"I 2018 gik en tredjedel af nethandlen - over 43 milliarder kroner - til udenlandske netbutikker. Det er penge, der mangler i dansk detailhandel, både i de fysiske butikker og på nettet" - Niels Ralund.

2018 blev nyt rekordår for e-handel – og det fortsætter

De danske forbrugere havde travlt på nettet i 2018. Hele 197 millioner gange puttede de varer i de digitale kurve og trykkede køb. De mange køb fik det samlede danske online-forbrug til at lande på 129,3 mia. kr. Det er en rekordstor stigning på 14,7 mia. kr. i forhold til 2017, viser FDIHs e-handelsanalyse for 2018.

Det er et meget flot resultat, som endnu en gang viser, at nethandel er blevet helt naturlig for forbrugerne – hvad enten de skal købe dagligvarer, tøj eller rejser. Det stadigt voksende online-forbrug skyldes, at forbrugerne lægger vægt på, at e-handel er bekvemt, tidsbesparende og giver et større udvalg end de fysiske butikker.

Niels Ralund, adm. direktør i FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel

Det er godt gået, og derfor undrer det mig også, når e-handlen får skylden for butiksdøden i Danmark. Det er forbrugerne og ikke mindst de fysiske butikker, der her må stå for skud. Når brugerne ændrer deres adfærd og bliver digitale, så må den lokale sko-, tøj- eller isenkramforretning få sig en webshop.

Argumentet om god service og personlig betjening i fysiske butikker holder heller ikke. Kunderne på nettet oplever så god service i netbutikkerne, at de fleste kunder vil anbefale den netbutik, de sidst handlede i, til andre.

Så tør øjnene, og kom på nettet. For udviklingen fortsætter med uformindsket kraft. Vi skifter pc’en og Ipad’en ud med mobilen, så sidste år blev hver femte køb gennemført med en smartphone, og det er fremtidens forbrugere, nemlig de unge og børnefamilierne, der trækker udvik­lingen her.

Hvis dansk detailhandel bruger tid og kræfter på at bekæmpe danske netbutikker, vil kunderne i endnu højere grad kigge mod udenlandske netgiganter som Amazon, Zalando og Alibaba, der udover udvalg og bekvemmelighed ofte lokker med lavere priser og ekstra services.

I 2018 gik en tredjedel af nethandlen – over 43 milliarder kroner – til udenlandske netbutikker. Det er penge, der mangler i dansk detailhandel, både i de fysiske butikker og på nettet.
Det er saftsuseme svært at slå giganterne på prisen, så derfor skal de danske netbutikker være helt skarpe på udvalg og service. Heldigvis kan vi se, at de danske butikker generelt bliver rosende omtalt af kunderne, så vi er gode, men vi skal hele tiden blive bedre.