Foto: Kardex

Lagrene skal være gearet til nye ordrermønstre

Hvert år slår e-handel nye rekorder og den tendens vil stige i fremtiden. Men udviklingen stiller nye og store krav til lagrene og øger behovet for digitale systemer, der effektiviserer processerne i en industri, der præges af mange og små ordrer og korte leveringstider.

Danskerne brugte 146 milliarder på internettet i løbet af 2019. Det gør det til endnu et rekordår for dansk e-handel. Og væksten præger hele landet fra Skagen til Saxkøbing.

Vi går ind som ­rådgivere og gør en dyd ud af at forstå vores kunders behov ud fra, hvordan de arbejder
Hallvard Bergsodden

Men det kræver ikke kun en god, brugervenlig hjemmeside og billige priser at have en konkurrencedygtig webshop. For når et stigende antal danskere tyer til nethandel, skal maskineriet bag kulissen også kunne følge med. Den gode oplevelse afhænger også af, om varerne kan leveres på én gang, hvor hurtigt varerne kan leveres og i dag vil et stigende antal forbrugere også betale ekstra for at få varen leveret inden for 24 timer.

 

Foto: Kardex

”Online butikker sender produkter direkte fra deres lager til kunderne og de kunder forventer kort og præcis ekspeditionstid. Derfor skal lagrene være meget mere agile og håndtere ordrer meget hurtigere end før i tiden, hvor man pakkede paller og sendte varerne ud i butikkerne,” siger Hallvard Bergsodden, der er direktør i den nordiske virksomhed Kardex Remstar, der udvikler, producerer, leverer og servicerer lagerautomatisering og softwareløsninger til lagre.

Effektive systemer

Behovet for smarte og effektive lagerprocesser ses i særdeleshed i e-handel, men det gælder på tværs af industrier og virksomhedernes størrelse. Der er nogle lavt-hængende frugter at plukke, når det kommer til generel lagerplads, hvis man vælger den rigtige løsning. For det moderne lager gælder det især et effektivt plukkesystem af mindre komponenter og varer.

”Høj plukkeeffektivitet er centralt for detailhandelsvirksomheder, som sælger produkter via flere kanaler som fysiske butikker, webshops eller en kombination. Men det gælder også producenter, forhandlere og distributører, der skal kunne reagere hurtigt på sæsonmæssige udsving og konstante ændringer i produktsortimentet,” siger Hallvard Bergsodden.

Hos Kardex Remstar har de lanceret deres ’vertical buffer module’ LR35, der sikrer høj plukkeeffektivitet baseret på antal kasser og ordrelinjer. Det giver lageret friheden til at skalere op eller ned på produktiviteten og for energiforbruget efter behovet.

 

Foto: Kardex

For i takt med at antallet af komponenter og ordrer stiger, så gør kompleksiteten på lageret det samme – og her er skalering nøglen. Her er det vigtigt med en agil løsning, der kan agere efter vilkår og efterspørgsel. Det kommer især til udtryk under den COVID-19 krise, som hele verden befinder sig under i skrivende stund, hvor markeder verden over fra den ene dag til den anden befinder sig i en ny virkelighed og efterspørgslen kan både stige og falde dramatisk. I sådan en tid er det afgørende, at processerne er optimeret til det yderste.

Komplette løsninger

Digitaliseringen har banket på døren i noget tid efterhånden og virksomhederne kan komme langt ved at investere i et lagerstyringssystem og anden software, der kan registrere alt elektronisk. Med data og et godt digitalt overblik kan man styre og prioritere ordrer enkelt og effektivt, optimere lagerstyringssystemet løbene og dermed sikre den bedste udnyttelse af lagerets ressourcer.

Hos Kardex Remstar leverer de komplette løsninger til deres kunder og de tilbyder også softwareløsninger, der understøtter de moderne lagre.

”Vi går ind som rådgivere og gør en dyd ud af at forstå vores kunders behov ud fra, hvordan de arbejder. Vi skal skabe gode processer ved hjælp af vores software og sætte os grundigt ind i mulighederne for at skabe en effektiv proces, en også på at holde de operationelle omkostninger nede i en tid, hvor meget kan digitaliseres,” siger Hallvard Bergsodden.