Nyt landsdækkende netværk af pakkebokse skal spare tid og CO2
Med 10.000 nyudviklede pakkebokse, vil PostNord og SwipBox tilbyde 98 procent af danskerne en pakkeboks indenfor 300 meters afstand. Ud over at spare tid og CO2, vil konceptet bidrage til at gøre Danmark til en ledende e-handelsnation.
Inden udgangen af 2021 vil omkring 10.000 nyudviklede pakkebokse fra PostNord og SwipBox have fundet vej til de danske byer og landområder. Dermed får Danmark som det første land i verden en egentlig national infrastruktur, når det gælder pakkebokse.
Om anledningen til det gigantiske netværk af ”Nærbokse”, siger adm. direktør i PostNord Danmark, Peter Kjær Jensen:
”Det skal være nemt og enkelt at hente pakker, helt tæt på, hvor danskerne bor og færdes. Derfor går vi i gang med at bygge fremtidens netværk af pakkebokse, som skal give et markant løft til e-handlen og gøre hverdagen lettere for danskerne i alle dele af landet. Nærboksen vil spare tid hos forbrugeren, og så er det godt for miljøet,” siger han og uddyber:
”Fra at et par sko produceres i Kina og til at det via e-handel lander hjemme hos den danske forbruger, udledes der en hel del CO2. Men det, der overrasker mange, er, at modtageren faktisk selv er ansvarlige for 75 procent af udledningen. Det sker, når vi starter bilen og kører ned for at hente varen i den nærmeste pakkeshop. Alene derfor er det en rigtig god ide at placere boksene så tæt på modtagerne, som overhovedet muligt,” lyder det.
Max 300 meter til pakken
Og tæt på kommer de. Når de 10.000 Nærbokse er opsat, vil 98 procent af danskerne have mindre end 300 meter til den nærmeste boks. En kæmpe forbedring – ikke mindst for de mange danskere, der bor i etagebyggeri, siger Peter Kjær Jensen:
”I byerne har pakkedistributørerne ofte svært ved at komme ind i opgangene. Derfor ender det tit med, at man må hente sin forsendelse i en pakkeshop, og dermed altså bruge kostbar tid og brændstof. Med vores Nærbokse, skal man derimod bare tage sin smartphone, åbne PostNords app, og så ellers gå ned for enden af blokken eller rundt om hjørnet.”
Åbnes med smartphone-app
I modsætning til PostNords 460 traditionelle pakkebokse, skal der nemlig hverken bruges pinkode eller andet, for at åbne boksen. Åbning af boksen foregår derimod med en app på modtagerens telefon – en app, som også kan guide brugeren til den Nærboks, man har bestilt sin pakke til.
Ud over fordelene for forbrugerne og miljøet, vil en infrastruktur på det her område bidrage til at gøre Danmark til en verdensledende e-handelsnation
Peter Kjær Jensen
Bluetooth-teknikken sikrer en nem og sikker adgang, og gør samtidig boksene til meget fleksible enheder, der hverken kræver opkobling til elnet eller internet, forklarer Peter Kjær Jensen:
”Selve kabinetterne, der indeholder mellem 13 – 17 bokse, er drevet af et batteri. Da der stort set kun bruges strøm, når en bruger aktiverer systemet via sin telefon, er batteriets levetid på mellem fem og ti år. Det betyder igen, at vi stort set kan placere boksene, hvor det skal være, men vi sætter dem primært udendørs, så der er adgang døgnet rundt alle årets dage,” siger han og nævner alt fra grundejer- og boligforeninger til trafikknudepunkter og tankstation som oplagte Nærboks-adresser.
Nærboks med masser af muligheder
Indtil nu har 200 Nærbokse været afprøvet i Kolding og Sønderborg med meget positive resultater. PostNord regner derfor med at opsætte yderligere 2000 rundt om i hele landet i løbet af de næste seks måneder.
For Peter Kjær Jensen er det fremtiden, der nu rykker ind på de danske gader og stræder:
”Ud over fordelene for forbrugerne og miljøet, vil en infrastruktur på det her område bidrage til at gøre Danmark til en verdensledende e-handelsnation. Dertil kommer, at boksene har potentiale til meget mere end blot at modtage pakker,” siger han og fortæller, at det ikke varer længe, før man også vil kunne sende pakker fra en Nærboks.
”Man kan også forestille sig, at man i fremtiden vil kunne modtage sin avis og både modtage og aflevere biblioteksbøger i en Nærboks. Boksene er desuden udstyret med temperaturfølere, så en mulighed er også, at de på sigt kan bruges til udbringning af mad. I virkeligheden er det kun fantasien, der sætter grænser,” smiler Peter Kjær Jensen.