Sponseret af DSB

Aske Mastrup Wieth-Knudsen Bæredygtighedschef, DSB

DSB giver dig mulighed for at tage ansvar for et mere bæredygtigt Danmark

Mange tænker i stigende grad over, hvordan vi kan leve mere bæredygtigt. Kan jeg gøre noget i min hverdag? For eksempel ændre madvaner og være mere bevidst i mit og min families forbrug af ting og tøj? Eller se på den måde, som vi transporterer os på. Måske vi kan gøre det mere klimavenligt sammen?

Nye eldrevne tog kommer til at gøre togrejsen endnu mere klimavenlig

Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70% de kommende 10 år. DSB vil bidrage til den ambition med vores mål om at blive CO2-neutrale i 2030. Et stort skridt mod vores mål er de nye eldrevne lokomotiver og tog, som vi over de næste 10 år sætter på skinnerne – i takt med at strækninger rundt i landet bliver elektrificerede. De første nye el-lokomotiver kommer til december. Vi vil i de kommende år også fortsat køre med dieseltog, men vi gør alt, hvad vi kan for at miljøforbedre dem. F.eks. har de gamle ME-lokomotiver fået bl.a. emissionskit og nye cylinderenheder, der er med til at halvere udledningen af ultrafine partikler. Og vi er i gang med at undersøge, hvilken teknologi der kan bruges i IC3-togene.

Togpassagererne kan være med til at fjerne trængsel på vejene  

På motorvejene er trafikken steget over 35% de sidste 10 år, og det skaber mere kø-kørsel. Toget kan være med til at løse problemet med de overfyldte veje, for i et fyldt InterCity-tog kan op til 1.000 passagerer rejse sammen på én gang. Ikke alle har mulighed for at tage toget hver dag, men måske af og til? Måske i kombination med bil eller cykel til stationen? Jo flere der tager toget, desto mindre trængsel. Og så er det godt for klimaregnskabet.

Store og små skridt mod et mere bæredygtigt DSB

I hele DSB ser vi på, hvordan vi kan gøre tingene mere bæredygtigt. Når DSB bygger nye værksteder, er mere miljørigtige og bæredygtige løsninger en del af kravet. Men vi arbejder også med de synlige ting. Vi har f.eks. fjernet plastikposer til skrald i S-togene og skifter løbende til LED-lys på stationer og værksteder. Vi har i flere år sikret mere biodiversitet på mange af DSB’s arealer og sat fokus på at undgå madspild i vores 7-Eleven-butikker og kantiner. En del af mit job er at sørge for, at listen af tiltag hele tiden vokser.

 Bæredygtighed er en fælles sag – og et personligt valg

Jeg er stolt af at arbejde i en virksomhed med bæredygtighed på dagsordenen. Hvor vi tager vores del af ansvaret for at løse de klimaudfordringer, som verden har lige nu. DSB har fire helt konkrete og ambitiøse miljømål, vi aktivt arbejder med: DSB skal være CO2-neutralt; nul partikeludledning fra togenes motorer; energiforbruget nedsættes med 50%; og 90% af vores affald skal genanvendes. Alt sammen inden 2030. Vi ønsker at give dig og alle danskere mulighed for at rejse på den mest klimavenlige måde. Valget er dit – både i hverdagen og når du skal rejse lidt længere.

For at se denne video er det nødvendigt at give samtykke til statistikker, markedsføring.