Sponsered af Copenhagen Capacity

Photo: Ty Stange

Det er mere unikt at drive forretning i Danmark, end du måske går og tror

Stærke forretningsdata og unikke værdier har fået 50 udenlandske selskaber til at etablere forretning og flytte medarbejdere til Københavnsområdet det seneste år.

Vækst-startups er beregnet til at være født globale og hurtigt ekspandere ud fra deres hjemmemarkedet. Startup-hubs som Silicon Valley og Israel nævnes ofte som de bedste steder at skalere fra, hvilket måske får de beskedne danskere til at overse de mange styrker i verdensklasse, som de har i baghaven.

Det mener Oliver Hall, en britte bosat i København, som har ansvar for AI- og Fintech-investeringer for Copenhagen Capacity.

“Al data viser, hvordan Danmark er meget konkurrencedygtige på globalt plan,” siger han og fortsætter: “Verdensbanken har hvert år siden 2012 undersøgt 190 økonomier, og hvert eneste år er Danmark blevet rangeret som nummer ét i Europa for, hvor let det er at lave forretning. Samtidig topper Danmark verdensomspændende ranglister indenfor innovation, kontantløst samfund, forretningers forbundethed, digitalt samfund og e-Government.”

Foto: Ty Stange

Derfor lykkedes det også sidste Copenhagen Capacity at tiltrække 50 virksomheder, som har åbnet deres europæiske hovedkvarter, nordiske research & development centre eller danske salgskontorer i københavnsområdet. Det har skabt 1000 højtkvalificerede jobs i området og tiltrukket 133 talenter til København.

“Du har det her land med en forholdsvis lille befolkning, som er på toppen indenfor digitalisering. Det er det ideele adgangspunkt for tech-virksomheder, som kommer til Europa – vi har ledelsesteams fra Europa, USA og Japan, som har flyttet deres familier før corona-krisen ramte, fordi det er et ideelt sted at skalere fra,” siger Oliver Hall.

Pandemien promoverer de bløde værdier

Mens de hårde fakta har placeret Danmark flot på diverse ranglister, er der også en anden vinkel, som taler til Københavnsområdets fordel: De bløde værdier. Det faktum, at Danmark både er blandt de lykkeligste lande i verden, er kendt for sin lighed og har en høj, generel levestandard, har fået mange virksomheder og startups til succesfuldt at flytte deres virksomheder og talenter til landet.

Under pandemien har folk genovervejet, hvad der virkelig betyder noget for dem. De har brugt mere tid med deres partner og børn, hvilket starter en refleksion om work-life balance, fleksibilitet og sikkerhed i det hele taget
Oliver Hall

Covid-19 har sænket farten på antallet af virksomheder, der flyttet i første halvdel af 2020, men ifølge Oliver Hall, har pandemien også bevidst de bløde værdier i landet.

“De nordiske lande har kvindelige statsministre – i kontrast til mange andre økonmier. Mange udenlandske virksomheder har fortalt os, at Danmark har været en global rollemodel, når det kommer til ansvarlig ledelse under krisen. Danmark var et af de første lande til at lukke ned, det var det første til at åbne, og samfundet er vendt tilbage til det normale hurtigere end andre,” siger han.

Online-hackathon viser styrker

Copenhagen Capacity afholdt ‘Hack the Crisis Denmark’ – et rent online hackathon, hvor deltagerne skulle designe og prototype løsninger på coronakrisen, hvilket blev det største hackathon nogensinde i Danmark. Organisationen var også dansk organisator af Europa Kommissionens ‘EU vs. Virus’-hackathon, som blev det største globale hackathon med sine 2.000+ bidrag.

“Online-initiativerne viser, hvordan samfundet kan organisere sig selv digitalt. Deltagerne ser initiativerne og tænker: Det vil jeg også være en del af. Til det første event havde vi hackere fra 50 lande, som byggede håndgribelige løsninger til samfundet – og der blev skabt virksomheder under hackathonet,” siger Oliver Hall og fortsætter:

“Under pandemien har folk genovervejet, hvad der virkelig betyder noget for dem. De har brugt mere tid med deres partner og børn, hvilket starter en refleksion om work-life balance, fleksibilitet og sikkerhed i det hele taget. Mange af de virksomheder, vi følger i år, flytter også ledelsesteams herover – endda deres CEO. De ser Danmark som et ideelt sted at leve af alle de her grunde.”

Ingen vampyrer

Tilgangen af udenlandske virksomheder viser de muligheder, der er for at skalere fra Danmark – både for udenlandske virksomheder og lokale forretninger. Takket være den høje levestandard lykkedes det endda at flytte talenter med. Derfor tror Oliver Hall heller ikke, at lokale virksomheder skal frygte, at tilgangen støvsuger de lokale talenter, som de har brug for, for at vokse deres egen forretning.

“Copenhagen Capacity tiltrækker virksomheder, som også bringer deres egne, udenlandske talenter med. De tager ledelsesteams, direktører og specialister med til Danmark, som bidrager til de forskellige økosystemer,” siger han.

Den London-baserede virksomhed Venquis er blandt de virksomheder, som for nyligt har åbnet et nordisk hovedkontor i Danmark. Virksomheden reviderer andre virksomheders processer for at gøre deres digitale infrastruktur mere agil og effektiv – så den fuldt kan understøtte deres digitale transformation.

Venquis har allerede landet kontrakter med nogle af Danmarks industri-giganter, og for hvert projekt rekruttere de nye, erfarne talenter til teams på mindste 50 personer fra både udlandet og Danmark.
“Deres rapporter hjælper danske virksomheder med at transformere sig, og de bringer toptalenter ind, som flytter til Danmark og blander sig med de lokale talenter. Det er godt for alle parter, og det styrker det lokale økosystem yderligere,” siger Olier Hall.

Tags: ,
Fakta: Copenhagen Capacity
  • Copenhagen Capacity er en officiel organisation, der skal promovere investeringer og økonomisk udvikling i Greater Copenhagen. Organisationen har flere gange vundet Financial Times/Nikkei “Best Foreign Direct Investment Strategy” award såvel som prisen fra Verdensbanken, FN og New York Times.
  • Organisationen støtter udenlandske virksomheder, investorer og talenter, der ønsker at identificere og kapitalisere på forretningsmuligheder i Greater Copenhagen-området — fra de første overvejelser til endelig etablering.
  • Organisationens services er gratis for alle udenlandsk-ejede virksomheder som ønsker at etablere sig eller investere i Greater Copenhagen-området, og ydelserne leveres fuldt fortroligt.
Danmarks rangeringer
  • #1 i Europa: World Bank Doing Business 2020
  • #2 i verden: United Nations SDG Report 2020
  • #1 i Europa: IMD World Competitiveness Ranking 2020
  • #1 i verden: United Nations E-Government Survey 2020
  • #2 i Europa: IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019