Foto: Adobe Stock

Digitale transportdage – fremtidens mobilitet

Alle taler efterhånden om, hvad vi skal gøre for at få trængsel, larm og ikke mindst CO2-udledningen fra køretøjer nedsat kraftigt.

Politiske klimamål, trusler om pisken til dem, der ikke makker ret, og udtalte gode hensigter får os kun så langt, for vilje og praktik går hånd i hånd på dette område.
Hvilken vej mod målet?

Hvad er det så mere konkret, der skal ske? Det finske EU-formandskab og Directorate-General for Mobility and Transport (DG MOVE), der er Kommissionens svar på et transportministerie, har netop afholdt tre dage med fokus på den fremtid, der venter og de løsninger, der kan fører os sikkert og grønt rundt i vores dagligdage.

Læs også: Digitalisering giver mere effektiv transport

Løsningen ligger muligvis i MaaS (Mobility as a Service). Et begreb der er opfundet i Finland af MaaS Globals grundlægger Sampo Hietanen. Det dækker over en service, f.eks. igennem en app på telefonen, hvor man kan sammensætte sin tur fra A til Z over alle mulige andre bogstaver ud fra de behov, som man står med lige nu og her. Om det skal gå stærkt, være billigt, luksuriøst eller måske grønt i dagens anledning, så er det en one-stop shop, hvor alle bestillinger og betalinger ordnes med et par enkelte tryk på skærmen.

Det er noget, der allerede fungerer rigtigt godt i Finland ved firmaet Whim, der er ejet af MaaS Global, som bør være et eksempel til efterfølgelse i andre lande. Det er en plug-and-play service, der forholdsvis nemt kan implementeres i f.eks. Danmark, hvis vi viser vilje til at komme i gang. Alternativt kunne Rejseplanen tage ved lære.

En automatiseret verden

Den tankegang kræver, at de enkelte lande, eller Europa som helhed, tilpasser deres lovgivning og åbner op for en ny form for udbydere, der spænder fra mikromobilitet til luftfart og alle de nye former, der kommer til at opstå i form af nye ejer- og delekoncepter.

Hvis alt skal fungere upåklageligt, så skal vores omgivelser bygges til det, og der kommer man til den første udfordring. Kan vores veje f.eks. rumme førerløse biler blandt de biler, der har en fører og blandt fodgængere? Skal de kun køre nogle steder og er de i det hele taget sikre?

Læs også: God infrastruktur er samfundets bærende rygrad

Der bliver allerede nu givet mange bud på, hvordan man laver en smart & livable city, og det var tydeligt at se og høre på konferencen, at udviklingen er nået meget langt, men at det er lidt småt med viljen og lysten til at føre tiltagene ud i livet.

Det er helt naturligt, at det skal tages i etaper, men vi skal se at komme i gang og der er muligheder derude. Flere og flere virksomheder melder sig på banen med nye koncepter og teknologiske løsninger. Fra intelligente trafiktavler, der advarer om uheld, melder om køer forude eller ændrer hastighedsgrænsen, så den passer til vejr og trafiktæthed til vejbaner, der kan oplade elektriske biler ved induktion. Mulighederne er mange. Det er barriererne desværre også, og den største er fortællingen om, at det stadig er science fiktion.

Den negative fortællings magt

Den fortælling var desværre også kraftigt repræsenteret på konferencen. Endda fra folk, der burde være de første til at løfte banneret for at komme videre. Der er stadig mange kræfter, der er mere protektionistiske end fremadsynede, men det bunder oftest i en ”vi ved, hvad vi har og det er fint” tankegang. Ideen om, at så snart teknologien tager næste skridt, så er alle chauffører arbejdsløse, er en tilbagevende historie, ligesom eksperter, der med fuld overbevisning konstaterer, at selvkørende biler tidligst kommer til at fylde på vejene i 2065.

Det er selvopfyldende profetier, der skal ses for hvad de er: forsøg på at forme den offentlige mening og forsinke udviklingen. Men der er også en anden vej.

En grønnere vej

Danmark har sat sig et ambitiøst klimamål, og det er nødvendigt at gøre noget for at nå det. Hvordan vi kommer dertil, er desværre ikke klart, men når vi nu alle ved, at transport, og særligt privattransporten, er en af de helt store syndere, så skal vi simpelthen fokusere på løsninger her.

Læs også: Data skaber kundetilfredshed

Det er her alle begreberne fra denne artikel kommer ind. I fællesskab kan de mindske trængsel og støj, fjerne emission fra køretøjer og give os alle en dagligdag med ubegrænset mobilitet på lige præcis den måde, som vi ønsker den, hvor vi ønsker den og når vi ønsker den – det skal vi alle sprede ud til familie, venner og politikere, så vi i fremtiden finder en grønnere vej sammen.