Foto: Chefkonsulent Kasper Munk Rasmussen fra SMVdanmark

Kontant støtte til alle landets SMV’er og iværksættere

Folketinget har netop afsat 800 mio. kr. til såvel de små som de mellemstore virksomheder og iværksætterne. Et beløb, der bredt set skal sparke den danske underskov af virksomheder i gang igen efter Coronakrisen.

”Vi er rigtig glade for regeringens nye udspil. Det er nemlig et udspil, der er til gavn for små og mellemstore virksomheder i alle brancher, lige som vi er glade for, at der i flere af initiativerne lægges op til, at det er den enkelte virksomhed, der bestemmer, hvad støtten helt konkret skal gå til”. Det siger chefkonsulent Kasper Munk Rasmussen fra SMVdanmark, der er er interesseorganisation for netop den type af virksomheder. Helt præcist 18.000 af slagsen.

Ordene falder i forbindelse med, at regeringen og et flertal af Folketingets partier netop har afsat 800 mio. kr. til små og mellemstore virksomheder og iværksættere. Midlerne skal være et rygstød til erhvervslivet, så virksomhederne på trods af coronakrisen kan ruste deres forretning med nye teknologier, udstyr eller kompetenceudvikling. 200 mio. kr. ud af det samlede beløb skal gå til iværksættere.

Et vigtigt rygstød

”Vores virksomheder bekræfter igen og igen, at de kan omstille sig under corona. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu giver iværksætterne og de mindre virksomheder en solid saltvandsindsprøjtning, så de kan styrke deres forretning og gøre den endnu mere grøn og innovativ. Corona og dens indgriben i hverdagen er hård kost for vores virksomheder, men den ruster os samtidig til en ny virkelighed”.

Det siger erhvervsminister Simon Kollerup i forbindelse med den gode nyhed, og han understreger, at beløbet er et vigtigt rygstød til erhvervslivet. Selv om han blandt andet fremhæver muligheden for at fremme grønne initiativer, glæder Kasper Munk Rasmussen sig alligevel over, at det er tanken, at de 800 mio. kr. skal anvendes bredest muligt. En stor del af hjælpen retter sig mod alle SMV’er og iværksættere uden en specifik profil.

Flere indsatsområder

Som nævnt er 200 mio. kr. afsat til iværksættere, mens de resterende 600 mio. kr. går til et virksomhedsprogram målrettet små og mellemstore virksomheder, hvor der blandt andet kan gives tilskud til grøn og digital omstilling, kickstart af eksport og støtte til de erhverv, som har været særligt hårdt ramt af corona.

På iværksættersiden har mange også har haft svært ved at komme ordentligt i gang med at udvikle deres forretning. Derfor afsættes de nævnte 200 mio. kr. til, at iværksættere inden for danske styrkepositioner såsom grøn omstilling og life science kan sætte turbo på udviklingen, og til at spirende iværksættere kan få værktøjerne til at gøre en god idé til en god forretning. Desuden gennemføres en indsats inden for turismeindustrien.

Brug de kendte rutiner

Også hos Dansk Industri udtrykker man tilfredshed med initiativet fra Folketinget, og her siger siger DI’s chef for iværksætteri og SMV, Lars Holm Nielsen, at mange iværksættere og virksomheder har oplevet voldsomme tab under coronakrisen, hvilket har sat investeringer og nye forretningsplaner på standby. Derfor hilser han regeringens nye virksomhedsprogram velkommen. Samtidig siger han dog:

”Det må ikke være på bekostning af den forenklede erhvervsfremmestruktur, som det lykkedes at etablere i 2019 med færre offentlige aktører og bedre overblik for virksomhederne. Derfor opfordrer vi til, at regeringens nye virksomhedsprogram baseres på velafprøvede initiativer i erhvervsfremmesystemet som eksempelvis SMV:Digital, som virksomhederne kender rigtig godt i forvejen”.

Tags: , ,
Sådan ansøger virksomhederne

Virksomheder, som er interesseret i at få del i puljen, kan få vejledning gennem deres lokale erhvervshus, og det forventes, at de kan sende ansøgninger afsted via virksomhesguiden.dk til sommer. Midlerne kommer fra et genopretningsprogram fra EU – det såkaldte REACT-EU-program – som skal afhjælpe konsekvenserne af COVID-19 og understøtte en grøn og digital genstart. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse står for den konkrete udmøntning af de 800 mio. kr.