Saxo Bank gør op med minimumskurtage på Saxo Investor

Ordet ”minimumskurtage” kan få nakkehårene til at rejse sig hos de fleste hobbyinvestorer. Men nu er der godt nyt – Saxo Bank har nemlig droppet minimumskurtagen på deres platform Saxo Investor. Her gør banken et stort nummer ud af, at det skal være så enkelt som muligt at handle med aktier og andre værdipapirer – og af samme grund er minimumskurtagen derfor fjernet.

Hvad er minimumskurtage?

Når du investerer i aktier og andre værdipapirer, betaler du en kommission til banken – i dette tilfælde Saxo Bank – hver gang, du enten køber eller sælger værdipapirer. Denne kommission kaldes for kurtage.

Kurtagen afhænger af størrelsen på det beløb, du investerer. På Saxo Banks platform Saxo Investor er kurtagen 0,1%. Det betyder, at du betaler 10 kr. for hver 10.000 kr., du enten køber eller sælger for.

Hidtil har banker og investeringsplatforme opkrævet en minimumskurtage. En minimumskurtage er et minimumsbeløb, som du skal betale, når du køber eller sælger aktier – uanset størrelsen på din handel.

Lad os tage et eksempel, hvor minimumskurtagen er 29 kr. Her vil følgende handler resultere i følgende kurtager:

–          Handel på 1.000 kr.: 29 kr.

–          Handel på 29.000 kr.: 29 kr.

–          Handel på 30.000 kr. 30 kr.

Som det ses, betyder minimumskurtagen altså, at du har samme udgift uanset ordrestørrelse så længe, ordrestørrelsen ikke overstiger 29.000 kr.

Derfor er minimumskurtage et problem for hobbyinvestorer

Det er selvsagt de færreste hobbyinvestorer, der investerer for 29.000 kr. per handel. Det gælder ikke mindst de hobbyinvestorer, der søger at diversificere deres investeringer.

Problemet ved minimumskurtagen rammer derfor netop særligt denne type investorer. Køber du f.eks. aktier for 1.000 kr., svarer en minimumskurtage på 29 kr. til en omkostning på 2,9%. Det samme gælder, når du sælger aktierne igen. Det giver en samlet omkostning på 5,8%.

Køber du for 29.000 kr. eller mere, er omkostningen 0,1% ved både køb og salg – altså 0,2% i alt.

Minimumskurtagen betyder derfor, at investoren, der køber for 1.000 kr. ad gangen allerede er 5,6% bagud på sin investering allerede ved den første handel. Dette illustrerer meget godt, hvorfor minimumskurtager er som gift for hobbyinvestorernes afkast.

Det er svært nok at få danskerne til at investere i forvejen – og minimumskurtagen har hidtil virket som en barriere herfor.

Saxo Bank rækker ud til hobbyinvestorer

Saxo Banks initiativ til fjernelse af minimumskurtagen på Saxo Investor kan ses som en håndsrækning til de mange hobbyinvestorer, der hidtil har måttet leve med minimumskurtager. Ved at dele sin forretning ud på forskellige platforme, har Saxo Bank således formået at skabe et produkt, der henvender sig til hobbyinvestorerne uden, at man mister grebet om den øvrige kundeportefølje. Det er således stadig muligt at investere i futures og mange andre aktiver på Saxo Trader Go. Du kan læse mere om priserne på handel med futures her.