Jesper M. Johansen, administrerende direktør, Kameo. Foto: Kameo / Thomas Tolstrup.

Alle danskere skal have mulighed for at investere

Kameo, der driver en online platform for crowdlending med fokus især på ejendomsprojekter, er netop kommet til ­Danmark. Minimumsgrænsen for at investere i lån er sat til kun 500 kroner

Crowdlending-virksomheden Kameo, der har koncession som betalingsvirksomhed fra Finanstilsynet i Danmark og allerede har succes i Norge og Sverige, er nu rykket ind på det danske marked.

Virksomheden har netop åbnet en dansk afdeling med adresse hos Copen­hagen Fintech Lab i centrum af København, og Jesper M. Johansen er ansat som Kameos danske administrerende direktør.

Kameo driver en online platform for crowdlending, også kaldet lånebaseret crowdfunding, og har især fokus på investering i lån til ejendomsprojekter. ­Crowdlending er et supplement til bankfinansiering med et gennemsnitligt afkast på 10 procent, og Jesper M. Johansen betegner Kameo som en døråbner til finansmarkedet for både långivere og låntagere.

”Med inspiration fra lavprisflyselskabet Norwegians filosofi om, at alle skal have mulighed for at flyve, er Kameos tankegang, at alle skal have mulighed for at investere – uanset, om man har en lille opsparing stående i banken til en renteprocent på 0,0, eller man er en professionel investor, der ud fra en kalkuleret tilgang vil investere flere millioner kroner i et byggeprojekt. Med vores minimums investeringsgrænse på 500 kroner og gebyrfri oprettelse af investeringskonto vil vi gerne modbevise de gamle ord om, at ”You need money to make money”, fastslår Jesper M. Johansen.

Vil være førende i Skandinavien

35-årige Jesper M. Johansen, der kommer fra en stilling som direktør for Business & Customer Excellence i Charlie Tango/KMD, satte sig i Kameos danske direktørstol i februar i år. Han forventer, at Kameo inden for de næste fem år har opnået en position som den foretrukne crowdlending-platform i Skandinavien.

”Jeg glæder mig til at udbrede kendskabet til Kameo og crowdlending i Danmark, så flere får øjnene op for vores investeringsmuligheder. Ambitionen er at tilbyde alle private investorer på tværs af Skandinavien mulighed for at investere i attraktive lån til ejendomsprojekter og små virksomheder med højt forventeligt afkast, og vi tilbyder en unik mulighed for at investere på tværs af landegrænser. Som investor har man mulighed for at skabe en diversificeret portefølje af lån, hvormed man i princippet kan skabe sin egen lille fond,” siger han.

Jesper M. Johansen understreger, at selvom det hidtidige gennemsnitlige afkast har ligget på 10 procent, er der naturligvis altid en risiko ved at investere.

”Som med alle andre investeringer er der visse risici, der kan påvirke det afkast, man får som investor. Og selvom alle projekter og lån, som vi publicerer på vores platform, har gennemgået et grundigt kredittjek, og selvom låntagerne i de fleste tilfælde er veletablerede selskaber med en stabil kontantstrøm, skal man som investor altid være opmærksom på risici og sikkerhed. Konkret gør vi blandt andet det at kommunikere projekternes sikkerhed tydeligt i hver enkelt projektbeskrivelse med såkaldte risikoklasser,” forklarer Jesper M. Johansen.

På længere sigt er det Kameos plan at udvide paletten af investeringsmuligheder på platformen til andet og mere end lån. På tegnebrættet i indeværende år er blandt andet handel med låneandele (secondary market) og aktie-crowdfunding som hjælp til eksempelvis start-up-virksomheder.

Tags: ,
FAKTA OM KAMEO
  • Grundlagt i 2014.
  • Online platform for crowdlending, også kaldet lånebaseret ­crowdfunding.
  • Firmanavnet er en nordisk variant af det engelske begreb Cameo role, som betyder at have en birolle: Kameo spiller birollen, mens investorer og låntagere har hovedrollerne.
  • Kontorer i Oslo, Stockholm og København.
  • Via Kameo kan privatpersoner og virksomheder investere direkte i lån til ejendomsprojekter og små virksomheder.
  • Minimumsinvesteringsgrænsen er 500 kroner.
  • Forventet afkast for investorer gennemsnitligt på 10 procent.
  • Koncession som betalingsvirksomhed fra Finanstilsynet i Danmark.
  • Ejes af ansatte, bestyrelsen og en investeringsbank.