Grøn Industri, der udfører energirenoveringer indenfor belysning, varmepumper og solceller, er en af de virksomheder, blev sidste år kåret som Gazelle. Den vækst kunne ikke have ladet sig gøre uden erhvervslån gennem SMVdanmarks partner Flex Funding. ”Vores virksomhed i dag har vækstet meget voldsomt, og det kunne slet ikke være sket, hvis ikke vi havde fået de her lån,” fortæller ­Simon Borbiconi, der er medejer i Grøn Industri.

Nye veje til kapital for SMV’er

En del små og mellemstore virksomheder oplever at være begrænset af manglende finansiering, og mange sunde virksomheder får nej i banken. Det er en væksthæmmer for virksomhederne – og dermed et samfundsmæssigt problem. Derfor har SMVdanmark lanceret en ny låneplatform – SMVerhvervslån.dk

For nogle virksomheder kan det være svært at opnå finansiering, selv om man har en sund økonomi og et godt projekt. Det betyder, at gode investeringer i sunde virksomheder ikke bliver realiseret, men også at det danske samfund går glip af vækst, lyder det fra SMVdanmark.

Lars Magnus Christensen, der er cheføkonom i SMVdanmark, opfordrer derfor virksomhederne til at søge alternativer.

”Banken er for mange virksomheder det eneste valg, men der er alternativer, som virksomheder skal overveje at gøre brug af,” siger han.

Hver tredje er begrænset af manglende finansiering

Undersøgelser foretaget af SMVdanmark blandt små og mellemstore virksomheder, SMV’er, viser, at op mod en tredjedel er begrænset af mangel på finansiering. Særligt de mindste oplever at være begrænset. Og indenfor det seneste år har op imod en fjerdedel, som har efterspurgt finansiering i banken, oplevet at få et nej.

”Det er klart, at nogle virksomheder ikke kvalificerer sig til at få finansiering, men undersøgelsen viser, at en del sunde virksomheder med gode projekter også får et nej i banken. Der skal man altså ikke altid tage bankens nej, som den endelige dom over sit projekt. Virksomheder må overveje sin situation og undersøge hvilken form for finansiering og kapital de har behov for – måske allerede inden de går i banken, for der er kommet produkter på markedet, som er et reelt alternativ,” siger Lars Magnus Christensen og peger på, at samme undersøgelser viser, at 73 pct. af virksomhederne ikke går andre steder hen end i banken, når de skal låne penge.

Bedre adgang til kapital for SMV’er

SMVdanmark er kommet med en række forslag, som kan give bedre likviditet i virksomhederne. Det gælder bundfradrag til de mindste virksomheder, så det er muligt at få opbygget en egenkapital. Det gælder straksafskrivning på 150 pct. for investeringer i digitalisering og automatisering, men ikke mindst gælder det, at bankerne skal have en henvisningspligt til alternative finansieringsmuligheder, når de siger nej til virksomhederne.

”Skal vi have SMV’er op gear i forhold til investeringer, så skal vi finde løsninger, der giver dem en bedre likviditet, finansiering og kapital til at investere. Her synes vi, at henvisningspligten er vigtig, når nu vi kan se, at virksomhederne ikke søger finansiering andre steder end i deres bank,” siger Lars Magnus Christensen.

SMVerhvervslån – et nyt alternativ for virksomhederne

I erkendelse af at der kan være lang vej til politiske løsninger for SMV’er, har SMVdanmark etableret sin egen låneplatform, SMVerhvervslån.dk, hvor virksomheder med overskud kan tilbyde lån til virksomheder, der har et behov – måske en anden lokal virksomhed.

”Potentialet for både långiver og låntager er stort, da penge i banken giver lavt eller intet afkast. Gennem SMVerhvervslån kan virksomheder med overskud få forrentet deres kapital, mens den kommer andre virksomheder til gavn. Samtidig får låntager et uopsigeligt lån til en fornuftig rente og på vilkår, der ikke pludselig kan ændres medmindre aftalen misligholdes,” siger Lars Magnus Christensen.

Årlig overskudsdeling for låntager – SMVkroner

SMVerhvervslån er udviklet af SMVdanmark i samarbejde med Flexfunding A/S, som står for driften – herunder lånegodkendelser, transaktioner, administration og support. FlexFunding A/S er reguleret af Finanstilsynet som andre betalingsinstitutter og har tilladelse til at gennemføre betalingstransaktioner.

SMVdanmark modtager en procentdel af oprettelsesgebyret og rentemarginalen, men sender størstedelen tilbage til de låntagere, der er medlemmer af SMVdanmark, i form af en årlig bonus, kaldet SMVkroner.

 

Lars Magnus Christensen.

”Det bliver lille ekstra plus for låntagerne, at de får del i overskuddet,” siger Lars Magnus Christensen, der glæder sig over, at SMV’er med SMVerhvervslån får et alternativ til banken, som er på SMV’ernes præmisser:

”Det er det, vi er her for. SMVdanmark er til for at gøre livet lettere for alle Danmarks SMV’er.”

Tags: ,
Fakta om SMV­erhvervslån.dk

SMVerhverslån.dk er SMV-venlige erhvervslån på mellem 200.000 kr. og 5.000.000 kr. til renter på mellem 4,25 og 9,7 pct. Lånene er uopsige­lige fra långivers side og vilkår kan ikke ændres i låneperioden, der er på mellem seks måneder og fem år. Lån kræver kreditgodkendelse
– samt positiv egenkapital og overskud de seneste to regnskabsår.

På SMVerhvervslån kan såvel virksomheder som foreninger, organisationer og private oprette sig som långiver og låne penge ud til virksomheder med behov.

SMVerhvervslån er en låneplatform udviklet af SMVdanmark i ­samarbejde med Flexfunding A/S, som står for driften – herunder ­lånegodkendelser, transaktioner, administration, support m.m.

SMVdanmark er hovederhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder, SMV’erne.

FlexFunding A/S er reguleret af Finanstilsynet som andre betalings­institutter og tilladelse til at gennemføre betalingstransaktioner
(FT nr. 22012).