Sponseret af ODU Denmark

ODU POWER MATE 400, en af ODU’s nye e-mobility løsninger til højspændingsbatterier, hvor der er behov for et robust, kompakt design og et innovativt låsesystem. Foto: ODU.

Har den trådløse teknologi og fiberoptikken lagt elektronikken i graven?

Efter introduktionen af trådløse og fiberoptiske teknologier forudså man i sin tid, at behovet for elektriske ­forbindelser ville falde drastisk. Men sådan er det ikke gået. Tværtimod. Behovet for fysiske elektriske ­konnektorer er i stedet ­steget – og stiger fortsat. Også ODU har mærket væksten og har yderligere boostet den med kunde­specifikke konnektor­løsninger.

At elektronikken fortsat har fremgang skyldes flere ting. Trådløse enheder behøver strøm og ofte også interne forbindelser for at fungere, og jo flere trådløse enheder, vi har, jo flere elektronikenheder skal der til. Trådløse systemer kan kun række over en begrænset afstand, og de kan hackes eller forstyrres, så der hvor sikkerhed og pålidelighed er vigtigt, vælges det kablede netværk stadig til.

ODU AMC konnektorerne er oprindeligt udviklet til militært udstyr, hvor kommunikationssystemernes robusthed, pålidelighed og skærmning kan være livsvigtige egenskaber. Konnektoren anvendes også mange andre steder med rå og udfordrende miljøer. Foto: ODU.

Også fiberoptik kræver elektronik og strøm for at virke. Glasfiber (GOF) har ganske vist generelt overtaget højhastighedsinfrastruktur fra coax og trådede forbindelser. Herfra kunne man måske forvente, at glasfiberen også satte sig på hele datadelen og måske endda analogdelen, men transceiverne er stadig for dyre, og det er ikke altid hensigtmæssigt at transformere frem og tilbage mellem elektriske og optiske signaler. Plastfiber (POF) ikke fået den forventede store udbredelse inden for datatransmission, da teknologien har vist sig ikke at være så stabil, og samtidig er databåndbredden lille og transmissionsafstanden kort. I dag anvendes plastfiber nok mest inden for medico- og HiFi-udstyr, og til en hvis udstrækning i automatik.

Også nye teknologier som Artificial Intelligence/AI og Cloud computing kræver – trods de luftige betegnelser – både strøm og hardware. Processerne i AI kræver hardware og strøm, ligesom der ligger en stor mængde elektronik i Cloud-datacentrene.

Robusthed og pålidelighed er stadig lige vigtigt

Elektronisk forbindelsesteknologi eksisterer ikke kun som del af optiske og trådløse netværk, men i høj grad på grund af de mange egenskaber og fordele, som det kan tilføre instrumenter, maskiner og udstyr.

En fast kabelforbindelse kan være at foretrække frem for et trådløst netværk, når forsvarets kommunikationsudstyr skal sikres mod aflytning, scrambling eller utilsigtet afbrydelse.

Elektronisk forbindelsesteknologi eksisterer ikke kun som del af optiske og trådløse netværk, men i høj grad på grund af de mange egenskaber og fordele, som det kan tilføre instrumenter, maskiner og udstyr. Foto: ODU.

Udstyrsproducenter kan foretrække at levere udstyret med specialtilpassede kabler og stik for at sikre udstyret pålidelighed og performance. Hvis stikket er designet med et unikt mekanisk interface, så kun netop det stik passer i udstyret, så forhindres brugerne i at ikke- godkendt eller -kompatibelt udstyr forbindes ved en fejl, og dermed mindskes risikoen for skade på udstyr og personer. Det kan være nok så vigtigt i eksempelvis sundhedssektoren.

 

Kundeoptimerede og kundespecifikke konnektorløsninger forespørges mere og mere. Og netop her har ODU sin store styrke.

Mads Haastrup, ODU Denmark ApS.

Vi udvikler løsninger til mange forskellige applikationer inden for blandt andet e-mobilitet, medicoteknik, militær og automotive.

Meget taler altså for at skræddersy de elektriske forbindelser til applikationen. Netop kundespecifikke design udgør i dag over halvdelen af ODU’s forbindelsesløsninger og forretningen vokser fortsat. På EOT i Herning den 7.-9. maj 2019 vil ODU præsentere nogle af de mange kundespecifikke løsninger og teknologier, som kan bringe værdi til kunder og brugere.