Foto: Kim Sørensen / Varebilindretning

SMV’er er vigtige i den grønne omstilling

For et år siden kendte ejerleder Lone Porsgaard Rasmussen fra Dansk Varebilindretning i Sjølund ikke til FN’s ­Verdensmål. Nu er hun ved at implementere dem i sin virksomhed og prøver at få 100 andre ejerledere til at gøre det samme.

”Måske er det noget klima­hysterisk pjat, men tør vi virkelig tage chancen?”

Ordene kommer fra Lone Porsgaard Rasmussen. Hun 41 år, gift med Dennis og har børnene Andy, Ida og Toby på 17, 7 og 2 år – og hun føler, som mange andre, at hun må gøre noget for klimaet nu, hvis hun skal give en god og beboelig verden videre til de næste generationer.

Ejerledere har stor indflydelse på udviklingen

Udover at være mor og hustru, så er Lone Porsgaard Rasmussen også ejer og direktør i virksomheden Dansk Varebilindretning. Virksomheden ligger i Sjølund ved Kolding og specialet er at bygge og indrette varerum i alle slags varebiler. Det gør hun sammen med sine seks medarbejdere. Som ejerleder var det derfor nærliggende at kigge på, hvad virksomheden og hendes ansatte kan bidrage med.

Jeg blev vred over, at jeg ikke som ­virksomhedsejer var blevet kontaktet ­direkte af kommunen eller ­andre, som også har en aktie i den her ­udfordring, for vi kan som erhvervsliv rykke rigtig meget på den her dagsorden
Lone Porsgaard Rasmussen

”En ting er, at man som privat kan spise mindre kød, flyve mindre og cykle mere. Som virksomhed kan vi noget mere. Der bliver landets næsten 300.000 SMV’er vigtige i arbejdet for den grønne omstilling. Det er jo i virksomhederne, vi er som medarbejdere og ledere, som har kontakt til kunder og leverandører. Det er her, vi virkelig kan påvirke vores fælles adfærd. Der er det vigtigt, som leder at gå forrest og skabe ringene i vandet,” siger Lone Porsgaard Rasmussen og forklarer, hvad hun sammen med sine medarbejdere kan gøre:

Foto: Kim Sørensen / Varebilindretning

”Vi kan ændre på vores indkøb, så det i højere grad er råvarer, som har en bæredygtig profil, der indgår i vores produktion. Men vores vigtigste håndtag er, at vi kan rådgive vores kunder om valg af bilmodel og få gjort bæredygtighedsdagsordenen vedkommende for dem. Måske kunden kan nøjes med en mindre bil, hvis den bliver indrettet rigtigt, eller hvis de ikke kører rundt med alt deres værktøj hele tiden. Og det er sund fornuft, fordi det ikke kun giver et mindre CO2-udslip, men også lettere parkeringsmuligheder, billigere indkøbspris på bilen og lavere brændstofforbrug,” fortæller hun.

Indigneret over manglende indsats

I foråret 2019 havde Lone Porsgaard Rasmussen ingen idé om, at FN i 2015 havde opstillet 17 mål for en bedre og mere bæredygtig verden. Men da hun i marts opdagede verdensmålene, blev hun noget indigneret over, at hun ikke havde kendskab til dem.

”Jeg må jo have gået med skyklapper på, for nu, hvor jeg kender til verdensmålene, så ser jeg dem jo alle vegne. Men det gjorde jeg ikke før. Og det er jo det, der sker. Man tror de andre ved det samme som én selv. Jeg blev vred over, at jeg ikke som virksomhedsejer var blevet kontaktet direkte af kommunen eller andre, som også har en aktie i den her udfordring, for vi kan som erhvervsliv rykke rigtig meget på den her dagsorden,” konstaterer hun.

Gratis: Deltag i konkurrencen om Martin Thorborgs nyeste bog her

”Men tilbage i marts tænkte jeg, at der må være mange andre som mig, som ikke kender til verdensmålene og besluttede så, at jeg, udover selv at gå i gang med at tænke klima og bæredygtighed ind i min egen virksomhed, ville have 100 andre med. Så det er jeg i gang med nu.”

Foto: Kim Sørensen / Varebilindretning

”Jeg tager ud i en masse netværkssammenhænge blandt andet gennem SMVdanmark, som er den brancheorganisation, vi er medlem af. Der snakker jeg med andre virksomhedsledere for at få dem til at skrive verdensmålene ind i deres værdigrundlag også. Mit mål er at nå 100 virksomheder inden udgangen af næste år. Hvis de så hver især påvirker tre andre, så breder ringene sig og der begynder at ske en ændring i tankegodset,” siger hun.

Gode råd til mere bæredygtighed i hverdagen efterlyses

”Som virksomhedsleder efterlyser jeg dog nogle gode råd fra centralt hold om, hvad vi faktisk skal gøre for at opnå maksimal klimaeffekt. Sådan helt konkret og lavpraktisk. Det er dét, jeg også arbejder sammen med SMVdanmark om at formulere, men det burde myndighederne også komme med anvisninger til,” siger Lone Porsgaard Rasmussen og opfordrer til, at SMV’erne kommer med deres input til SMVdanmarks klimaarbejde ved at skrive til organisationens nye klimapostkasse på klima@smvdanmark.dk.

”Vi hører gerne virksomhedernes historier om, hvordan man har arbejdet med bæredygtighed eller frustrationer i forhold til barrierer for bæredygtighed i hverdagen.”

Ideerne vil SMVdanmark tage med ind i arbejdet i regeringens nye klimapartnerskaber, hvor organisationen sidder med i partnerskaberne for ’handel’, ’byggeri’, og ’service, it og rådgivning’.

Tags: ,
Vil du bidrage til klimaindsatsen?

Vil du bidrage til klimaindsatsen?

Du kan skrive til SMVdanmarks klimapostkasse på: klima@smvdanmark.dk

Vil du være én af Lones 100 ­virksomheder, kan hun kontaktes på: lp@varebilindretning.dk