”En virksomhed kan have store mængder data liggende i produktionsapparatet. Men hver enkelt maskine kan have sit eget dataformat, hvilket gør det svært at samle dem, og bruge dem sammen,” forklarer Christoffer Mølleskov Pedersen, specialist hos Teknologisk Institut. Foto: Colourbox.

Data i produktionen skal udnyttes bedre

Produktionsvirksomheder har store mængder data gemt i deres produktion. Data der kan hjælpe og effektivisere ­deres ­produktion, og det er vigtigt at virksomhederne får overblik over deres data, for at skabe en bedre og mere ­effektiv produktion.

Produktionsvirksomheder ligger inde med store mængder data, ofte data som de ikke er klar over at de har. De fleste maskiner og robotter der står på produktionsgulvet, har sensorer der opsamler data, som kvalitetstjekker og meget mere, og alle disse data kan hjælpe virksomhederne til at optimere og effektivisere deres produktion.

”Der ligger masser af viden gemt, som går tabt, hvis du ikke får samlet data sammen,” pointerer Christoffer Mølleskov Pedersen.

Nogle af de data der kan ligge gemt i en virksomhed er f.eks. energidata, temperatur, vibrationer, luftfugtighed, start, stop, datakoder og lignende.

”Ved at samle de data ind, kan vi se om der er et mønster i produktionen. Hvis der går noget galt i produktionen eller kvaliteten af det færdige produkt, så kan det være interessant at se på, om det var fugtighed, temperatur, råvarer eller måske noget i maskinen, der forårsagede fejlen,” pointerer Tommy Vincentz Larsen, CEO og partner hos Operator Systems.

Svært at samle data ind

Men det er ikke kun et kig i bakspejlet som data fra produktionsmaskinerne kan levere. De mønster som data udgør, kan være med til at sladre om kommende problemer. Det betyder at det er nødvendigt at få etableret de nødvendige analysesystemer.

”Så Big Data-beregninger er vigtige. De kan afsløre hvad der sker før noget går galt,” påpeger Tommy Vincentz Larsen.

Men der er også udfordringer forbundet med at få fat i de vigtige data.

”En virksomhed kan have store mængder data liggende i produktionsapparatet. Men hver enkelt maskine kan have sit eget dataformat, hvilket gør det svært at samle dem, og bruge dem sammen,” forklarer Christoffer Mølleskov Pedersen, specialist hos Teknologisk Institut.

Teknisk udstyr er traditionelt meget lukket fra den enkelte producent, og data kan være komplicerede at hente ud fra maskinerne, og dataformatet kan være producentens helt eget og specielle ­format.

”Du kan som regel læse i manualen og finde ud af, hvilke data dine maskiner samler op. De fleste maskiner kan så eksportere til f.eks. CSV-formatet, og så er det op til dig selv at hente data ind og få dem bearbejdet, siger Christoffer Mølleskov Pedersen.

”I Operator-løsningen kan vi f.eks. hente data fra maskinernes PLC’er igennem OPC. OPC er en standard som alle PLC’er kan tale med og som sikrer en ensartet grænseflade uanset hvilken maskine eller PLC man anvender. Kan vi ikke få adgang til PLC/OPC så kan vi installere sensorer som kan give os de signaler vi skal bruge,” forklarer Tommy Vincentz Larsen.

Det er dog også vigtigt at forholde sig kritisk til de data der bliver samlet op, for det er ikke nødvendigvis alle data du kan bruge.

”Det er en balancegang. Nogle data har relevans for din produktion, andre ikke. Derfor skal du finde ud af, hvilke data din virksomhed kan bruge. Hvis du samler for mange data ind, så risikerer du at drukne. Og for få data giver ikke det rigtige billede. Min personlige holdning er, at du hellere må samle lidt for mange data ind, end for få. Men du skal stadig forholde dig kritisk til data,” forklarer Tommy Vincentz Larsen.

Perspektiver i data

Både Christoffer Mølleskov Pedersen og Tommy Vincentz Larsen er enige om, at der er et stort potentiale i at få samlet data sammen. For hvis virksomhederne ikke får fat i data, så mister de viden om, hvordan de kan forbedre deres produktion, og dermed deres produkt.

”Du kan spare penge på produktionen og du kan hjælpe med at forudsige nedbrud,” siger Christoffer Møllesko Pedersen.

”Du får også et overblik over, hvor effektiv dine produktionslinjer er. Producerer den det den skal, og hvis ikke – hvad er så årsagen,” fremhæver Tommy Vincentz Larsen og slutter af med et godt råd til virksomhedsledelserne:

”Det er bare om at komme i gang med nogle pilotprojekter. Gå i gang i et hjørne af produktionen, få noget erfaring og se hvad effekten er. Det er simpelt at komme i gang med en pilotinstallation, og du får hurtigt resultatet du kan evaluere på.

Tags: ,
Om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut arbejder for at styrke erhvervslivet i mødet med fremtidens teknologiske og erhvervsmæssige udfordringer.

De arbejder sammen med deres kunder for at udvikle nye teknologier og omsætte den viden til værdi for kunderne.

Om Operator ­Systems

Operator Systems arbejder med at skabe synlighed omkring forbedringer. Operator Systems har udviklet og designet deres ydelser for at kunne tilbyde en komplet suite af produkter og tjenester, der kan hjælpe virksomheder med at forbedre effektivitet og konkurrencedygtighed.