Cloud: Big Bang eller gradvis adoption?
Cloud computing tilbyder en lang række fordele som øget sikkerhed og større skalerbarhed. Men skal skridtet fra de traditionelle serverparker og til skybaseret teknologi tages i et hug eller gradvist? Vi har spurgt to eksperter.
Alle taler om skyen som det nye sort, der gør forretningen mere skalérbar og betyder, at forandringer kan foretages sikkert, hurtigt og billigt. Dermed er Cloud computing ikke længere blot en trend, men godt på vej til at blive den nye norm.
Og for mange kan det ikke gå hurtigt nok med at sende de traditionelle inhouse-servere på pension og i stedet abonnere på diverse services i skyen.
Men, når et fænomen bliver så hot, at rigtig mange mennesker begynder at løbe i samme retning, er der grund til bremse lidt op og tænke sig om.
Det mener I hvert fald Peter Trautner, der er Senior Sales Executive hos Columbus A/S.
“Cloudtjenester er fantastiske, eftersom de gør din virksomhed mere agil, overflødiggør opdateringer og tilbyder stor sikkerhed. Men inden man i et hug flytter alle sine servere op i skyen, er det vigtigt at slå lidt koldt vand i blodet. Der mener jeg, at man med fordel kan adoptere cloudtjenesterne i et lidt langsommere tempo og vælge de rigtige ydelser første gang.”
Kræver ressourcer og kompetencer
Hos Columbus, der er eksperter i bl.a. ERP-systemer til detail-, fødevare- og produktionsbranchen, har 80 procent af virksomhedens kunder allerede taget cloud-baserede løsninger til sig, eller overvejer at gøre det. Og det tal forventer Peter Trautner vil stige markant i fremtiden.
“I løbet af de kommende år vil alt formentlig blive baseret på cloudbaserede services, og der vil være langt mellem dem, der stadig har servere til at stå på adressen. Men selvom det er en positiv udvikling, bør man være varsom med uden videre at flytte alting ud. Der er efterhånden kommet et væld af serviceløsninger, hvor man på kort tid kan komme godt i gang, uden at det stopper hele produktionen under opsætning, og så kan man altid bygge flere klodser på efter behov,” siger Peter Trautner og fortsætter.
I løbet af de kommende år vil alt formentlig blive baseret på cloudbaserede services, og der vil være langt mellem dem, der stadig har servere til at stå på adressen
Peter Trautner, Senior Sales Executive, Columbus A/S.
“Min anbefaling til de danske virksomheder er derfor, at de skal finde en serviceprovider, der kan hjælpe dem op i skyen, og samtidig identificere de tjenester, der giver dem mest værdi. Der er masser af fuldt udviklede services, og dem kan man med fordel vælge nogle af i stedet for at flytte hele sit datacenter ud i et hug.”
Hvis man flytter alt ud med det samme, kan det derimod hurtigt blive uoverskueligt og dyrt, siger Peter Trautner, og minder om, at teknologi også skal driftes, selvom det ligger i skyen.
“En meget bedre løsning for mange virksomheder er efter min mening at begynde med en kombination af egne servere og cloud-tjenester. På den måde vælger man det, der giver mest værdi for én lige nu og her, og kan så senere, når det giver mening, lægge yderligere ud,” siger han.
Sikkerheden er afgørende
Den pointe er Birgitte Hass, for så vidt enig i. Som administrerende direktør i IT-Branchen, der er Danmarks største brancheorganisationer for it- og televirksomheder, har hun et klart blik for, at der ikke findes en ”one size fits all-løsning”. Og man skal bestemt have respekt for den opgave, det er, at tage cloud-skridtet fuldt ud, siger hun.
“Når det er sagt, så er jeg nok lidt mindre forbeholden – særlig hvad angår de små og mellemstore virksomheders forhold til cloud. Cloudleverandørerne har jo nogle ressourcer og stordriftsfordele, der betyder, at de f.eks. kan opretholde en meget høj grad af sikkerhed, som de fleste SMV’er aldrig kommer i nærheden af med egne serverparker. Det kræver meget at drive sine egne servere, og for de mindre virksomheder er det næsten umuligt at opnå tilstrækkelig stor sikkerhed omkring deres data,” siger hun.
Set gennem Birgitte Hass briller er der faktisk kun fordele ved cloudteknologien, men hun er enig med Peter Trautner i, at man skal finde det rette tempo.
“Jeg plejer at sige, at elefanter skal spises i skiver, og det gælder også hvis man har begrænset med ressourcer og kompetencer i forhold til cloud. Er man i den situation, og er det den fremgangsmåde, som er bedst i overensstemmelse med strategi og ressourcer. kan det være udmærket at starte med en hybridløsning med f.eks. egne servere og en række tilkøbte cloudservices.”

Birgitte Hass, administrerende direktør, IT-Branchen

Peter Trautner, Senior Sales Executive, Columbus A/S