Sponseret af Omniveta Finans

Christian Hierwagen, CEO i Omniveta Finans

Svenskerne har gjort det længe – og nu er danske SMV’er godt på vej

Likviditet: Krisen i 1990’ernes Sverige, fik stort set alle landets virksomheder til at omfavne ­fakturakøb og dermed opnå langt bedre ­likviditet. Nu er det samme ved at ske i Danmark, hvor SMV’erne ser fakturakøb som en effektiv vej til vækst.

For rigtig mange små og mellemstore virksomhed er er ­begrænset ­likviditet en stor og nærmest uoverkommelig barriere i forhold til øget vækst.

Og spørger man Christian Hierwagen, der er CEO i Omniveta Finans, kan det sagtens være anledningen til, at fakturakøb gennem de seneste år er blomstret markant op.

”Med store udestående fordringer og kreditter på 30 – 60 dage afholder mange virksomheder sig fra at investere fordi, deres likviditet simpelthen ikke er god nok. I den situation giver fakturakøb dem en mulighed for hurtigt at få deres penge hjem, hvorefter viften af muligheder pludselig er meget større. Så ja, jeg tror, helt bestemt, at der er en meget direkte sammenhæng mellem ønsket om vækst, og efterspørgslen på fakturakøb,” siger han.

Ro i sjælen og kaffe som det første

Og Christian Hierwagen ved, hvad han taler om. Siden 2015 har Omniveta Finans nemlig været specialiseret i afkøb af fakturaer, og mod en mindre provision sørget for, at virksomheder hurtigt fik deres penge hjem.

Han fortæller, at virksomheden for år tilbage fokuserede på det svenske marked, hvor 1990’ernes krise havde fået virksomhederne til at kikke til andre end bankerne for finansiering. Metoden tog sidenhen fart, og er siden da blevet så populær, at langt de fleste svenske virksomheder i dag benytter sig af fakturakøb.

”Mit gæt er, at vi kommer til at se en lignende udvikling i Danmark,” siger Christian Hierwagen og nævner de øvrige fordele, der tiltaler mange virksomheder:

”Som det første de gør om morgenen, er der rigtig mange virksomhedsejere, der tjekker deres netbank. Simpelthen fordi det er så afgørende for virksomheden, at dens fakturaer hurtigt bliver betalt,” siger han og fortsætter:

”Sælger de derimod deres faktura til os, overtager vi både den og den medfølgende risiko for kundekonkurser og lignende – og pengene er så på deres konto efter typisk 24 timer – eller samme dag, som den er godkendt. Det giver selvfølgelig en helt anden ro i sjælen og mulighed for, at man som det første om morgenen i stedet kan lave sig en kop kaffe,” smiler Christian ­Hierwagen.

Skeptisk – i starten

Han tilføjer, at det er svært at finde eksakte tal på udbredelsen af fakturakøb i Danmark i dag. Men det forhold, at Omniveta Finans på bare fire måneder i 2019 fordoblede sin egen omsætning er en tydelig indikator på, at denne type af finansiering er i kraftig vækst:

”For mig siger det noget om, at virksomhederne tydeligt kan se fordelene, når først de har taget skridtet og prøvet det,” siger Christian Hierwagen og tilføjer, at det med at ”tage skridtet” godt kan være en hård nød at knække:

”Som mennesker er vi naturligt skeptiske overfor det, der er nyt – det var man også i Sverige i 90’erne. Dertil kommer, at vi i Danmark har haft en meget stærk tradition for at vende os mod banken, når det drejer sig om finansiering. Den slags tager tid at ændre, og vi har brugt rigtig store ressourcer på at få virksomhederne til at se mulighederne,” siger han og understreger, at der er forskel på fakturakøb og traditionel factoring.

I modsætning til traditionel factoring, stilles der nemlig ikke krav til hvilke fakturaer, man kan sælge, eller hvor stor en omsætning, man skal have. Der er heller ingen regler for i hvor lang tid man skal lægge sin omsætning hos virksomheden, der køber ens fakturaer. Og sidst men ikke mindst fungerer fakturaafkøb rigtig godt i samarbejde med bankerne, da der ikke er behov for virksomhedspant.

Det hele er dermed lidt mere enkelt:

”De væsentligste krav for at et fakturakøb kan komme på tale er, at varen eller ydelsen er leveret, at der ikke foreligger aftale om modregning, og at fakturaen skal betales inden 90 dage. Dertil kommer, at virksomheden selvfølgelig skal have lidt historik, vi kan forholde os til. Er de krav opfyldt, overtager vi den fulde administration af fakturaen og følger op, indtil der er betalt. Meget mere enkelt og gennemskueligt bliver det ikke, og det er der rigtig mange, der godt kan lide,” slutter Christian Hierwagen.