Sponseret af Lagur

Foto: Colourbox

Sådan behandles kalken helt uden kemi

Masser af kalk i vores vand er sundt. Men det er skidt for fliser, vandhaner og hårde hvidevarer. Derfor har det danske firma LAGUR opfundet en mekanisk og bæredygtig metode, der bevarer kalkens gode egenskaber og eliminerer de irriterende belægninger.

Landet over bander rigtig mange mennesker over kalken i vandet. Megen kalk giver nemlig hårdt vand, og hårdt vand er ikke den bedste kombination med hverken flotte fliser, forkromede vandhaner, kaffemaskiner, opvaskemaskiner eller vaskemaskiner. Rent kosmetisk er kalk ikke kønt på fliser og vandhaner, mens varmelegemerne i de hårde hvidevarer i husstanden får levetiden forkortet og energiregningen forøget af at skulle arbejde med en tyk kalkbelægning. Udfordringen er blot, at mange af de blødgøringsmetoder, der anvendes til at mindske kalkindholdet, rent faktisk går ud over vandkvaliteten. Set fra et sundhedsmæssigt sundspunkt er megen kalk i vandet nemlig en rigtig god ting.

”Når der er meget kalk i vandet, er der typisk også meget fluor, hvilket er til gavn for vores tandsundhed, så derfor er et højt indhold af kalk grundlæggende en fordel. Udfordringen er derfor, hvorledes vi kan mindske problemerne i vores husholdning. En uhensigtsmæssig måde at gøre det på er at anvende et traditionelt kemisk blødgøringssystem. Her anvendes der nemlig salt i processen, der både fjerne kalken samt gode stoffer som fluor og magnesium. På den måde er der en risiko for, at vandet filtreres så meget, at private blødgøringsløsninger kan gå ud over sundheden, hvis ikke de driftes korrekt”, siger Simon Sørensen, der er medstifter af og direktør i firmaet LAGUR, som netop har specialiseret sig det modsatte, nemlig mekanisk behandling af kalken.

Mekanisk og bæredygtigt

Det betyder, at man hverken piller ved mængden af kalk i vandet, fjerner vigtige stoffer eller tilfører unødvendig kemi. Ved en forholdsvis enkel elektrisk proces ændrer man kalkens struktur således, at den får svært ved at hæfte sig fast på fliser, vandhaner eller varmelegemer. Rent ressource- og bæredygtighedsmæssigt er det naturligvis også en fordel, idet man undgår at anvende kemi. Desuden skal der ikke produceres og transportere store saltmængder rundt i landet, lig som de anlæg, LAGUR sælger, efter montering kun bruger strøm og er vedligeholdelsesfri i rigtig mange år. Så når man kigger på den dag­lige drift, er der ligeledes mange fordele ved at vælge en løsning, der er fri for kemi.

Uden LAGUR

Med LAGUR

”I dag har vi installeret mere end 500 af vores anlæg over hele landet, men jeg skal da erkende, at det nogle gange har været lidt op ad bakke, fordi der har været en i øvrigt ganske sund skepsis over for vores teknologi. Men de mange installationer dokumenterer, at det ved hjælp af elektricitet er muligt at ændre kalkens fysiske form fra trekantede krystaller til et granuleret pulver, der er nemt at fjerne i badeværelset og ikke sætter sig fast på varmelegemerne i hverken kaffemaskine, opvaskemaskine eller vaskemaskine”, siger Simon Sørensen. Modsat mange af de løsninger, man ellers møder i det lokale byggemarked eller i tv-shoppen, påpeger LAGUR nemlig, at kalkens ændrede tilstand ikke kun er gældende i anlæggets umiddelbare nærhed.

Effekten ér dokumenteret

”Vores anlæg foretager ikke en permanent, men kun en midlertidig ændring af kalkens struktur. Vi garanterer dog, at effekten holder over en afstand på minimum 2,5 km., og derfor er vores anlæg især anvendelige i forbindelse med f.eks. mindre vandværker og blokbebyggelse.

Samtidig kan vi garantere overfor de tilsluttede husstande, at kalken i vandet bliver omformet til en blødgjort lignende tilstand på en bæredygtig måde uden brug af kemi. Restproduktet er et fint pulver, der kan fjernes med en fugtig klud, hvilket betyder en afledt effekt i form af mindre brug af skrappe rengøringsmidler. Noget man blandt andet er glad for i flere af de fitnesscentre, hvor vi har installeret anlæg, eller andre typer af virksomhed med intens brug af badefaciliteter”, siger Simon Sørensen.

Han føjer til, at modstanden mod de kemibaserede blødgøringsanlæg ud fra miljømæssige og sundhedsmæssige hensyn er voksende, men at valget mellem kemi og kalk indtil nu har været et svært valg. Uanset kalkindholdet er det danske vandhanevand noget af det sundeste i verden, og det sætter man altså på spil, hvis man anvender en kemibaseret løsning, der blødgør vandet ved hjælp af såkaldt ion-bytning. Et anlæg fra LAGUR består blot af et rør på en halv meter, der installeredes efter hovedvandmåleren, samt en styreboks, som kun forbruger 1 kilowatt i døgnet svarende til nogle få kroner. Desuden er anlæggene drifts- og vedligeholdelsesfrit, lige som der gives 10 års garanti.
bundlinje.

De grønne ideer og produkter hos virksomhederne er mangfoldige. Derfor er erhvervslivet trukket i arbejdstøjet for at omsætte ideerne til resultater hos kunder i den offentlige sektor.

Tags: ,
Mere end 500 ­anlæg ­installeret

Teknologien fra LAGUR ­arbejder med elektriske frekvenser, der rent mekanisk ændrer kalkens fysiske struktur, så den får en mere rummelig og blødere form. Derved får den svært ved at hæfte sig på overflader som f.eks. fliser, vandhaner og varmelegemer i hvidevarer. Vandets hårdhed og dermed kalkindholdet varierer fra landsdel til landsdel, men grundlæggende er det altså ikke kalken som sådan, der er noget galt med – tværtimod. Det er dens form, og den kan ændres uden brug af miljøbelastende kemi. I dag har LAGUR mere end 500 anlæg installereret i vandværker, boligforeninger, shoppingcentre, kontorhuse og andre steder, hvor en central løsning giver mening. De første installationer har i dag været i drift i mere end 6 år.