Sponseret af Byacre

Foto: Byacre

Man bliver ikke gammel af at blive ældre

Når der er knas med hoften eller knæet, og mobiliteten bliver nedsat, hjælper rollatoren med til at sikre, at man ­fortsat kan komme omkring. Men for mange ældre bryder en rollator med selvopfattelsen af at være et raskt og aktivt ­menneske, og man kan pludselig føle sig meget gammel.

Rollatorer har eksisteret i mange år og branchen bærer præg af at produkterne er målrettet offentlige indkøbere. De fleste rollatorer er bygget op over samme traditionelle design, og mange producenter tænker ikke over, hvad brugerne ønsker og tænker, når de skal have en rollator.

”Indkøbere er ofte kommuner og ikke brugerne selv, og de tænker ikke så meget på de æstetiske krav som brugerne har til en rollator,” siger Susanne Nørmark, partner i den danske virksomhed byACRE, og fortsætter:

”Vi vil gøre op med de brune støttestrømper! Brugerne stiller større og større krav til rollatorens design og vi har en del kunder, der kommer ud til os med en rollator, de har fået stillet til rådighed af kommunen og bytter den til en af vores. De går dermed fra at være borgere til at være forbrugere.”

 

Foto: Byacre

Problemet som Susanne Nørmark ser det er, at der for mange er et stort stigma i at have nedsat mobilitet, og den klassiske rollator gør ikke noget for at fjerne det stigma. Den er klodset i designet og understreger den nedsatte mobilitet.

”Hos byACRE har vi fjernet det stigma ved at designe en rollator, der er smuk og æstetisk. Det skal blive ligeså naturligt at bruge en rollator, som det i dag er blevet at bruge briller. Vores Carbon Ultralight rollator bygger på et atletisk og dynamisk design, der inspirerer til at bruge den som transportmiddel. Vi ønsker at give vores brugere mulighed for at fortsætte med at leve et aktivt og socialt liv, og det skal rollatoren give lyst til,” siger Susanne Nørmark.

Skal kunne løftes af alle

En af de ting der ofte kan være en barriere for at brugeren kommer ud at gå med rollatoren er vægten. Det kan være svært at løfte den op over kantsten og ind i bussen. Det har byACRE også tænkt på, da de designede Carbon Ultralight, som med 4.8kg er verdens letteste rollator.

”Rollatoren må ikke være en barriere, heller ikke når det kommer til vægt. Carbon Ultralights lette vægt gør at stort set alle kan løfte den. Vi bliver hele tiden bekræftet i, hvor vigtig vægten er som parameter, især hos kvinderne,” pointerer Susanne Nørmark.

Men at Ultralight er let betyder ikke at den er skrøbelig. Faktisk er den certificeret til at bære 130kg. Dette kan kun lade sig gøre fordi rammen er konstrueret af kulfiber, et let og meget stærkt materiale, som typisk bruges i produktionen af sportsvogne og racercykler.

 

Foto: Byacre

”En anden ting vi har gjort, er at introducere farver! Når du går ind i en hjælpemiddelbutik, ser man stort set kun gråt og sort. Det er hverken livsbekræftende eller motiverende. Det er vigtigt at du har valgmuligheder, ligesom når du køber bil eller briller. Rollatoren skal være noget du har lyst til at bruge, og ikke noget du skammer dig over,” fremhæver Susanne Nørmark.

Hun slutter med at pointere hvor vigtigt det er, at mennesker med nedsat mobilitet ikke mister livsgnisten på grund af dårligt designede hjælpemidler.

”Når du får en rollator som du ikke oplever som stigmatiserende, så sker der noget. Du begynder at bruge den, kommer ud, går til koncert, holder kroppen i gang og bliver bekræftet i, at du ikke er blevet for gammel til den slags. Det sikrer mere bevægelse og dermed en bedre sundhed i hverdagen.”

Tags: ,
Om byACRE
  • byACRE er en dansk virksomhed med både en indedørs og udendørs rollatorlinje, som sælges i hele verden.
  • Carbon Ultralight (udendørs) er verdens letteste rollator og har vundet Red Dot designprisen
    Scandinavian Butler er en solid indendørsrollator, der har vundet IF designprisen og Danish Design Award.
  • byACRE ledes af stifteren Anders Berggreen og Susanne Nørmark, der er partner i virksomheden.
    Anders Berggreen har tidligere stiftet barnevognsfirmaet Seed, der siden blev solgt til en kapitalfond, og Susanne Nørmark er tidligere McKinsey-konsulent og strategichef i Novozymes.

Indendørs­rollator

  • Scandinavian Butler er byACRE’s indendørsrollator og er designet og optimeret til at supportere brugeren i gøremål i hjemmet. Den er udviklet så man nemt kan bringe mad og drikke fra køkkenet til spisestuen.
  • Det klassiske skandinaviske design får den til at fremstå som et pænt møbel, der falder naturligt ind i omgivelserne og ikke behøver at blive gemt væk, når der kommer gæster.