"Vores lykke skal ikke måles på naboens bilpark, den skal måles på, om hverdagen fungerer som vi selv ønsker den skal fungere. Vi skal være centrum i vores egen økonomiske plan" - Karsten Engmann.

Et liv med overskud

Vi har vel alle en fælles drøm om et godt og langt liv med overskud. Overskud til familie. Overskud til fritid. Overskud til rejser og andre dejlige oplevelser.

Mit eget liv med overskud er bygget på to søjler; fornemmelsen af frihed og følelsen af tryghed. Frihed til at gøre det jeg er god til. Tryghed i, at jeg har en økonomisk plan som passer til mig mange år frem.

Dette tema skal meget gerne bidrage til at give dig inspiration til en bedre privatøkonomi, og gøre dig lidt mere skarp på, hvad du selv forstår ved ”et liv med overskud.”

Penge er er en vigtig faktor for privatøkonomien, men bestemt ikke alt. Vores økonomiske lykke vokser faktisk kun indtil lønnen nærmer sig topskattegrænsen. Herefter måler vi mere vores velstand ud fra, hvordan naboens græs ser ud i forhold til vores eget.

Vores glæde ved at købe ting er kort i forhold til den fornøjelse vi får ved at købe en oplevelse, viser undersøgelser. Kort sagt giver den fede rejse gode minder i mange år, mens glæden ved den nyeste iPhone øjeblikkeligt afløses af længslen efter en ny, når næste model præsenteres. Måske derfor peger den nyeste forskning på, at vi finder den højeste lykke der hvor vi arbejder med det vi er bedst til. Noget, hvor vi har opbygget en særlig kompetence som gør os fortjent til en særlig anerkendelse. Bjergbestigeren, der netop kan holde sin egen vægt med to forfrosne fingre, kan meget vel være mere lykkelig end bankdirektøren, der parkerer sin nye Porche i carporten.

Vores lykke skal ikke måles på naboens bilpark, den skal måles på, om hverdagen fungerer som vi selv ønsker den skal fungere. Vi skal være centrum i vores egen økonomiske plan.

 

Karsten Engmann

En gennemtænkt økonomisk plan giver mere overskud til familie, fritid og forbrug. Vi tjener – og sparer lidt småpenge med den kortsigtede løsning. De store forbedringer skabes når den økonomiske plan er tilpasset det sted vi er i vores liv. Så kan vores penge arbejde for os selv.

Den økonomiske plan skal revideres, hver gang livet tager en drejning. Når man flytter sammen med en anden, køber ejerbolig, skifter job, får børn. Når man rammes af skilsmisse og andre ulykker er det ekstra godt at lave en plan, som sikrer at alt er tænkt igennem.

Pension er den sværeste langsigtede plan. Ikke alene skal den forberedes gennem mange års opsparing. Den skal også optimeres i forhold til afkast, risiko og omkostninger. Og så skal den planlægges, så man undgår høje skatter og mistede ydelser.

Er du skarp på, hvordan dit liv med overskud skal se ud? Så er du også klar til at forme din egen økonomiske plan.

En plan som skal give flere penge og mere frihed, så du selv bestemmer, hvor længe du vil arbejde, og hvordan du vil nyde dit eget liv med overskud.