Den digitaliserede verden kræver opkvalificering fra folkeskole til sidste arbejdsdag
Arbejdsrutiner ændrer sig hurtigere end nogensinde før, og udviklingen ser kun ud til at accelerere. Derfor skal arbejdsstyrken også indstille sig på at opkvalificere sig hele vejen fra folkeskolen til sidste arbejdsdag.
Måden vi handler, producerer og endda omgås hinanden er forandret af digitaliseringen, og det forandrer det, vi skal kunne – også som medarbejdere og ledere.
”Det handler ikke kun om at lære at bruge nye programmer på arbejdet, men om indstillingen til at tilegne sig ny viden. Det er noget man som virksomhed skal tage alvorligt, og tage medarbejderne med på vognen for at forklare, hvad de nye tiltag skal til for. Du kan sagtens indarbejde nye teknologier på din fabrik, men hvis ikke medarbejderne er med, kommer teknologien ikke til at hjælpe,” siger Ida Kragh-Vodstrup, Chefkonsulent i Dansk Industri.
Vi lever i en digital tidsalder, hvor teknologi bare fylder mere og mere i hverdagslivet. Det er svært at forestille sig en arbejdsfunktion, som en elev skal have i fremtiden, der ikke indeholder teknologi. Derfor er det vigtigt både at lære om teknologi og lære med teknologi,
Jesper Eiby Christoffersen, CEO i Clio
Hver fjerde beskæftigede har indenfor det seneste år fået nye eller ændrede arbejdsopgaver på grund af ny software eller it-løsninger, viser tal fra Danmark Statistik. Derfor kan opgraderingen af kompetencerne hos arbejdsstyrken heller ikke længere klares på et eftermiddagskursus hvert syvende år.
Det betyder, at der ude i virksomhederne er en udfordring med efteruddannelse. Forandringerne går simpelthen så stærkt, at vi skal indstille os på at løfte vores digitale kompetencer fra første dag i folkeskolen til sidste dag på arbejdsmarkedet.
”Vi møder alle sammen, at rutinerne ændrer sig fra år til år, fordi systemerne ændrer sig. Så den omstillingsparathed, man prøver at lære børnene i skolen, skal vi andre også lære – for arbejdsrutiner kommer kun til at forandre sig hurtigere end vi tidligere har set,” siger Ida Kragh-Vodstrup.
Rejsen starter i skolen
Den danske EdTech-virksomhed Clio er en af de aktører, der med en digital læringsplatform til folkeskolen netop vil være med til at sikre, at fremtidens arbejdsstyrke forstår digitaliseringen.

Foto: Clio
”Vi lever i en digital tidsalder, hvor teknologi bare fylder mere og mere i hverdagslivet. Det er svært at forestille sig en arbejdsfunktion, som en elev skal have i fremtiden, der ikke indeholder teknologi. Derfor er det vigtigt både at lære om teknologi og lære med teknologi,” siger Jesper Eiby Christoffersen, CEO i Clio.
Selvom eleverne i dag er digitalt indfødte og møder teknologi i alle aspekter af hverdagen, er det vigtigt at, skolen også kommer til at spille en rolle i deres læring. For det er ikke nok at have viden om apps eller programmering.
”Meget af den viden, eleverne tilegner sig, vil være forældet, når de skal ud på arbejdsmarkedet. Derfor handler det heller ikke om viden – men om at få kompetencer. Så uanset hvilken viden, du ikke har, så har du lært, hvordan du tilegner dig den, hvordan du tænker kritisk, og hvordan du arbejder sammen med andre for at få en viden, du ikke selv har,” siger Jesper Eiby Christoffersen.
Nysgerrighed gælder alle – hele livet
Uanset hvilket fag man arbejder med, vil man uundgåeligt blive ramt af digitaliseringbølgen før eller siden. Produktionsvirksomheder har mærket udviklingen længe, men skolelærere, jurister og læger kan også forvente at få følgeskab af robotter og kunstig intelligens på arbejdspladsen, som de skal forholde sig til.
Det handler ikke kun om at lære at bruge teknologi, men også at lære og skabe med den – at forstå de bagvedliggende mekanismer og bruge dem til at finde løsninger,
Ida Kragh-Vodstrup fra Dansk Industri
Derfor gælder det også alle på arbejdsmarkedet, at lære at tilegne sig ny viden, så man hele livet lærer at forså, hvad nye teknologier betyder for forretningen. Et sæt grundlæggende digitale færdigheder – ligesom matematik eller læsning hører til den almene dannelse.
”Det handler ikke kun om at lære at bruge teknologi, men også at lære og skabe med den – at forstå de bagvedliggende mekanismer og bruge dem til at finde løsninger,” siger Ida Kragh-Vodstrup fra Dansk Industri.
Virksomhedsledere skal lære at designe arbejdspladsen, så medarbejderne løbende kan få undervisning og blive omskolet til den foranderlige virkelighed. Og lykkes det ikke, kan det få meget vidtrækkende konsekvenser, mener Clio.

Foto: Clio
”Det vil være katastrofalt, hvis ikke du har en teknologisk forståelse. Det kan skabe et digitalt ’gap’, som bekymrer os – hvor det ikke handler om rig eller fattig, land eller by – i fremtiden kan du differentiere dig med din digitale forståelse. Og hvis ikke du lærer det tidligt, får du svært ved at catche up,” siger Jesper Eiby Christoffersen.