Der er masser af fordele at opnå ved hjælp af Additive Manufacturing (AM), der også kan bruges som afsæt for at gentænke og udfordre din produktudvikling. Hvis du er nysgerrig, guider vi dig her til at komme i gang med AM. Foto: Dansk AM Hub

Hvordan, hvorfor og hvornår? Sådan får du tændt 3D printeren i din virksomhed

Kortere tid fra produktion til marked, lavere omkostninger ved udvikling og et forbedret design og kvalitet. Der er masser af fordele at opnå ved hjælp af Additive Manufacturing (AM), der også kan bruges som afsæt for at gentænke og udfordre din produktudvikling. Hvis du er nysgerrig, guider vi dig her til at komme i gang med AM.

Hvis du overvejer, om 3D print og Additive Manufacturing (AM) er noget for din virksomhed og er i tvivl om, hvordan du kommer i gang, så start med at stil dig selv følgende spørgsmål:

  • Har vi de rette kompetencer til at kunne implementere 3D print teknologien?
  • Kan vores nuværende forretningsmodel udnytte fordelene ved 3D print? Hvis ikke, hvordan kan vi så udnytte teknologien?
  • Er vores opstartsomkostninger ved udvikling af nye produkter relativt høje ved klassisk fremstillingsmetoder, f.eks. støbeforme?

Svaret kan nemlig hjælpe jer med at beslutte, om AM være en løsning for jer.

AM er ikke bare en ”fiks ide”, som vi har udtænkt, men et reelt værktøj til at forbedre værdikæden på en række punkter. Og det er ikke bare et quickfix, men en måde at omstille måden at tænke produktion på og forøge jeres konkurrencedygtighed. Det bakkes op af utallige eksempler fra både det danske og internationale erhvervsliv, som har prøvet kræfter med 3D print og baseret hele deres forretningsmodel på AM – kun for netop at opleve det enorme potentiale.

Foto: Dansk AM Hub

Hvis 3D print teknologien tænkes effektivt ind i jeres forretningsmodel, kan den nemlig blive et vigtigt værktøj til at opnå produktionsmæssige såvel som forretningsmæssige konkurrencefordele. Som udgangspunkt kan 3D print være relevant for din virksomhed, hvis I beskæftiger jer med generel produktion. Da materialeudbuddet og designprocessen har udviklet sig meget, omfavner teknologien snart de fleste produktionsområder og brancher. Hvis I også beskæftiger jer med design og har brug for hurtigt-fremstillet prototyper til at konkretisere jeres ideer, vil det typisk også give mening. Hvis din virksomheder ønsker at opnå en af fordele i nedestående diagram, giver det mening at begynde at kigge i en AM-retning:

3D print markedet vil stige med mindst ti procent om året de kommende år, viser den seneste rapport fra Deloitte. Dette skyldes bl.a. muligheden for at printe i mange flere typer af materiale – ind til nu har det primært været print i plast, men snart vil metal udgøre en større andel – men også at printhastigheden konstant forbedres, at det konstant bliver muligt at printe endnu større elementer, og slutteligt begynder flere og flere store produktionsvirksomheder at investere intensivt i den nye teknologi. Rapporten beskriver, hvordan 3D print bliver en integreret del af Industri 4.0 og vil være en bærende del af fremtidens produktion.

Hos Dansk AM Hub arbejder vi hver dag på at sørge for, at danske virksomheder bliver en del af denne udvikling – og endda bliver dem, der driver udviklingen. Gennem en række projekter designet og udarbejdet i samarbejde med førende AM-eksperter samarbejder vi med en masse danske SMV’er om at implementere 3D print i deres forretningsmodel. Et samarbejde, der har givet virksomhederne særdeles vigtige fordele inden for parametre som økonomi, produktforbedring, tid og bæredygtighed. Et arbejde, som er essentielt for at sikre, at vores danske virksomheder kan følge med i den internationale konkurrence. Og en indsats, der er vigtigere end nogensinde, fordi teknologien også kan bruges til at gøre produktionen grønnere og mere bæredygtig.

Indtil videre har vi rigtig mange gode danske eksempler på både decideret 3D print virksomheder og produktionsvirksomheder, der opnår gode konkurrencefordele ved at få teknologien ind i deres nuværende forretningsmodel. Som udgangspunkt arbejder vi med virksomheder indenfor fire områder, hvor AM er en central løftestang:

Foto: Dansk AM Hub

Vi har en række initiativer, som adresserer disse fire områder og udnytter fordele ved teknologien. Dansk AM Hubs samarbejde med industrien udvikler sig hele tiden, hvorved der også kommer nye projekter til løbende. Vores projekter indeholder blandt andet muligheden for at komme i gang med AM teknologien ved at låne en 3D printer, få et skræddersyet mentorforløb med nogle af Danmarks dygtigste eksperter på området samt komme med i et forløb med dygtige danske design- og produktionsvirksomheder, der vil hjælpe dig med at udvikle dit næste produkt – og meget mere.

Læs mere om vores projekter her. Hvis du er interesseret i at høre nærmere og få din virksomhed med i et projekt, så skynd dig at række ud til os.