Sponseret af Airgate

Søren Lund, administrerende direktør hos Airgate.

Gør gammelt udstyr smart

Bare fordi produktionsudstyret er gammelt, kan det godt gøres smart. Med en beskeden investering er det muligt at ­digitalisere selv ældre produktions-maskiner, og det er præcis hvad danske Airgate har gjort for virksomheden Sterillab A/S.

Mange danske produktionsvirksomheder har udstyr af ældre dato. Udstyret er ikke forbundet til nettet, og dermed er det svært at overvåge produktionen og ændre på den under drift, med mindre der står en medarbejder lige ved siden af.

Danske Airgate lever af at digitalisere ældre produktionsudsyr, og de har blandt andet hjulpet Sterillab A/S med at gøre deres produktionsovne, der stammer fra 70’erne, smarte.
Alexander Bardram, projekleder hos Airgate fortæller, at Sterillab er en virksomhed der lever af at rense og sterilisere flasker og glas til medicinsk brug. Det betyder at der er store krav til deres udstyr, ikke mindst er der behov for at produktionen kører stabilt hele tiden.

Sterillab bruger en række ovne til at sterilisere, og disse ovne stammer tilbage fra 70’erne, hvor ingen, af gode grunde, endnu havde overvejet muligheden for at forbinde produktionsudstyr til nettet.

”Sterillab oplevede en mindre fejl i systemet der betød, at ovnene gik ned med ukendt frekvens. Det betød at de led tab, hver gang en produktion fejlede,” fortæller Alexander Bardram.

Maskinerne får adgang til nettet

Det er helt almindeligt at produktionsmaskiner overtid bliver mere ustabile, men for en virksomhed som Sterillab er det problematisk, de havde brug for en måde at kunne overvåge ovnene på, og ikke mindst justere på dem imens produktionen kørte, og også selvom der ikke var nogen fysisk til stede på fabriksgulvet – alternativt skulle Sterillab investere i nye og dyre ovne.

”Vi startede projektet med at analysere produktionen for at forstå processerne omkring ovnene, hvordan de fungerede og ikke mindst hvilke data ovnene genererede samt afklaring af hvilke data Sterillab havde brug for,” forklarer Alexander Bardram.

Herefter kunne Airgate så montere deres partner gateways på ovnene, og derved give ovnene adgang til nettet.

Det næste skridt var at hente de ønskede kritiske datapunkter ind i Airgates cloudede IoT platform, hvor realtime produktionsdata kan monitoreres på et enkelt dashboard.

Når først data­punkter er hentet ind i vores platform, kan kunden – i dette tilfælde Sterillab – sætte alle de alarmer op de måtte ønske, så de hurtigt kan får besked, hvis f.eks. temperaturen i en ovn falder, eller stiger udover et ­defineret niveau
Alexander Bardram

”Når først datapunkter er hentet ind i vores platform, kan kunden – i dette tilfælde Sterillab – sætte alle de alarmer op de måtte ønske, så de hurtigt kan får besked, hvis f.eks. temperaturen i en ovn falder, eller stiger udover et defineret niveau,” siger Alexander Bardram.

I Sterillab’s tilfælde var de mest kritiske data, ovnens temperatur, og systemet blev sat op, så en e-mail bliver sendt til de ansvarlige produktionsmedarbejdere, hvis der skulle opstå et kritisk udsving i temperaturen.

Sterillab bruger en række ovne til at sterilisere, og disse ovne stammer tilbage fra 70’erne, hvor ingen, af gode grunde, endnu havde overvejet muligheden for at forbinde ­produktionsudstyr til nettet. Men med Airgate gateways kan det nu gøres.

”Men udover at få en e-mail, så fik Sterillab også mulighed for, via vores gateway, at tilgå deres ovne remote, og stille på temperaturen. På den måde kan de undgå at produktionen stopper, eller fejler, også selvom produktionen ikke er bemandet, og det sparer dem for rigtig mange penge,” pointerer Alexander Bardram.

På Airgates IoT platform kan kunden ved hjælp af en drag and drop funktion selv tilpasse platformens dashboard, der viser alle de kritiske produktionsdata som virksomheden har brug for.
”Afgørende for kunden er at vores IoT platform indeholder muligheden for fleksibel indsamling og visualisering af kritiske produktionsdata, og leveres med en gateway. Vores end-to-end IoT løsning er derfor også enkelt at sætte op, tilpasse og bruge. Der skal ikke bruges avancerede interne ressourcer hos kunden,” fortæller Søren Lund, adm. dir. hos Airgate.

Kort ROI

For Sterillab kom der endnu en fordel ved det nye system, nemlig at alle ­produktionsdata nu er digitale. Dokumentation af produktionen overfor Sterillabs kunder er nu let at sende sammen med færdige batch af sterile flasker og glas.

”På sigt kommer løsningen også til at betyde, at vi vil kunne se tendenser i de fejl ovnene kommer med, altså hvornår og hvorfor de går ned. På den måde vil det blive muligt at lave Predictive Maintenance i fremtiden,” forklarer Alexander Bardram.

Søren Lund slutter af med at fortælle, ”Hos Sterillab har ROI været ret hurtig, hvilket har vist sig at være få måneder”.

Tags: ,
FAKTA

Airgate er en Internet of Things (IoT) system ­integrator. Airgate hjælper små og mellem­store virksomheder med at digitalisere deres maskiner og produktion end-to-end. Airgate tilbyder som MVNO at tilslutte maskiner til internettet med GSM/NB-IoT samt tilbyder IoT platformsløsninger til indsamling, analyse og visualisering af maskin- og produktionsdata. Endelig tilbyder Airgate software udvikling, med speciale indenfor Robotics. ­Airgate’s IoT løsninger effektivi­serer maskiner og produktion, reducerer ­nedetid, optimerer processer, og understøtter udvikling af nye forretnings­områder. Det har Airgate gjort siden 2015. Airgate har i dag 10 ansatte med kontor på ­Refshaleøen i København.