvor beregningsopgaverne i stadig større omfang distribueres ud lige præcis, hvor der er brug for dem. F.eks. i en produktionslinje, hvor man ved hjælp af video overvåger, at alt går rigtigt til såvel produktions- som sikkerhedsmæssigt. Ved hjælp af den lynhurtige 5G teknologi er det muligt at reagere lynhurtigt på et eventuelt problem”, forklarer Jakob Molzen.

Med applikationer, der bygger på kunstig intelligens, er det nemlig muligt at være proaktiv og forudsige eventuelle problemer, der lynhurtigt kan adviseres til den ansvarlige i produktionen via 5G netværket. Men der er mange andre muligheder – blandt andet i forbindelse med autonome robotter, hvor det er vigtigt at kunne gribe ind i samme sekund, noget måtte gå galt.

Læs også: A transformative, on-premises, private 5G network

Mulighederne er uanede

”Af andre anvendelsesområder kan jeg nævne sundhedssektoren, hvor en læge f.eks. kan overvåge og styre en robot og på den måde foretage en operation på distancen. Man kan også forestille sig en tekniker, der fra en anden side af kloden og ved hjælp af Virtual eller Augmented Reality vejleder en servicemedarbejder i en kritisk maskinvedligeholdelse”, slutter Jakob Molzen.

Men 5G teknologi kan naturligvis også anvendes til forretningsoptimering i en lang række sammenhænge. F.eks. i logistikmæssig sammenhæng, hvor eksempelvis autonome droner kan flyve rundt i en lagerhal for at foretage optælling af de forskellige varenumre. Så jo, der er masser af anvendelsesmuligheder i 5G, som rækker langt ud over de fordele, som teknologien naturligvis også rummer for den almindelige forbruger.