3D-print giver nye designmuligheder
Når produktionsmetoden handler om at lægge materiale til, og ikke fjerne det, kommer der helt nye designmuligheder, og langt mere avancerede emner kan produceres.
Det er ikke nyt at kunne udskrive emner på en 3D-printer. Teknologien er over 30 år gammel, men er blevet meget populær, ikke mindst til prototyper, gennem de sidste små fem år. Det skyldes ikke mindst at 3D-printere til hjemmet er blevet almindelige, og folk fik dermed øjnene op for nogle af de potentialer disse maskiner har.
At producere færdige emner med en industriel 3D-printer er dog nyt, og den teknologi går under paraplybetegnelsen Addditive Manufacturing.
”Det er en betegnelse for teknologier, hvor man på den ene eller anden måde lægger materiale på i lag, og hvor man bruger forskellige materialer og har printere i forskellige størrelser. Det er additive modsat substractive manufacturing, som er traditionel produktion, hvor man har et materiale, som man laver sit emne ud fra og kasserer resterne. Med additive manufacturing bruger man kun det materiale, der går til produktet,” fortæller Mads Kjøller Damkjær, CEO hos AM HUB.
Helt generelt kan du producere langt mere komplicerede emner når du 3D-printer. Det betyder blandt andet at vi ser vores gadgets blive mindre og mindre
Jesper Damvig, COO hos Damvig
At producere ved at udskrive emner på en 3D-printer giver nogle produktionsmæssige fordele, som traditionelle metoder ikke kan levere, og det er både til gav for producenter og slutbrugeren.
”Helt generelt kan du producere langt mere komplicerede emner når du 3D-printer. Det betyder blandt andet at vi ser vores gadgets blive mindre og mindre. Vi kan gøre emner mere avancerede med3D-print,” siger Jesper Damvig, COO hos Damvig.
Men samtidig er der også besparelser at hente ved at gøre brug af 3D-printteknologien. For ofte kan der spares materiale ved lægge materiale til i stedet for at fjerne.
Stort potentiale
”Så der er et større potentiale i at ændre produktionsmåden. Vi kan ændre vores produktion fra at være Economy of Scale til at være Economy of Scope. Eller populært sagt, vi behøver ikke producere enorme mængder af enheder for at få økonomi i produktionen. Vi kan producere mere fleksibelt,” pointerer Mads Kjøller Damkjær.
Jesper Damvig er enig. Han ser at vi i stadig højere grad bevæger os hen mod ’customised manufacturing’, hvor enheder bliver produceret til den enkelte bruger.
”Det ser vi ske i stigende grad, også i Danmark. Vi har f.eks. høreapparater der 3D-printes direkte til den enkelte bruger. Men også med tænder ser vi det ske. Tandlægen scanner dine tænder, og hvis du skal have skiftet en tand, kan du i princippet udskrive kernen og så belægge resten med keramik,” siger Jesper Damvig og fortsætter:
”Og der er et stort potentiale for 3D. Men vi skal også lige spise brød til. For brugertilpasset masseproduktion er ikke noget vi kan klare endnu. Avancerede 3D-printere kan i dag måske printe 10.000 emner om året, og volumen i forbrugerproduktionen ligger måske i millioner af emner om året. Men i forhold til da vi startede kan vi producere 10 gange så mange emner om året,” siger Jesper Damvig.
Et andet sted hvor 3D-print har et stort potentiale for virksomheder, er i de potentielle besparelser det kan give i en produktion.
Danske virksomheder har et enormt spild på produktion og opbevaring af reservedele.
”Virksomheder bruger rigtig mange penge på reservedele. De er nødt til at have dem, hvis deres kunder pludselig skal bruge dem, og det er ikke altid en reel mulighed at få dem produceret på bestilling med den nuværende produktionsmetode,” forklarer Mads Kjøller Damkjær.
Men med 3D-print er det muligt at fremstille reservedele når de skal bruges, og dermed kan der spares både på indkøb af reservedele – det er kun dem der skal bruges der købes – og ikke mindst opbevaring af dem.
Bedre udviklingsproces
”Der er også et stort potentiale i at producere mere bæredygtigt. Du kan producere mindre mængder, mere lokalt, sparer på transportudgifter, og du skal ikke have store lagre liggende og bruge energi til opvarmning. Samtidig kan vi generelt opnå et mindre materialeforbrug, og det hele er med til at give en langt større bæredygtighed,” pointerer Mads Kjøller Damkjær.
Et sidste område som Additive Manufacturing tilfører et stort potentiale, er selve udviklingsfasen, og her har industrien, ifølge Jesper Damvig, allerede taget teknologien til sig.
”Før i tiden så vi, hvordan R&D lavede ganske revisioner af et produkt inden det blev sat i produktion. Prototyper var dyre, og det tog tid at fremstille dem. Men med 3D-print kan du hurtigt lave 15-20 revisioner af et produkt, og det giver et bedre produkt i den sidste ende,” siger Jesper Damvig.
Han slutter af med at sige, at udviklingen indenfor 3D-print går stærkt for tiden. Nye teknologier er under udvikling, og maskiner der er dedikeret til volumeproduktion er under udvikling.
”Når den er klar, så sker der virkelig noget. Vi ser frem mod en maskine der kan producere op mod 1 million emner om året. Den er allerede i beta-test og jeg tror at den er klar indenfor fem år,” slutter Jesper Damvig.