Fra venstre: Julien Moutte Chief Technology Officer, Bentley Systems & Martin Fischer, Kumagai Professor of Engineering / Director of the Center for Integrated Facility Engineering, Stanford.

ConTech som løftestang til bæredygtig transformation i et globalt perspektiv

Selvom byggebranchen ofte opfattes som konservativ, er der en digital transformation i gang båret frem af øget fokus på bæredygtighed. Det præger både forskning på universiteterne og forretningsudvikling hos de globale softwareudviklere, der leverer løsninger til byggeriet.

Engang fyldte industrialisering mere end bæredygtighed. Komplette data på materialer var et fjernt fremtidsscenarie, og udnyttelse af digitale bygningsmodeller blev betragtet som visionært. Den tid er forbi. Vi er blevet klogere på planetære grænser samt på byggeriets klimaaftryk, og netop dét er en katalysator for et større fokus på dataudveksling og -udnyttelse netop disse år.

Martin Fischer, Kumagai Professor of Engineering / Director of the Center for Integrated Facility Engineering, Stanford. ConTech Magasin 2024Vi har drøftet digital deling af materialeinformation de sidste 25 år, men først nu, hvor man for alvor forstår, at cirkularitet skal lykkes, tror jeg på, at løsninger kan udvikles og bringes i spil i branchen,
Martin Fischer, der er Ph.d. og professor på Stanford Center for Integrated Facility Engineering (CIFE).

Data er nøglen

“280 mia. amerikanske dollars spildes på fejl, som kunne være undgået, hvis virksomhederne havde bedre information og indsigt til rådighed. Data findes, men lige nu er det kun 4 pct. af de tilgængelige data, der rent faktisk benyttes til at optimere praksis,” fortæller Rama Dunayevich, Global Impact Partnership Lead hos Autodesk. Mere klog anvendelse af data i byggeriet er også et tema hos forskerne på Stanford University.

“Vores evne til og mulighed for at træffe beslutninger baseret på data er slet ikke så god, som den kan være. Vi skal knække koden til bedre feedback loops, så vi f.eks. kan lave bedre prognoser for en bygnings energiforbrug,” siger Martin Fischer, der er Ph.d. og professor på Stanford Center for Integrated Facility Engineering (CIFE).

Julien Moutte Chief Technology Officer, Bentley SystemsDet er ikke længe siden, at det blev opfattet som visionært at anvende designmodeller til at understøtte planlægning og skabe sporbarhed og transparens i byggeriet, og det at opdatere modellerne, så de matcher, hvad der faktisk bygges, var nærmest uhørt. Men i dag har 3D-modeller og digitale tvillinger vundet indpas som vigtige redskaber for design og projektering såvel som drift og vedligehold,
Julien Moutte, Chief Technology Officer, Bentley Systems

Digitale modeller skal nedbryde siloer

Bentley Systems’ CTO Julien Moutte mener, at det bør være softwareleverandørernes mission at sikre, at datastrømmen ikke svækkes eller går i stå, når én partner overdrager til den næste. “Når data er spredt i siloer, går der for meget tabt i overgangen,” siger han og understreger en villighed til forandring i branchen.

“Det er ikke længe siden, at det blev opfattet som visionært at anvende designmodeller til at understøtte planlægning og skabe sporbarhed og transparens i byggeriet, og det at opdatere modellerne, så de matcher, hvad der faktisk bygges, var nærmest uhørt. Men i dag har 3D-modeller og digitale tvillinger vundet indpas som vigtige redskaber for design og projektering såvel som drift og vedligehold,” siger Julien Moutte.

Læs det samlede ConTech 2024 Magasin her

Vi har talt om udveksling af produktdata i 25 år

Martin Fischer fra Stanford University mener, at tiden er moden til at kunne lykkes med mere transparent udveksling af data, især på de materialer, vi bruger i bygninger. “Vi har drøftet digital deling af materialeinformation de sidste 25 år, men først nu, hvor man for alvor forstår, at cirkularitet skal lykkes, tror jeg på, at løsninger kan udvikles og bringes i spil i branchen,” siger Martin Fischer. Han har gjort det til sit speciale at aktivere universitetets forskning og udvikling og teste det i praksis i samspil med byggevirksomheder globalt.

Et godt eksempel på noget, der udspringer fra Stanford og har været mange år undervejs er Building Information Modelling (BIM).

”Med BIM kan planlægnings- og bygningsprocesser simuleres og optimeres ved hjælp af omfattende digitale modeller. I hele bygningens levetid har BIM afgørende fordele i forhold til traditionelle planlægningsmetoder, da man altid har adgang til detaljerede informationer om alle bygningskomponenter. I dag bliver det brugt i langt de fleste byggeprojekter, men det har også taget tid at nå hertil,” siger Martin Fischer.

De gode idéer skal ud at leve

Foruden samspillet mellem universiteter og erhvervsliv, er man i USA og især i Californien i en helt anden liga end Europa, når det kommer til at investere i startups. Også de større virksomheder har investeringer i startup og venture virksomheder som en del forretningsstrategien.

Et eksempel er Autodesk med investeringsprogrammet Autodesk Impact, hvor de stiller digitale værktøjer til rådighed, og giver kapitalindsprøjtninger til lovende startups, der vil skabe forandring i en social eller miljømæssig sammenhæng. Autodesk Impact har indtil nu investeret 200 mio. USD i virksomheden Factory.OS, der fremstiller betalbare boliger, der kan imødekomme boligkrisen i USA. Autodesk har stillet deres platform, Forma, til rådighed for Factory.OS, som hermed har mulighed for at automatiserer og effektivisere arbejdet i de tidlige designprocesser.

Autodesks strategi med at investere i virksomheder, der har et formål med positiv indvirkning på planeten, og dermed accelererer deres udvikling, er et godt eksempel på hvordan udenlandske virksomheder skaber større impact.

Læs det samlede ConTech 2024 Magasin her