Virksomheder sparer penge på infrastrukturen i skyen
Cloud computing er fremtiden, fordi virksomhederne oplever besparelser på budgettet og mere effektive arbejdsgange
Cloud computing har en stor fremtid i dansk erhvervsliv, fordi Danmark lever op til grundpræmisserne for velfungerende cloud-løsninger, hvilke omfatter en god IT-infrastruktur, et højt juridisk niveau og et højt sikkerhedsniveau i forhold til mange andre lande. Derfor er der et stort potentiale for danske virksomheders konkurrenceevne, hvis de flytter op i skyen, vurderer Birgitte Hass, der er direktør i brancheorganisationen, IT-Branchen.
‘Cloud”en kommer til at blive mere og mere fremtrædende, fordi den har nogle indlysende fordele, og fordi udbyderne bliver dygtigere til at håndtere det juridiske og sikkerhedsmæssige, som skal være på plads for at have en effektiv cloud-løsning.”
Birgitte Hass ser en klar fordel i, at virksomhederne kan integrere cloud-løsninger som en del af deres digitale infrastruktur, fordi man får et veldefineret professionelt sikkerhedsniveau med i prisen. Cloud-udbyderne specialiserer sig i disse områder og lever af et højt kvalitetsniveau, hvori i stigende grad indgår gennemsigtighed om hvordan Cloudløsningen lever op til krav om databeskyttelse.
Det bliver endnu mere skyet
Rolf Hellemons er enig i, at cloud computing bliver en del af fremtiden. Han er managing director for T-Systems Nordic, der er én af cloud-udbyderne. Set fra hans stol vil skyen i den nære fremtid blive mere systematiseret, mere transparent og den vil understøtte flere apps, så den kan håndtere flere forespørgsler fra erhvervslivet.
Hvis du ser på virksomheder i dag, der etablerer sig udenfor landets grænser, så har de behov for lokal tilstedeværelse i form af store datacentre og serverrum ” Peter Bom
”Virksomhedernes IT-infrastruktur kommer til at blive mere centraliseret i store datacentre, som vi allerede ser skyde op hos blandt andre Microsoft, Amazon og hos os selv i T-Systems. Vi kommer til at se, hvordan processorkraften bliver koncentreret i datacentre, og vi kommer til at se mindre computerhardware hos den enkelte virksomhed.”
Selvom servere og hardware kommer til at flytte ud af virksomhederne, vurderer Rolf Hellemons, at store virksomheder fortsat vil investere i deres egne løsninger, som er tilpasset deres behov. En ting er, hvad små og mellemstore virksomheder kan spare på cloud computing ved at købe en løsning hos udbyderne, mens en anden er behovet for kontrol og skræddersyet løsning for store selskaber.
Besparelse gennem skalering
Birgitte Hass fremhæver også, at organisationer på tværs af geografi kan få effektiv adgang til de samme løsninger, hvilket betyder stordriftsfordele, bedre innovation og effektiv konkurrence. Her tilføjer Peter Bom, VP of Sales for Strategic Clients hos T-Systems Nordic, at han ser cloud-udbyderne som effektive partnere, der kan sikre bedre konkurrenceevne gennem blandt andet besparelser.
”Hvis du ser på virksomheder i dag, der etablerer sig udenfor landets grænser, så har de behov for lokal tilstedeværelse i form af store datacentre og serverrum. Og de er meget omkostningstunge. Hvis virksomhederne i stedet for anvender globale partnere, som kører det hele fra deres datacentre, sparer det omkostninger”, fortæller Peter Bom,
Han bringer også skaleringsmulighederne på banen. Som Peter Bom nævner tommelfingerreglen om, at en virksomhed, der investerer i servere, bruger 70 % af deres kapacitet, men der er behov for 20-30 % ekstra i peakperioderne. Dermed betaler virksomheden penge for kapacitet, den ikke altid bruger. Anvender man en cloud-udbyder, betaler man kun for den kapacitet, som man faktisk brugere og kan skalere efter behov.
Birgitte Hass fra IT-branchen kommer desuden et meget lavpraktisk eksempel. I disse dage hvor EUs persondataforordning spøger i kulissen, fortæller hun, at fordelen ved at have sine data i skyen er de nemmere at komme i kontakt med – uanset hvor man befinder sig i verden. Før i tiden gik man rundt med virksomhedens data på en USB-nøgle, som blev væk. I dag er de altid tilgængelige uafhængigt af fysiske medier. Det betyder, at virksomhedens medarbejdere har nemmere at dele filer med hinanden, og det sparer ikke kun penge på budgettet – man minimerer risikoen for lækager, når data skal deles.