I banken får man næsten altid anbefalet de investeringsforeninger, som banken tilbyder. Selv om produkterne ikke altid giver de bedste afkast, og slet ikke når man regner omkostningerne med. Som uafhængige rådgivere har vi ingen bindinger, og vi er som certificerede investeringsrådgivere underlagt regler og tilsyn fra Finanstilsynet.” - Kim Valentin.

Hvor skal vi hente de gode råd?

Trods digitaliseringen lægger mange stadig vægt på kontakten til deres bankrådgiver. Men der er også uafhængige rådgivere – og helt gratis råd hos venner og bekendte. Læs, hvad to eksperter i privatøkonomi mener om rådgivning.

Flere og flere danskerne har en økonomi, der gør det relevant at investere – enten med egen pensionsopsparing eller med frie penge, men hvor skal man søge råd? Og er bankrådgivere i virkeligheden mere sælgere end rådgivere?

Svarene afhænger af, hvem man spørger. Næppe overraskende anbefaler Ann Lehmann Erichsen at henvende sig i banken – hun er selv forbrugerøkonom i landets næststørste bank, Nordea, og holder jævnligt foredrag om privatøkonomi.

Regler om råd

”Nogle få danskere er helt rådgiver-resistente, men mange af os affinder os med, at vi ikke kan vide alt. Det fungerer jo på samme måde, når vi skal købe bil eller vaskemaskine. For mange er investering ret abstrakt, og så er det godt at vide, at fx en investeringsrådgiver har sat sig grundigt ind i tingene,” argumenterer hun.

Ann Lehmann Erichsen giver ikke meget for udsagnet om, at bankrådgivere i virkeligheden er sælgere:

”Bankrådgivere og banker er underlagt en masse regler om forbrugerbeskyttelse og må fx ikke give forkert rådgivning. Og så er der klagemuligheder, hvis man føler sig dårligt behandlet. Ingen af de ting gælder, hvis man spørger en af sine gode venner.”

En nylig Kantor Gallup-måling viser, at de, som jævnligt er i kontakt med deres bankrådgiver, generelt er tilfredse med rådgiveren. Det svarede næsten syv ud af ti i undersøgelsen, som blev udført for Finans Danmark, banksektorens interesseorganisation.

Uden bindinger

Lige så lidt overraskende slår Kim Valentin et slag for uafhængige rådgivere. Han er partner og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, som siden 1993 har rådgivet om økonomi.
”I banken får man næsten altid anbefalet de investeringsforeninger, som banken tilbyder. Selv om produkterne ikke altid giver de bedste afkast, og slet ikke når man regner omkostningerne med. Som uafhængige rådgivere har vi ingen bindinger, og vi er som certificerede investeringsrådgivere underlagt regler og tilsyn fra Finanstilsynet.”

Kim Valentin understreger, at rådgivningen i Finanshuset omfatter hele økonomien for en person eller familie:

”Vi kigger på både aktiver og passiver (fx lån, red.). Drejer det sig om investeringsrådgivning, skal man helst have en vis formue, typiske nogle hundrede ­tusinde kroner, men vi rådgiver også unge nyuddannede. De har endnu ingen formue, men er begyndt at tjene penge og vil gerne høre, hvordan de skal gøre med pension, og hvordan de kan opbygge en formue. Og det lægger vi så en plan for.”

Finanshuset bryster sig af, at Forbrugerrådet Tænk slår til lyd for at ”benytte uafhængige, finansielle rådgivere”, hvis man vil have rådgivning, ”der er uafhængig af salgsmotiver”.

Banker i modvind

To målinger viser, at bankerne oplever mere modvind blandt privatkunderne.

Den svenske virksomhed EPSI har gennem en årrække kortlagt, hvor tilfredse forbrugerne er med en række brancher, og i efteråret viste 2018-opgørelsen, at de danske banker for andet år i træk oplevede et lille fald i tilfredsheden. EPSI-tallene, indsamlet blandt flere end 4.000 danskere, viste også, at 81 procent af bankkunderne har en fast bankrådgiver, og at 75 procent er meget tilfredse med den faste rådgiver, selv om bankerne fik lidt dårligere karakterer.

EPSI noterede samtidig, at kun 55 procent havde høj tillid til deres egen bank – et fald fra 64 procent i 2014.

Den anden måling er prisportalen Mybanker ved at finpudse efter at have samlet svar fra omkring 5.500 brugere af portalen.

De tre vigtigste kriterier, når der skal vælges ny bank, er fortsat ”konkurrencedygtige produkter”, ”god og overskuelig netbank” og ”gennemskuelige produkter”. Men ”bankens image/omdømme” er ifølge kommunikationschef Ulrik Marschall sprunget op fra en niendeplads til i år at være det fjerdevigtigste. Det hænger formentlig sammen med omfattende presseomtale af hjælp til skatteunddragelse og af hvidvask, som bankerne ikke opdagede.

Men også rådgivningen er vigtig, for på en femteplads blandt Mybanker-brugerne kommer kategorien ”kemi med rådgiver” – uagtet de mange digitale løsninger og tilbud.

Ann Lehmann Erichsen,
forbrugerøkonom i Nordea.

Kim Valentin, administrerende direktør
og partner i Finanshuset i Fredensborg.