Corona-krisen kan fremme grøn omstilling

Corona har ramt Danmark hårdt, og de økonomiske konsekvenser for samfundet kan ende med at blive store. Samtidig er mange danskere sendt hjem fra arbejde i en kortere eller længere periode. Dette er med til at ændre strukturen i manges hverdag.

Mange lande rundt omkring i verden kan rapportere om betydelige reduktioner i forurening på grund af nedlukninger i industrien, men krisen kan også give grobund for en længerevarende investering i miljøet hos de private danskere.

Danskerne inspireres til boligforbedringer

Mange danskere har fået ekstra tid derhjemme efter at Corona-krisen har ramt Danmark. Nogen bruger det som en mulighed for at få ekstra tid med familiens, men mange vælger at investere deres tid i noget praktisk.

Det er især de danske børnefamilier, som vælger at udnytte den ekstra tid derhjemme til at få ordnet hængepartier. Det skyldes primært, at netop denne del af befolkningen ofte mangler tid i hverdagen, så der er masser af incitament for at bruge tiden på praktiske projekter udenfor, mens børnene kan lege i haven.

Danskernes prioritering kan blandt andet ses i de danske byggemarkeder, som har oplevet enorm travlhed. Denne tendens bliver naturligvis også forstærket af det gode vejr, for det er langt mere oplagt at bruge dagene på boligforbedringer, når vejret er godt.

Især investeringer i boligen er populære

De fleste boligejere har hængepartier i huset, som skal ordnes. Der kan være forskellige reparationer som længe er blevet udsat, mens andre vælger at påbegynde helt nye projekter.

I forhold til nye projekter er det især økonomiske investeringer som er populære. Det kan skyldes en vis økonomisk usikkerhed i forhold til følgerne af nedlukningen. De forskellige former for fradrag f.eks. håndværkfradraget har også gjort investeringerne interessante – f.eks. når det gælder forbedringer i form af isolering af mure og lofter samt vinduer og døre.

Langt hovedparten af alle boligforbedringer vil give resultater i forhold til boligens værdi, men nogle forbedringer giver mere værdi end andre.

Et nyt og luksuriøst badeværelse er for eksempel en dyr investering, og der vil sjældent være en tilsvarende værdiforøgelse i huset. Kort sagt er der tale om en underskudsforretning, når man sammenligner de to tal.

Satser på energiforbedringer

Hvis du gerne vil investere din tid og penge i noget fornuftigt, bør du satse på at udføre energiforbedringer i dit hjem. Der er mange forskellige typer af forbedringer på dette område, og der er især store gevinst, hvis du bor i et ældre hus.

Energiforbedringer er et godt valg, fordi de både giver gevinst nu og i fremtiden. Enhver energiforbedring vil forøge værdien på dit hus, og ofte vil værdiforøgelsen værre større end de investerede beløb. Derudover vil du også gradvist kunne nyde godt af energibesparelser i mange år frem.

En nem og forholdsvis billig energiforbedring er at tilføje ekstra isolerende materiale på loftet af din bolig. Varme stiger opad, og derfor vil der ofte være et betragteligt varmetab igennem taget på et hus. Dette varmetab kan begrænses, hvis du tilføjer et ekstra lag isolering.

En anden og lidt mere omfattende energiforbedring er udskiftning af vinduer og hoveddør. Dette er en lidt mere krævende investering, men til gengæld er gevinsten også endnu større. Vinduernes stand er vigtig i forhold til værdivurderingen af en bolig, og derfor vil du også opleve en mærkbar stigning i værdien på din bolig.

I sidste ende er det vigtigt, at du kigger helt konkret på din bolig i forhold til energiforbedringer. Hvis du har mere omfattende planer, kan det være nødvendigt at tage en snak med banken først. De er måske villige til at give dig et tillægslån med pant i din friværdi.