"Med Job i Transport-kampagnen kører vi landet rundt i en lastbil med indbygget lastbilsimulator. Indtil nu har 10.000 elever på folkeskoler, efterskoler og andre uddannelsesinstitutioner hvert år siddet i simulatoren og fået information om uddannelsen til lastbilchauffør". - Lars William Wesch, direktør I ATL – Transportens Arbejdsgivere.

Kronik: Hjulene ruller – endnu

Mangel på lastbilchauffører er et stigende problem, og det kan blive endnu værre i fremtiden. Men transportbranchen gør alt, hvad der er muligt, for at rette op på situationen.

Tænk hvis der ikke var nogen, som ville køre lastbil. Skraldespande ville ikke blive tømt, pakker ville ikke blive leveret, supermarkederne ville ikke få friske leverancer, og byggerier over hele landet ville gå i stå.

Der er vi heldigvis ikke endnu. Men mange vognmænd, som fragter gods på vejene, har store udfordringer med at finde de medarbejdere, som de har brug for. Og en voksende mangel på kvalificeret arbejdskraft er desværre en tikkende bombe under branchen.

Der er flere årsager til, at vi er i havnet i en kritisk situation, som kan udvikle sig til at blive værre i de kommende år.

Godschaufførerne har i dag en gennemsnitsalder på næsten 48 år, og over 13 procent af chaufførerne er over 60. Det er dejligt, at mange ansatte er glade for branchen og ønsker at blive der, til de går på pension. Men med så stor en andel medarbejdere over 60 år, er der udsigt til, at mange dygtige og driftssikre medarbejdere vil forlade transportvirksomhederne i løbet af få år.
I gennem flere år har Danmark været i en god økonomisk udvikling, og der er så mange, der vil have fragtet gods, at vognmændene kæmper for at følge med. Og der er intet, der tyder på, at der bliver mindre at lave i de kommende år for transportvirksomhederne og deres chauffører.

Nogen tror måske, at udenlandske virksomheder har overtaget markedet – og ja der er en stigende konkurrence. Men det er et faktum, at beskæftigelsen i danske vognmandsvirksomheder har været stabil endda med en svag stigning siden 2012. Det var det år, hvor økonomien igen var oppe i omdrejninger efter finanskrisen.

Vi er altså i en situation, hvor flere ønsker at få fragtet gods, samtidig med at en voksende gruppe af chauffører vil forlade erhvervet. Enhver kan se, at det er en uholdbar situation.

Desværre er der samtidig for få unge, som vælger at tage en uddannelse til lastbilchauffør. De unge står i dag over for et væld af muligheder, og selvom de fleste støder på chauffører i deres hverdag, er mange unge i tvivl om, hvad det vil sige at arbejde som lastbilchauffør. Faget er også omgærdet af myter – for eksempel at alle danske chaufførjob er forsvundet. Og en del unge er i tvivl, om jobbet som chauffør vil forsvinde på grund af den teknologiske udvikling.

Svaret på det spørgsmål er et rungende ”nej”. Vi vil naturligvis se en udvikling, hvor lastbilerne vil få flere selvkørende funktioner, men udviklingen er endnu på forsøgsstadiet, og intet tyder på, at chaufførerne vil blive helt overflødige – heller ikke på lang sigt.

I de senere år har de danske vognmandsvirksomheder ansat flere udenlandske chauffører som supplement til de danske. Men mulighederne svinder ind. Danske virksomheder er ikke alene om at mangle chauffører, og der er stigende konkurrence om arbejdskraften fra virksomheder i Tyskland, Norge, Sverige og nu også Polen. En polsk chauffør behøver ikke længere at tage til Danmark for at få et vellønnet chaufførjob.

Sådan er status i vognmandsbranchen. Og hvis ikke vi får gjort noget ved det, vil hjulene i Danmark bogstaveligt talt rulle langsommere.

I branchen sidder vi selvfølgelig ikke med ­hænderne i skødet. Vi er opmærksomme på, at vi skal have de ældre medarbejdere til at blive så længe som muligt
Lars William Wesch

I branchen sidder vi selvfølgelig ikke med hænderne i skødet. Vi er opmærksomme på, at vi skal have de ældre medarbejdere til at blive så længe som muligt. Der er ofte tale om nøglemedarbejdere, som vi er helt afhængige af. Det kan i mange situationer være bedre for både virksomhed og chauffør, hvis man laver en aftale om, at en ældre chauffør kan arbejde på deltid i stedet for at gå på pension.

Vi skal have fat i flere unge, og vi har i de senere år sat gang i en kampagne, som ingen andre brancher indtil nu har gjort efter. Med Job i Transport-kampagnen kører vi landet rundt i en lastbil med indbygget lastbilsimulator. Indtil nu har 10.000 elever på folkeskoler, efterskoler og andre uddannelsesinstitutioner hvert år siddet i simulatoren og fået information om uddannelsen til lastbilchauffør.

ATL har for et år siden oprettet en lære­pladsgaranti. Hvis man som ung ønsker at søge ind i transportbranchen, er man altså sikker på at få en læreplads. Og senest har vi oprettet to lærlingepriser for at hylde de dygtige unge, som uddanner sig i branchen.

I fremtiden skal vi være dygtigere til at tiltrække medarbejdere fra andre brancher og ledige med interesse for faget. Og endelig skal vi have fokus på, om der er ledige i EU, som vi kan tiltrække til chaufførjob. Det er et naturligt supplement til de øvrige initiativer.

Inden for det seneste år har vi heldigvis oplevet en lille stigning i antallet af unge, der søger ind på transportuddannelserne. Det går altså det rigtige vej. Det går ikke stærkt nok, men vi fortsætter indsatsen. Transport­en skal fortsat holde hjulene i gang.