Sponseret afKalk

Direktør i Kalk A/S, Rasmus K. Jørgensen, er glad for, at alle virksomhedens produkter er Cradle2Cradle certificerede. Det betragter han som en slags materialepas, som byggebranchen har brug for. Foto: Kalk A/S

Vi er grønne – og det har vi altid været

For virksomheden Kalk A/S var det ikke nogen svær beslutning at få sine produkter miljøcertificeret. Tilsætningsstoffer har nemlig aldrig fundet vej ind i produktionen.

Lidt frimodigt kan man vel sige, det ikke er nogen kunst at omstille sig til at blive en grøn virksomhed, når man i virkeligheden altid har været det. Men det er faktisk det, der er tilfældet for virksomheden Kalk A/S i Store Heddinge. Lige siden den blev etableret i 1976 har man nemlig produceret kalkmørtel, der udmærker sig ved ikke at indeholde nogen former for tilsætningsstoffer.

»I 2014 tog vi så skridtet og fik papir på vores grønne indstilling og grønne produkter, nemlig i form af en Cradle2Cradle guldcertificering. Det er en produktorienteret certificeringsordning, men den giver point i både DGNB og LEED systemerne, der anvendes til certificering af hele byggerier«, fortæller Rasmus K. Jørgensen, der er direktør i virksomheden.

Alle produkter er miljødeklareret

 

Foto: Kalk A/S

Kalk har endvidere EPD’er på alle deres tørmørtelprodukter – Environmental Product Declaration – der er en frivillig dokumentation af byggematerialers miljømæssige egenskaber, men ifølge Rasmus K. Jørgensen er det ikke nok kun at producere grønne produkter. Det at være grøn skal gennemsyre hele virksomheden, så derfor har man også udvalgt 5 af FN’s 17 verdensmål, som man arbejder efter.

»Vi var verdens første mørtelproducent, der fik en Cradle2Cradle certificering, men har altså taget skridtet videre. Det betyder, at vi også har opsat 2 vindmøller, har etableret et biogasanlæg og har fået vores eget rensningsanlæg, lige som al belysning i virksomheden er LED-pærer«, siger Rasmus K- Jørgensen. En sådan holistisk tilgang til det at markedsføre sig som en grøn virksomhed er vigtig, mener han.

Læs e-brochure: Valg af den korrekte hydrauliske kalkmørtel

Den grønne tanke bunder i historien

Virksomheden har i øvrigt den interessante baggrund, at den er etableret med fodfæste i renoveringsbranchen – endda den lidt mere eksklusive del af branchen. De første kunder var nemlig slotte og herregårde under restaurering, og til sådanne opgaver passer det ikke at komme farende med en masser moderne produkter, der er fyldt med kemi og tilsætningsstoffer. I hvert fald ikke, hvis man vil holde den gamle stil.

»Siden er vi naturligvis også begyndt at levere til nybyggeri, og der er masser af opgaver, hvor vores mørtel passer perfekt. F.eks. til opmuring af skalmure, hvor der ikke stilles voldsomme krav til styrken. Samtidig har vores hydrauliske kalkmørtel den fordel, at både sten og mørtel kan genbruges. Stenene kan nemlig ganske enkelt afrenses, og mørtlen kan indgå i en ny produktion«, siger Rasmus K- Jørgensen.

Læs e-brochure: Slut med skadelig maling – inde og ude

 

Tags: ,
Arbejder efter 5 verdensmål

Kalk arbejder efter 5 af de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling:

  • Rent vand og sanitet
  • Bæredygtig energi
  • Anstændige jobs og økonomisk vækst
  • Bæredygtige byer og lokalsamfund
  • Ansvarligt forbrug og produktion

Kalk er også maling

Virksomheden Kalk har også udviklet en kalkmaling, der ligeledes er Cradle2Cradle guldcertificeret. Ganske som mørtelprodukterne er den helt uden tilsætningsstoffer, hvilket betyder, at den også kan anvendes indendørs, idet der ikke er nogen afgasning.

Læs også e-brochure: Blad om materialer til vedligeholdelse og renovering