Thomas Munch-Laursen, Co-founder og CEO i Aguardio

Digitalisering er afgørende i et bæredygtigt samfund

Digitalisering og adgang til data er nøglen til mange af fremtidens grønne løsninger, og selvom Danmark er foregangsland inden for både digitalisering og bæredygtighed, er der stort uudnyttet potentiale for danske virksomheder.

Danske Aguardio er en af de virksomheder, som har udnyttet digitaliseringen til at skabe et bæredygtigt produkt. Gennem teknologien Internet of Things kan de reducere energi- og vandforbrug i bl.a. private hjem og på hoteller. Løsningen består af en sensor, som opsamler data omkring vandforbruget, temperaturen og fugtigheden i rummet. Disse data bliver vist i displayet og er dermed med til at motivere folk til at bruge mindre vand.

Forskning har vist, at en ændring af menneskers adfærd kan være med til at reducere forbruget af klodens ressourcer
Thomas Munch-Laursen

Aguardio har fra starten af haft en mission om at reducere vand- og energiforbrug samt understøtte og udvikle bæredygtig adfærd.

”Forskning har vist, at en ændring af menneskers adfærd kan være med til at reducere forbruget af klodens ressourcer. I Aguardio har vi erfaret, at vi ved brug af en unik kombination af big data og nudging kan pege brugeren i en mere bæredygtig retning og dermed hjælpe bygningsejere med at spare på vand og energi,” siger Thomas Munch-Laursen, Co-founder og CEO i Aguardio.

Sæt strøm til forretningen

Det kan være svært for virksomhederne at finde frem til, hvor de skal starte, og hvordan de skal bruge digitaliseringen mest hensigtsmæssigt.

Nogle har svært ved at vælge hvilke digitale teknologier, de skal fokusere på. Andre har allerede kastet sig ud i digitaliseringen, men kan pludselig sidde med en kæmpe mængde data, som de ikke ved, hvordan de skal bruge.

Læs også: Medicinalgigant går forrest med ny, ambitiøs klimaplan

Foto: Aguardio

Foto: Aguardio

”I vores tætte dialog med virksomhederne kan vi høre, at mange af dem har visionen og ideerne til, hvordan de kan arbejde med digitalisering. Men det kan være svært for dem at fokusere, når digitaliseringen åbner op for så mange muligheder. Der er dog et stort potentiale for mange af de virksomheder, der arbejder inden for miljøområdet. Derfor vil vi gerne hjælpe dem med at udnytte digitaliseringen, så den skaber værdi for dem,” siger Maria Skotte, Direktør i CLEAN Miljø.

CLEAN Miljø, Danmarks Tekniske Universitet, Alexandra Instituttet og Teknologisk Institut har, med støtte fra Industriens Fond, siden 2018 kørt Digital Business Transformation, som er et virksomhedsforløb, der hjælper virksomheder med at styrke deres kerneforretning ved brug af digitalisering, digitale forretningsmodeller og nye værdikædepartnerskaber.

De deltagende virksomheder har gennem virksomhedsforløbet fået hjælp af eksperter, hvilket har resulteret i, at de er blevet mere fokuserede og har fundet ind til kernen af, hvordan de kan udnytte digitaliseringen bedst muligt.

”Da vi startede Aguardio, troede vi, at vi skulle være en gadgetvirksomhed. Ret hurtigt fandt vi dog ud af, at data og forståelsen af data faktisk er nøglen i ­Aguardio. Gennem forløbet har vi fået mulighed for at grave endnu dybere ned i hele forståelsen af vores data og få ny viden – og det har åbnet op for nye forretnings­muligheder,” siger Thomas Munch-­Laursen fra Aguardio, som er blandt de virksomheder, der har deltaget i Digital Business Transformation.

Læs også: Bæredygtighed, energioptimering og godt indeklima går hånd i hånd

Øget digitalisering i små og mellemstore virksomheder har fået stor ­bevågenhed, da det er vigtigt at skubbe på den digitale udvikling i virksomhederne, hvis de skal kunne konkurrere med resten af verden. Flere og flere danske virksomheder har et ønske om at bidrage til den grønne omstilling og samtidig styrke deres vækst og konkurrenceevne. For dem er det vigtigt at være åben over for nye teknologier og digitale løsninger, da der her kan ligge et stort uudnyttet ­potentiale.