Da MADE blev lanceret i 2014 var det med 3D-print som et af forskningsområderne med DTU som den forskningsmæssige spydspids på aktiviteterne, en gruppe af virksomheder, som allerede var godt i gang, og med FORCE Technology og Teknologisk Institut som leverandører af specialistviden og faciliteter inden for de forskellige AM-teknologier.

Dansk fremstillingsindustri tager 3D-print til sig

3D-print og additive manufacturing er ved at få sit brede gennembrud i Danmark, og vi skal fortsat investere og satse på teknologien for at følge med i den globale udvikling på området

For bare nogle år siden var 3D-print i Danmark en teknologi for feinschmeckere. En teknologi, som kun en meget lille skare af specialister og forskere beskæftigede sig med og kunne se perspektiverne i.

Eller som det blev beskrevet af en oplægsholder, da MADE og Dansk AM Hub i slutningen af februar holdt konference om 3D-print:

Da 3D-print først kom frem, havde jeg det meget, som man havde det med ­internettet for 25 år ­siden: Det er da meget sjovt til hobbybrug, men det er ærgerligt, at man ikke rigtig ­kan bruge det til noget ­fornuftigt
Nigel Edmondson

”Da 3D-print først kom frem, havde jeg det meget, som man havde det med internettet for 25 år siden: Det er da meget sjovt til hobbybrug, men det er ærgerligt, at man ikke rigtig kan bruge det til noget fornuftigt.”

Oplægsholderen kom fra virksomheden Videometer, der den dag i dag har 3D-print fuldt integreret i sin virksomhed og sjældent sender et slutprodukt ud uden 3D-printede dele. Det siger lidt om, at udviklingen inden for 3D-print er gået stærkt og stadig går stærkt.

På konferencen kunne vi hurtigt fylde en sal på DTU med repræsentanter fra både store og små virksomheder, fra specialiserede 3D-print-virksomheder og fra forsknings- og innovationsmiljøet inden for 3D-print.

3D-print og additive manufacturing (AM) gør nemlig sit indtog i stor stil i dansk industri i disse år. Vi ser flere og flere gode cases om 3D-print i danske virksomheder, og en lang række nye initiativer, projekter og faciliteter støtter op om at skabe et stærkt netværk og økosystem omkring 3D-print i Danmark. Det spreder sig som ringe i vandet og får flere og flere virksomheder og organisationer til at få øjnene op for 3D-print.

Millioner investeret i 3D-print

Da MADE blev lanceret i 2014 var det med 3D-print som et af forskningsområderne med DTU som den forskningsmæssige spydspids på aktiviteterne, en gruppe af virksomheder, som allerede var godt i gang, og med FORCE Technology og Teknologisk Institut som leverandører af specialistviden og faciliteter inden for de forskellige AM-teknologier.

Sidste år fik 3D-print i Danmark endnu et stort skub fremad med både lanceringen af projektet AM-Line 4.0, etableringen af Dansk AM Hub samt åbningen af Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut. Innovationsfonden og Industriens Fond er to af de aktører, som sidste år har skudt millioner i 3D-print-initiativer.

Så sent som i januar i år så vi Poul Due Jensens Fond lave sin første investering i forskning inden for 3D-print med en ­bevilling på 17,8 mio. kr. til et forskningsprojekt hos DTU under ledelse af David Bue Pedersen.

De mange initiativer sikrer, at danske virksomheder får de bedste forudsætninger for at kunne følge med konkurrenter og kolleger i udlandet, når det gælder udviklingen inden for 3D-print. Det er der behov for.

Flere af de lande, vi normalt sammenligner os med – Sverige, Tyskland, Storbritannien m.fl. – er et stykke længere fremme med brugen af 3D-print, end vi er, blandt andet fordi bil- og flyindustrierne har været en driver for udviklingen og udbredelsen af 3D-print.

Har skabt egen niche

Skal vi kunne følge med udviklingen, er der brug for en bred indsats, der både ­indeholder investeringer, mere forskning, uddannelsestiltag og målrettede initiativer for små og mellemstore virksomheder.

Samtidig skal vi finde og udvikle vores egne nicher og få en førende position, ligesom vi har set med kollaborative robotter inden for robotindustrien.

Og faktisk har vi allerede formået at skabe en klynge af aktører og virksomheder, som er verdensførende inden for udvikling og fremstilling af 3D-printede værktøjsemner, eksempelvis til brug inden for sprøjtestøbning. Det er en teknologisk niche med stort potentiale for at skabe ny vækst og nye virksomheder og arbejdspladser i Danmark.

Vi har i regi af MADE også set innovative 3D-print-virksomheder som ­Addifab og Damvig presse innovationen og udviklingen inden for 3D-print. Addifab har udviklet sin egen additive ­fremstillingsproces og fået hjælp fra FORCE Technology i et MADE Demonstrationsprojekt til at kvalitetssikre den. Damvig har – ligeledes med hjælp fra FORCE i et MADE Demonstrationsprojekt – eksperimenteret med at kombinere et 3D-print i nylon med en metaloverflade med bemærkelsesværdig stor succes.

Så ligesom med internettet er 3D-print kommet for at blive. Men vi er stadig på et tidligt stadie, hvad angår de potentialer, der er for 3D-print i dansk industri i fremtiden.