Foto: Gate21

Grøn omstilling er god forretning

Hvis Danmark skal nå klimamålene og samtidig være i stand til at konkurrere på det globale marked, er det ­afgørende, at vi får landets små og mellemstore virksomheder med på den grønne omstilling. Og flere virksomheder oplever nu også resultaterne af, at de har taget hul på arbejdet med at gøre deres forretning mere bæredygtig.

I 2019 fik virksomheden Komproment lavet en grøn forretningsmodel, hvilket har været en kickstarter til helt nye forretningsområder og nye markeder.

”Det at få en grøn og cirkulær forretningsmodel, har gjort, at vi i Komproment har differentieret os fra vores konkurrenter og fået åbnet op for nye forretningsområder. På mange områder blev vi pludselig frontrunnere, hvilket har været en stor konkurrencemæssig fordel. At det så også har tilført en masse positivt til virksomhedens kultur, er et kæmpe plus. For hvem kan ikke lide at arbejde i en virksomhed, som både tjener penge og gør noget godt for miljøet”, siger Mads Røge, CSR & Miljø, Komproment.

95 mio. kr. skal løfte den cirkulære omstilling i danske virksomheder

De små og mellemstore virksomheder udgør 99% af dansk erhvervsliv og langt fra alle virksomheder er klædt på til at omstille sig til bæredygtige forretningsmodeller. Det vil en investering på 95 mio. kr. gøre noget ved.

Der er brug for at ­omstille hele Danmark til en cirkulær, grøn økonomi
Camilla Haustrup Hermansen

Projektet ”Grøn Cirkulær Omstilling” er en ambitiøs satsning og vidner om, at Danmark ønsker at være foregangsland, når vi taler om cirkulær omstilling. Hvis danske virksomheder får skabt cirkulære forretningsmodeller, er det et vigtigt konkurrenceparameter og kan skabe store vækst- og eksportmuligheder.

”Der er brug for at omstille hele Danmark til en cirkulær, grøn økonomi, hvis vi skal reducere CO2-udledningen. Mange tror, at det kun handler om energi. Det gør det ikke. Det vurderes, at 45% af de globale CO2-udledninger stammer fra materialer og produkter, som vi forbruger. Den viden skal vi handle på”, siger Camilla Haustrup Hermansen, Direktør i Plus Pack og Formand for Regeringens Klimapartnerskab for Affald, vand og den cirkulære branche.

Konkret handling til gavn for virksomhederne

Manglende ressourcer og manglede viden er nogle af de primære udfordringer i forhold til en cirkulær omstilling. For mange af virksomhederne er det for stor en mundfuld at komme i gang, for hvor skal man starte og hvad kan betale sig.

Netop derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse valgt at investere 95 mio. kr. i grøn og cirkulær omstilling i små og mellemstore virksomheder. Investeringen skal understøtte virksomhederne i deres omstilling til bæredygtige og grønne forretningsmodeller ved hjælp af gratis rådgivning og udarbejdelse af grønne forretningsmodeller.

Helt konkret skal de 95 mio. kr. hjælpe over 450 virksomheder med at udvikle deres forretning i en mere bæredygtig og cirkulær retning. Det kan enten foregå gennem individuel rådgivning, kollektive forløb eller korte intensive forløb. Indsatserne har bl.a. fokus på at fremme virksomhedernes udvikling af mere grønne forretningsmodeller gennem øget plastgenanvendelse og værdiudnyttelse af materialer, samt udvikling af potentialer ved cirkulært design og produktudvikling.

“Der er behov for nogle helt konkrete aktiviteter, som giver små og mellemstore virksomheder mulighed for at komme i gang med den cirkulære omstilling og for at realisere de potentialer der er forbundet med udviklingen af bæredygtige forretningsmodeller. Derfor giver dette projekt virksomhederne en mulighed, som både gavner klimaet, men også virksomhederne selv“, siger Karin Klitgaard, Underdirektør i Dansk Industri.

Tags: ,
Projektet Grøn Cirkulær Omstilling

458 virksomheder får en grøn cirkulær forretningsmodel

19.000 tons CO₂ sparet årligt

20.000 reduceret energiforbrug målt i med GJ

Projektet er finansieret af EU’s Regionalfond og decentrale erhvervsfremmemidler og partnerne bag projektet er CLEAN, Lifestyle & Design Cluster, Erhvervshusene, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark, Gate21, Plast Center Danmark, Danish Food Innovation, Dansk Industri, Dansk Design Center, DAMRC og Næstved kommune.