Sponsoreret afROB-EX

Dårlig planlægning er en kostbare affære

Maskinparken kan være nok så velsmurt, men hvis ikke produktionen planlægges med fokus på maksimal udnyttelse af kapaciteten, siver pengene lige så stille op i den blå luft – og det kan mærkes på bundlinjen i mange industrivirksomheder.

I enhver virksomhed handler det om at anvende det rigtige værktøj til enhver given opgave. I den fysiske værktøjskasse er der ikke så megen tvivl. Man bruger ikke en hammer til at skrue skruer i, og man bruger heller ikke en skruetrækker til at slå søm i. Men når det gælder den digitale værktøjskasse, er det ikke altid helt så tydeligt, hvilket værktøj, man med fordel kan anvende.

Vi besøger ugentligt mellem 10 og 15 produktionsvirksomheder i forbindelse med vores salgsarbejde, og under de besøg mærker vi tydeligt, at virksomhedslederne langt fra altid kan gennemskue, hvilken type software, der er bedst til produktionsplanlægning”. Det siger Jesper Larsen, der er kommerciel direktør i virksomheden ROB-EX i Odense, hvor man udvikler og markedsfører softwaren ROB-EX Scheduler.

Rigtig planlægning er forretningskritisk

Han er selvfølgelig glad, hver gang en kunde vælger denne løsning, men grundlæggende er hans synspunkt, at man som virksomhedsleder bør kende forskellen på det, han kalder for all-in-one systemer i form af f.eks. et ERP-system (Enterprise Ressource Planning), der favner bredt, og det han kalder for best-of-breed software, som er en dedikeret stand-alone løsning, der udelukkende er fokuseret mod produktionsplanlægning.

”Valget af den rigtige løsning er uhyre vigtigt. Kerneydelsen i en produktions- eller fremstillingsvirksomhed er naturligvis at producere gode produkter, men det er mindst lige så vigtigt at kunne planlægge produktionen optimalt”, siger Jesper Larsen videre. Han føjer til, at hvis ikke virksomheden vælger det rigtige værktøj til denne forretningsstrategiske funktion, kan det meget hurtigt ses på bundlinjen.

Træf valget på et oplyst grundlag

Han understreger, at det især er vigtigt for de mindre og mellemstore produktionsvirksomheder at kunne træffe det rigtige valg på et oplyst grundlag. Den type virksomheder er nemlig typisk mere sårbare, hvis ikke kapaciteten udnyttes optimalt. Jesper Larsen tilføjer, at den dygtige planlægger er virksomhedens største aktiv, men det kræver naturligvis samtidig, at det rigtige værktøj er til rådighed.

Som eksempel på en af kunderne nævner Jesper Larsen virksomheden Knudsen Extrusion i Præstø. Her har man opnået store fordele ved at indføre ROB-EX som planlægningsværktøj i produktionen. Før i tiden foregik planlægningen ved hjælp af Excel-ark, tavler og post-it-sedler, men nu hænger der skærme i produktionen, hvor alle kan følge med i den aktuelle status.

Vigtigt med et øjebliksbillede i realtid

Virksomhedens produktionschef Stig Bergendorff fortæller, at det tidligere kunne tage op til 48 timer at ekspedere en ordrebekræftelse. En proces, der nu kan klares på blot 5 minutter. Ifølge Jesper Larsen fra ROB-EX beviser det med al tydelighed vigtigheden af at kunne visualisere virksomhedens produktionsplan. Det giver langt højere grad af dynamik, når alle kan følge med.

 

 

”Det er ikke fordi, vi som sådan har noget imod ERP-systemer, og vores løsning integrerer da også fint op mod disse. Men i et ERP-system fremstår det ikke tydeligt og klart, hvad kapaciteten i produktionen er i realtid. ERP-systemet har i højere grad fokus på den overordnede økonomi, og det kan betyde, at man måske siger nej til en opgave, selv om der rent faktisk er kapacitet til den på maskinerne”, siger Jesper Larsen.

Hiv ekstra ud af produktionsapparatet

Hos ROB-EX betjener man en bred kundekreds inden for en lang række forskellige brancher, men selv om de spænder vidt er fællesnævneren, at dårlige beslutninger kan koste dyrt, mens gode beslutninger kan være endog rigtig mange penge værd. Ifølge Jesper Larsen kan det ved rigtig planlægning i visse tilfælde være muligt at hive op til 15-20 pct. ekstra produktionskapacitet ud af maskinerne.

 

 

”Jeg er godt klar over, at det ikke altid kun handler om de rigtige værktøjer. Det gælder jo også om, at de mennesker, der betjener dem, nødvendigvis skal have forståelse for dem. Nogle vil givet være en smule skeptiske mod at prøve noget nyt, men heldigvis oplever vi, at langt de fleste planlæggere tager imod vores værktøj med kyshånd, fordi det i høj grad letter deres hverdag”, slutter Jesper Larsen.

Tags: , , ,
International erfaring som fundament

ROB-EX A/S er en it- og ingeniørvirksomhed, der siden 1999 har udviklet softwaren ROB-EX Scheduler til produktionsplanlægning til industri- og fremstillingsvirksomheder. Udsynet er internationalt, hvilket har givet stor ekspertise inden for digitalisering, planlægning og styring af produktion. I samarbejde med partnere og distributører i såvel ind- som udland sælges ROB-EX Scheduler direkte til slutbrugere i industrien inden for emneproduktion, procesproduktion og projektproduktion.