"Med 5G kommer vi til at kunne forbinde alting. Alt kan gøres sammenhængende og intelligent. Det vil kunne gøre vores fabrikker dygtigere, hurtigere og bedre, fordi vi ved, hvad der foregår alle steder. Og det tror vi, vil kunne komme til at betyde en hel masse for både virksomheder og os andre" - Christian Hannibal fra Dansk Industri.

5G er mere end kattevideoer i bedre kvalitet

Det nye mobilnetværk kommer ikke pludseligt til at ændre virkeligheden. Men potentialet på den lidt ­længere bane er enormt, og snart vil de første virksomheder begynde at udnytte det potentiale.

Kan du huske, hvor du var, den dag 4G-nettet blev aktiveret? Næppe. Men selvom ændringen i infrastrukturen ikke har printet sig fast i hukommelsen, er det nok de færreste der i dag kunne tænke sig at gå tilbage til det langsommere 3G-netværk.

Vi står lige nu overfor et lignende skifte til 5G-teknologien, der ikke kommer til at ændre hverdagen fra den ene dag til den anden, men alligevel varsler store ændringer i måden, vi kommunikerer på, mener Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri.
”Det er simpelthen en anden type teknologi – en generation af netværk, der ikke bare er skabt til hurtigere at streame kattevideoer fra Youtube, men til at forbinde den fysiske verden med internettet,” siger han.

Han forudser derfor, at teknologien kommer til at spille en særlig rolle, når alverdens enheder skal kobles på nettet.

”5G er netop godt til at forbinde ting med hinanden og med internettet – skabe Internet of Things. Noget de færreste af os mærker i hverdagen nu, men som vi for alvor kommer til at mærke, når det ikke kun er telefonen, der snakker med resten af verden, men også køleskabet, biler, robotterne ude på fabrikkerne, sygehussengen og så videre,” siger han.

Derfor mener han også, at danske virksomheder allerede nu skal begynde at overveje, hvad den nye teknologi kan gøre for dem.

Kablet robusthed på trådløse præmisser

Telia oplever en stærkt stigende datatrafik på erhvervsområdet, og det er blandt de teknologiske forklaringer på, hvorfor 5G er interessant for virksomheder. Ifølge Telia er 5G’s væsentligste styrker, at kapaciteten og hastigheden er højere, hvilket gør det muligt at overføre større mængder data hurtigere og med langt flere enheder på netværket på samme tid.

5G-teknologien har desuden markant kortere responstider og er væsentligt mere energieffektiv: Teknologien kan flytte cirka fem gange så meget data som 4G med den samme mængde strøm.

”Den transformation af infrastruktur, som skiftet fra 4G til 5G er, betyder, at man ikke længere er låst til fysisk infrastruktur. 5G er en trådløs infrastruktur, som er lige så robust som det kablede bredbånd og fibernet i dag. Når man begynder at tænke det i en virksomhedsmæssig kontekst, åbner det op for en række nye muligheder for at optimere eksempelvis produktionen,” siger Thomas Kjærgaard, CEO i Telia Danmark.

Med høj hastighed, lav forsinkelse og mulighed for flere på netværket på samme tid, kommer 5G i praksis til at kunne fungere som bredbåndet, der kommer ud af væggen i dag. Og den robusthed er afgørende i en lang række brugsscenarier. For hvis vi allesammen skal have vores bil online, bliver der væsentlig mere trafik på nettet, og skal bilerne samtidig være selvkørende, er det helt missionskritisk, at bilen ikke mister signalet i bare to sekunder, fordi forbindelsen er dårlig.

Hvis den teknologiske infrastruktur ikke er låst til virksomhedernes vægge, men er trådløst tilgængelig, så giver det nogle helt andre muligheder for fleksibilitet og agilitet
Thomas Kjærsgaard, CEO i Telia Danmark

”Hvis den teknologiske infrastruktur ikke er låst til virksomhedernes vægge, men er trådløst tilgængelig, så giver det nogle helt andre muligheder for fleksibilitet og agilitet. Der kan sættes strøm til rigtig mange processer inden for forskellige industrier, som giver nogle helt andre muligheder end i dag. Eksempelvis inden for automatisering af produktion via robotteknologi, anvendelse af droner til transport- og inspektionsopgaver, autonome mobile enheder i afgrænsede produktions- og lagerområder eller anvendelse af præcisionsværktøj i realtid til fjernstyring af operationer og reparation af high tech-udstyr,” forklarer Thomas Kjærsgaard.

Selvom 4G-netværket kan meget i dag, kommer 5G til sin ret, når man skal binde hastighed, pålidelighed og effektivitet sammen på stor skala. Og med et støt stigende dataforbrug – også i erhvervslivet – bliver infrastrukturen afgørende inden for få år, hvis det fulde potentiale i erhvervslivet skal understøttes.

Eksperimenterne skal i gang

Både dækningen og realiserede, unikke brugsscenarier med 5G er stadig begrænsede. Derfor satser Telia stort på at udvikle forretningsområdet sammen med en række virksomheder.

”Vi kigger meget på anvendelsesmulighederne og forretningsmodellerne i øjeblikket. Det væsentligste for os som leverandør er at finde ud af, hvordan vi med 5G kan medvirke til at løse en række konkurrencemæssige udfordringer for erhvervslivet,” siger Thomas Kjærgaard.

I øjeblikket tester teleselskabet blandt andet 5G sammen med TV2, hvor de eksempelvis undersøger, hvordan det hurtige og mobile netværk kan skabe nye muligheder inden for tv-produktion og video i høj opløsning, som skal ud til seerne i den anden ende hurtigt. Og det er præcis den slags eksperimenter der på nuværende tidspunkt er nødvendige, for at finde ud af, hvor den nye teknologi kan give fordele.

”Udviklingen skal drives frem af brugen af teknologi med et kommercielt sigte. Det er ikke Telia, det er ikke samfundet, og det er ikke virksomhederne – men alle tre i fællesskab, der skal sætte pejlemærkerne for, hvordan vi bedst muligt udnytter de vækstmuligheder, som den digitale transformation via 5G byder på,” siger Thomas Kjærgaard.

Toget varmer op

For at komme tættere på de værdiskabende løsninger, inviterer Telia interesserede virksomheder ind til åbent at teste løsninger på 5G-netværket. Og ifølge Dansk Industri er vi ved at nå det tidspunkt, hvor danske virksomheder bør overveje, om teknologien er for dem.

”5G er ikke noget, særligt mange er i gang med. Toget står måske stadig på perronen, men det er ved at varme op til at forlade stationen. For teknologien begynder at blive tilgængelig for danske virksomheder, som tester det for at se, hvad de kan med den. Og jo flere virksomheder, som får gevinst ud af at bruge 5G, jo flere vil med,” siger Christian Hannibal fra Dansk Industri.

Og han er slet ikke i tvivl om vigtigheden af teknologien, når toget først begynder at køre.

Med 5G kommer vi til at kunne forbinde alting. Alt kan gøres sammenhængende og intelligent. Det vil kunne gøre vores fabrikker dygtigere, hurtigere og bedre, fordi vi ved, hvad der foregår alle steder
Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri

”Med 5G kommer vi til at kunne forbinde alting. Alt kan gøres sammenhængende og intelligent. Det vil kunne gøre vores fabrikker dygtigere, hurtigere og bedre, fordi vi ved, hvad der foregår alle steder. Og det tror vi, vil kunne komme til at betyde en hel masse for både virksomheder og os andre,” siger han.