Smart logistik
En dygtig logistiker drillede mig engang med, at det er de svære opgaver, hvor de professionelle viser deres værd. Den læresætning gør sig i den grad også gældende i transportbranchen.
Hullede markveje i stedet for motorveje; høje og komplicerede toldsatser; korrupte toldere samt konstant ændrede rammer og dårligt vejr.
Det skiller fårene fra bukkene, og kun de professionelle står tilbage som dem, der kan planlægge og gennemføre transporterne under vanskelige betingelser.
Og det er jo rigtigt, at alle kan tilrettelægge en silkeblød logistik mellem producent og forbruger, hvis alle rammer er på plads og hele logistikkæden fungerer forudsigeligt og effektivt.
Læs også: E-Commerce ændrer fremtidens Supply Chain markant… og omvendt!
Men set i det store perspektiv har alle – også de professionelle logistikere – en interesse i at alt fungerer upåklageligt. Det styrker den samlede samhandel, giver mere efterspørgsel og gør kagen, som alle vil have en bid af, større.
Samtidig får effektiv logistik transport- og distributionsomkostningerne til at falde for transportbranchens kunder: producenter, detailhandel og grossister. Det gør, at kunderne vælger de logistikvirksomheder, der tilbyder de mest prisbillige, forudsigelige og pålidelige leverancer. Dermed er grundlaget lagt for den intensive konkurrence, der er globalt, regionalt og lokalt mellem virksomhederne inden for transport og logistik.
Brug for dygtige logistikere
Konkurrencen fordrer løbende innovation både i form af bedre logistik og mere effektive transportformer til lands, til vands og i luften. Langt de fleste containerskibe ankommer og afgår til tiden. Det samme gælder fragtfly eller passagerfly med fragt i bellycargo, lastbiler, godstog og flodpramme, men der er stadig brug for vores dygtige logistikere.
Dels fordi der stadig opstår situationer, hvor godstoget til Malmö sidder fast i Hamborg eller trækkeren bryder sammen og må have en erstatning forbi, der kan tage traileren til destinationen. Men også fordi der stilles stadig større krav både fra kunder og myndigheder i form af ønsker om sporbarhed, overvågning og præcis levering.
Læs også: Nyt landsdækkende netværk af pakkebokse skal spare tid og CO2
Det gør logistikken stadig mere følsom over for forstyrrelser. Typeeksemplerne er, at produktionsvirksomheder siden 1980’erne har arbejdet på at nedbringe deres varelagre og koordinere med deres logistikleverandører således, at lastbilen med nye halvfabrikata bakker til læsserampen lige, når produktionen tager fat på sidste palle fra sidste levering. Det samme sker, når en byggeplads skal have en mobilkran til det tungere løftearbejde. Den skal heller ikke holde længe og vente, før den skal i gang. En forsinket levering kan i begge disse tilfælde lukke for produktionslinjen eller stoppe meget af arbejdet på byggepladsen mens tømrere, murere og elektrikere står og venter på, at et modul bliver løftet på plads, så de kan komme i gang med deres arbejde.
Dansk økonomi skal holdes i gang
Så logistikerne – bagmændene bag det daglige mirakel, at vi har varer i butikkerne og produktionen er i gang – har stadig behov for at blive mere effektive og levere forudsigelig og pålidelig transport på trods af Brexit, handelskrige, lokale konflikter og andre globale forstyrrelser.
Læs også: Digitalisering giver mere effektiv transport
Men de har behov for support i en stadig mere broget verden for at verdenshandelen – og dermed også dansk økonomi – bliver holdt i gang, så vi kan tjene de penge, vi skal bruge til at opretholde levestandard, velfærdssamfund, opfylde klimamålsætninger og andre samfundsmæssige prioriteter. Den support skal komme fra politikere i Danmark, EU og globalt for at skabe de forudsigelige handelsmønstre, der holder logistikkæden i gang.