Foto: InnoBYG.

Grøn omstilling kræver cirkulært mindset

I år var den såkaldte ”Earth Overshoot Day” den 29. juli. Det betyder, at vi resten af året tærer på jordens ressourcer. Derfor er det afgørende, at den cirkulære økonomi vinder fodfæste – vi skal ganske enkelt genbruge mere, men også bedre. Og her spiller bygge- og anlægsbranchen en vigtig rolle.

Genanvendelse, ressourceudnyttelse, upcycling, recycling, cirkulær økonomi og Design for Disassembly. Der florerer mange forskellige begreber og betegnelser i bygge- og anlægsbranchen, men målet er det samme – vi skal være bedre til at anvende vores bygge- og anlægsaffald.

I InnoBYG er 5 nye projekter med fokus på netop cirkulær økonomi, sat i gang i 2019 og Netværksleder i InnoBYG, Marianne Meyer Jakobsen, er ikke i tvivl om værdien af at udvikle branchen i en mere cirkulær retning.

I en verden, hvor vi begynder at se mangel på jomfruelige materialer, som fx sten og grus, så skal vi simpelthen blive bedre til at finde nye løsninger

“I en cirkulær økonomi bliver byggeaffald betragtet som en ressource, hvor materialerne genanvendes til produktion af nye produkter eller genbruges direkte i nyt byggeri. I en verden, hvor vi begynder at se mangel på jomfruelige materialer, som fx sten og grus, så skal vi simpelthen blive bedre til at finde nye løsninger,” siger Marianne Meyer Jakobsen.

Alle materialer skal have fokus

I InnoBYG er der fokus på alle materialer, for der er brug for udvikling hele vejen rundt.

“Beton er ofte CO2-udskældt, og træ fremhæves som et bæredygtigt materiale, men som ikke bruges nok. Som vi ser det, giver det begge materialer udfordringer – og derfor skal vi hjælpe betonbranchen med at udvikle grønnere beton og træbranchen med at afmystificere brugen af træ, så materialet bliver et ligeså naturligt valg som beton. Ser vi på murværk, så er det jo blot at kigge ud ad vinduet for at konstatere, at det er et af danskernes foretrukne materialer, så derfor skal der også udvikles her,” forklarer Marianne Meyer Jakobsen.

Når vi ser på decideret genanvendelse af byggematerialer fra et nedrevet byggeri, er det noget, som ifølge Marianne Meyer Jakobsen, kan give de fleste af byggeriets parter grå hår.

“Det er ikke uden udfordringer at genanvende byggematerialer. Er der materiale nok? Er det af den ønskede type og den rigtige kvalitet? Hvor langt væk fra skal det transporteres? Hvordan er dokumentationen i forhold til skadelige stoffer? Og ikke mindst, hvornår kan det leveres og skal der skaffes materiale fra flere leverandører? Så hvis vi skal gøre os håb om mere genanvendelse, så skal vi blive bedre på flere parametre,” understreger Marianne Meyer Jakobsen.

Dokumentation og fremtidig adskillelse

En af de helt store barrierer for den cirkulære økonomi er dokumentation og lovgivning.

Vi hverken ønsker eller skal gå på kompromis med kvaliteten af vores byggevarer. Derfor skal dokumentationen også være i orden og det dur ikke at genbruge fx et vindue, som hverken lever op til bygningsreglementet i dag eller som indeholder miljøskadelige stoffer. Derfor skal vi se os for, men også allerede nu begynde at tænke genanvendelse ind i vores nye bygninger, fx ved at anvende Design for Disassembly (DfD)-tankegangen,” siger Marianne Meyer Jakobsen.

Netop DfD, indeholder ifølge Marianne Meyer Jakobsen rigtig mange gode intentioner. Men i praksis kan det se lidt anderledes ud.

“På en helt almindelig byggeplads i Danmark bygges komponenter stadig sammen på kryds og tværs. Vi har, med andre ord, tendens til at bygge som vi plejer. Derfor er det også vigtigt at vi bliver ved med at fortælle de gode eksempler og udvikle virksomhedernes mindset gennem bl.a. udviklingsprojekter,” slutter Marianne Meyer Jakobsen.