Hvordan finder man egentlig de bedste lånemuligheder?

Hvad enten du leder efter erhvervslån eller privatlån er vejen frem altid sammenligning af de finansielle produkter. Det kan synes omstændigt at indgå dialoger med flere pengeinstitutter og påbegynde reelle forhandlinger med flere, når du de facto kun har brug for ét sted at finde den nødvendige finansiering.

Det kan virke som en obskur parallel, men du kan sammenligne forhandling med flere finansieringskilder med at skulle foretage et dagligvareindkøb. Hvis du handler ind i Irma, kan prisen på det samlede indkøb (varierende efter de valgte varer naturligvis) meget sandsynligt være højere, end hvis du foretog samme indkøb i Lidl. Parametre såsom vareudbud, serviceniveau, butikkens lokation m.m. spiller en markant rolle i prissætningen, da der er stor forskel på disse parametre mellem butikkerne.

Så hvilken butik du vælger, afhænger af, hvilken type forbruger du er, hvad du prioriterer og hvad du lige står og mangler.

Hvad er vigtigst ved erhvervslån?

Hvis du på forhånd ikke er bekendt med, hvilke prioriteringer du har i forhold til et erhvervslån eller privatlån anbefaler den uafhængige sammenligningstjeneste MONEYBANKER dig at indlede dialog med en række udvalgte låneudbydere.

I denne dialog får du nemlig indblik i de forskelligheder, der er mellem dem, hvorfor du også bedre kan navigere i, hvor du finder dig bedst til rette.

Drejer det sig om erhvervslån skal du forvente at skulle forelægge virksomhedens nøgletal, såsom f.eks. omsætning, overskud, dækningsgrad, værdi af varelager, likviditet m.m. Ud fra disse tal vil udlåneren udarbejde en risikovurdering og kortlægge hvor stærk en virksomhed, der er tale om. Dette for at sikre sig, at virksomheden vil være i stand til at betale lånet tilbage og dermed hvilke lånevilkår denne skal tilbydes.

Det væsentligste for udlåneren er, at din virksomhed er sund og velfungerende. Der er flere måder at vise dette på, f.eks. ved at udvise god evne til at tjene penge, have et stærkt produktsortiment inden for nichen, skaleringsevne m.m.

Hvad er vigtigst for privatlån

Hvis du står foran at skulle fastlægge dig på et privatlån, gør nogle af de samme faktorer sig gældende som udgangspunk. Udlåneren skal nemlig også i dette tilfælde lære din privatøkonomiske situation at kende, før denne kan vurdere udlånsrisikoen og dermed hvilke vilkår, du skal tilbydes at låne penge på baggrund af.

Der er en række gode råd, som vi hos MONEYBANKER anbefaler dig at følge, før du indleder dialog med et pengeinstitut i forbindelse med et privatlån. For at vise dig kreditværdig bør du gøre følgende:

1. Vis at du kan spare op

Det er ikke nok at have en høj månedlig løn, hvis du samtidig bruger rub og stub. Bankrådgiverens logik er, at hvis du ikke engang kan spare op, hvordan skal du så være i stand til at afvikle på et eventuelt lån.

Hvis du over en periode har vist din bankrådgiver, at du kan spare op, så vil denne også i langt højere grad tro på, at du kan betale af og overholde din tilbagebetalingsaftale.

2. Afdrag på din gæld

Værdien af dine aktiver, f.eks. dit hus, skal være højere end din samlede gæld. Det er således differencen mellem denne værdi og din gæld som udgør din reelle formue og dermed viser, hvor finansiel stærk din økonomi er. Jo stærkere din økonomi er, jo mindre risiko løber banken, hvorfor chancen for at få godkendt et lån er større.

3. Hav luft i økonomien til uforudsete udgifter

Står du f.eks. og skal til at handle bolig, har du forhåbentlig udarbejdet et budget til at tage med i banken. Selvom dette budget indikerer, at du har plads i økonomien til at finansiere boligen, så skal du være opmærksom på den finansielle post uforudsete udgifter. Denne post er din bankrådgivers sikkerhed for, at du har værnet din økonomi mod, at der kan komme udgifter, som du ikke har budgetteret med. Ved at ”beskytte” din økonomi, reducerer du udlånerens risiko ved at låne dig penge.