"Det er blevet lettere at automatisere i dag. Derfor skal virksomhederne tage ejerskab, for robotten er et værktøj som virksomhederne skal forstå at bruge, hvis de vil holde sig inde i kampen” - Henrik Gordon Petersen. Foto: Colourbox.

Robotter sikrer fleksibel masseproduktion

I fremtiden er det nødvendigt at vi både kan producere hurtigt, i store mængder og samtidig tilpasse produkterne til de enkelte brugere. Det kræver fleksibilitet og omstillingsvillige robotter.

De traditionelle robotter er utrolig gode til opgaver der konstant gentager sig selv. Derfor bliver de brugt i stor stil i masseproduktion i alt lige fra legetøj til biler. Men robotteknologien er ved at ændre sig, så vi udover den traditionelle industrirobot er ved at få robotter der er mere fleksible og som kan arbejde tæt sammen med mennesker på produktionsgulvet.

”Robotindustrien deler sig i øjeblikket. Den løsningsorienterede robot og robotcellen er designet til en specifik opgave, men nu har vi så også fået ’co-bots’, industrirobotter der er langt mere fleksible og som let kan justeres og tilpasses produktionen,” forklarer Per Kloster Poulsen, salgsdirektør med ansvar for Nordeuropa hos Universal Robots.

Det sker fordi fremstillingsindustrien oplever en udvikling med kortere og kortere sekvenser, færre emner der skal produceres og kortere tid fra efterspørgsel til produktion.

”Det kræver en produktion der hurtigt skal kunne stilles om. I dag er du ikke sikker på hvor længe en produktion skal kunne køre, og det gør det farligt udelukkende at investere i store faste robotopstillinger, der er udviklet og programmeret til en bestemt opgave, siger Henrik Gordon Petersen, professor i robotteknologi hos Syddansk Universitet.

Samarbejdsvillige robotter

Netop ’co-bots’ hører til blandt de meget fleksible robotter, og de udmærker sig blandt andet ved at kunne flyttes og arbejde sammen med mennesker.

”Vi kan flytte ’co-bots’ ud af robotcellerne uden at de udgør en risiko for mennesker, de kan let programmeres om så de kan tilpasses nye opgaver, og de er lette at bruge for operatøren. Derved bliver de mere et værktøj der assisterer, end en robot der overtage en opgave fuldt ud,” pointgerer Per Kloster Poulsen.

Derfor kan det være hensigtsmæssigt at den meget fleksible del af produktionen bliver baseret på ’co-bots’, hvor mennesker og robotter kan stå side om side og arbejde uden nogen form for afskærmning.

På den måde bliver det let at flytte robotten fra en opgave til den næsten, og at der ingen afskærmning er giver en yderligere fordel.

”De sidste 20% af en opgave, som robotten ikke kan udføre, er ofte meget dyr. Når der ingen afskærmning er, er det lettere for et menneske at komme til at udføre de sidste dyre 20%,” pointerer Henrik Gordon Petersen.

Personlige produkter

En af de tendenser der er med til at drive udviklingen af de meget fleksible ’co-bots’ er kravet fra slutbrugerne om personificerede produkter.

”Alle vil godt have noget der er udviklet specielt til dig, så du får din personlige version. Og det gælder alt lige fra øl til biler. Du vil gerne købe ind i det pågældende brand, men du ønsker stadig at produkter er tilpasset dig,” fortæller Per Kloster Poulsen.

Det betyder at automationen i produktionen bevæger sig væk fra at være ’high volume, low mix’ til at være ’low volume, high mix’.

”Derfor er der nødvendigt at have løsninger som også mindre virksomheder kan tage i brug. Det skal være forholdsvis simple robotløsninger, måske ’co-bots’, hvor robotten er nem at sætte op, programmere og ikke mindst om programmere,” mener Henrik Gordon Petersen.

Perspektiverne

Per Kloster Poulsen og Henrik Gordon Petersen er helt enige om, at det er nødvendigt for produktionsvirksomhederne at komme i gang med at få robotterne, ikke mindst de fleksible. De er nødt til at se de muligheder robotterne giver dem, de konkurrencemæssige fordele, og ikke mindst den agilitet og omstillingsmuligheder de opnår.

Når du investerer i en fleksibel robot, så binder du ikke dine penge på en opgave. Du kan let flytte den rundt i produktionen
Per Kloster Poulsen

”Det handler om at se mulighederne. Køb en robot og kom i gang. Når du investerer i en fleksibel robot, så binder du ikke dine penge på en opgave. Du kan let flytte den rundt i produktionen,” fremhæver Per Kloster Poulsen.

”Det er blevet lettere at automatisere i dag. Derfor skal virksomhederne tage ejerskab, for robotten er et værktøj som virksomhederne skal forstå at bruge, hvis de vil holde sig inde i kampen,” slutter Henrik Gordon Petersen.

Henrik Gordon Petersen,
professor i robotteknologi hos
Syddansk Universitet.

Per Kloster Poulsen, salgsdirektør
med ansvar for Nordeuropa
hos Universal Robots.

Tags: ,
Om Universal ­Robots

Universal Robots er en dansk robotproducent der blandt andet udvikler avancerede robotarme og kollaborativ robotteknologi.

Universal Robots mener at den nyeste kollaborative robotteknologi bør være tilgængelig for alle virksomheder, og har som filosofi at gøre verden til et bedre sted, én robot ad gangen.

Om SDU

Syddansk Universitet, blev etableret i 1998 ved en fusion af Odense Universitet, Handelshøjskole Syd/Ingeniørhøjskole Syd og Sydjysk Universitetscenter.

I 2007 indfusioneredes også Statens Institut for Folkesundhed i København og Handelshøjskolecentret i Slagelse.
I 2016 fejrede universitetet sit 50-års jubilæum.