”Cloud Computing er it-systemer i abonnementsform, der kommer ud af et stik i væggen, hvor du overlader alt det grove til de professionelle. Det giver mange fordele for virksomhederne, der kan fokusere på deres kerneforretning.” pointerer Janus Sandsgaard.

Virksomheder bruger skyen som aldrig før – de ved det bare ikke

Cloud Computing er en skjult teknologi som virksomheder i meget vid udstrækning gør brug af. Men virksomheder ved ofte slet ikke at de bruger Cloud Computing – og det er helt som det skal være, mener ekspert.

”Aldrig har så mange virksomheder brugt Cloud Computing som nu. Og aldrig før har der været så få der snakker om det,” mener fagchef for IT og Digitalisering hos Dansk Erhverv Janus Sandsgaard.

Det er hans oplevelse, at folk generelt ikke rigtigt tænker over Cloud Computing, og at det er lige som det skal være. Cloud Computing bliver nemlig først en rigtig succes, når den bliver usynlig hverdag.

”Dybest set er Cloud Computing computerkraft i abonnementsform, der kommer ud af et stik i væggen, lige som strøm. Det bliver noget vi bare bruger uden at tænke over det. IT er gået fra et produkt i en papæske til en service, og det giver mange fordele for virksomhederne,” pointerer Janus Sandsgaard.

Nogle af de fordele han ser ved Cloud Computing er blandt andet at vi kan overlade den kedelige drift til Cloud Computing-leverandøren.

”Du kan også skære driftkompetencerne væk, for du behøver ikke en til at passe på din IT-installation længere når du flytter din forretning i skyen,” siger Janus Sandsgaard.

AI følger med

Samtidig kan virksomheder få adgang til kunstig intelligens, uden at skulle ud og investere i ny teknologi.

”Når du abonnerer på Cloud-tjenester har du hele tiden nyeste og sprødeste udgave af programmet, hvor der fx følger AI med som en del af pakken. Det kunne fx være snedige funktioner i bogholderi-programmet, du abonnerer på og det kommer dermed alle til gode, store som små virksomheder,” forklarer Janus Sandsgaard og fortsætter: ”Mange ved ikke at de bruger AI, de kan bare glæde sig over nogle nye smarte funktioner. Som med andre Cloud Computing løsninger er folk ligeglade med teknologien bag, og det er lige præcis pointen – de behøver ikke vide hvad de bruger, blot at det virker, ”pointerer Janus Sandsgaard.

Han slutter af med at fortælle, at for langt de fleste virksomheder er Cloud Computing relevant, og at det er vigtigt at virksomheder tænker pragmatisk, og ikke decideret leder efter Cloud Computing-løsninger.

”Ikke alle behøver vide at de har en Cloud-løsning. Det er blot vigtigt at de ved, hvad de har købt, og hvor de skal henvende sig, hvis noget går galt. Og så skal de sikre at de har en databehandleraftale, så de overholder EUs persondataforordning, GDPR.”

Janus Sandsgaard, fagchef for IT og Digitalisering hos Dansk Erhverv

Skyen er for standardløsninger

De løsninger virksomheder vil finde i skyen er standardløsninger. Derfor skal virksomheder nøje overveje, hvilke processer de har i dag, og hvordan de kan tilpasses standardløsninger

Når en virksomhed vælger en Cloud-løsning, så køber de som oftest en standardløsning, og det kan være langt mere kompliceret at tilrette Cloud-løsninger end lokale løsninger.

”Så hvis virksomheden skal have lagt en eksisterende løsning op i skyen, så skal de være meget opmærksomme på, hvilke krav de har til systemet. Det betyder, at de skal kende deres eget system og deres forretningsprocesser meget nøje, så de kan undersøge om de kan få de samme tilpasninger i skyen,” forklarer Flemming Beltoft, direktør hos mySupply.

Det betyder, at virksomheden skal gå deres systemer nøje igennem for at tjekke, hvad de har i dag, og hvilke processer de bruger i hver­dagen. Derefter kan de tjekke, hvad de kan få i skyen.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, at der godt kan være behov for tilpasninger, de ikke kan få i skyen,” siger Flemming Beltoft.

Mange små elementer

Men hvor det kan være kompliceret at få tilpasset en stor Cloud-løsning, så er det langt lettere at få flere små systemer til at snakke sammen, og på den måde løse opgaverne for virksomhederne.

”Du må ikke regne med, at du kan få et system i skyen, der kan alt. Men i stedet for at købe store løsninger der kan alt, så køber du flere små, der kan hver sit,” siger Flemming Beltoft og pointerer, at Cloud-løsninger på den måde er langt mere fleksible end faste lokale løsninger.

Derfor er det vigtigt at kigge nøje på serviceudbyderen, inden man vælger en Cloud-udbyder. Flemming Beltoft påpeger, at det er væsentligt, at Cloud-udbyderen er dedikeret og har erfaringer inden for det område, de tilbyder Cloud-løsninger indenfor.

”Du skal kigge på, om udbyderen har Cloud-løsninger som hovedforretning. Hvis ikke, så er han ikke motiveret for at følge med, og hvis han ikke følger med, så udvikler han ikke området,” siger Flemming Beltoft.

Men når først det er afklaret, så er Flemming Beltoft slet ikke i tvivl om, at Cloud Computing er fremtiden for danske virksomheder.
”Virksomhederne får lettere ved at vedligeholde deres IT, og de får ofte en billigere løsning i clouden,” slutter Flemming Beltoft.

Flemming Beltoft, direktør hos mySupply