Tiden er inde til et nyt ledelsesparadigme
Der er uendelig mange ledelsesmodeller, der kan være med til at skabe værdi for aktionærer, øge virksomhedens markedsværdi, udvikle nye produkter og måske endda slå konkurrenterne. De er bare ikke bæredygtige på det personlige niveau.
Det er holdningen hos den erfarne forandringsekspert Sofie Halkjær, der er grundlægger og direktør hos Human Univerz, der snart igen har opstart af lederuddannelsen Transformational Leadership. Her bliver ledere udfordret til at få et helt nyt perspektiv på ledelse.
”Tiden er inde til et nyt ledelsesparadigme, for det eksisterende er ikke bæredygtigt på hverken personligt eller organisatorisk niveau. På privatfronten ser vi i værste fald stress, skilsmisser og behov for antidepressiv medicin. Virksomhedernes pendant er høj udskiftning af medarbejdere, lav motivation samt mange sygemeldinger,” opremser Sofie Halkjær med henvisning til en organisation, hvor lederne primært agerer ’under stregen’.
Fra overlevelse til skabelse
Som urinstinkt kan det være praktisk at agere ’under stregen’, for engang var vores overlevelse som individ konstant truet af vilde dyr. Det er de færreste af os i dag. Alligevel vælger 95 procent af alle ledere (og mennesker) at bruge 98 procent af deres tid i samme mindset i stedet for at hæve sig op ’over stregen’ og få et helt nyt perspektiv.
Tænk hvis vi kunne rykke os fra overlevelse til skabelse ved at slippe kontrollen og lade være med at tro, vi selv ved bedst, og i stedet at lytte og være nysgerrige på hvordan en opgave bedst kan løses
Sofie Halkjær
”Tænk hvis vi kunne rykke os fra overlevelse til skabelse ved at slippe kontrollen og lade være med at tro, vi selv ved bedst, og i stedet at lytte og være nysgerrige på hvordan en opgave bedst kan løses,” siger Sofie Halkjær og gør meget klart, at vejen dertil starter med at tage fuldstændig ansvar.
Gennem to årtier har hun arbejdet med ledere og ledelse og ser de samme mønstre igen og igen. Hun ser også den forløsning, der sker, når en leder tager det fulde ansvar. Og dét handler hverken om at overrumple eller gennemtrumfe. Det handler om at finde ind til sig selv.
Forandringer er ikke problemet
”De fleste af os leder efter svar, der kan placere ansvaret uden for os selv: ”Hvorfor gør medarbejderne ikke, hvad jeg beder dem om?” Mange ledere er udfordret på at håndtere modstand på grund af frygt eller manglede forståelse for, hvordan menneskets hjerne fungerer. De bliver optaget af egen forandringsproces frem for at have fokus på teamets behov,” mener Sofie Halkjær.
Følgerne er katastrofale især i en forandringsproces, som alle virksomheder kun oplever flere og flere af og derfor skal lære at tackle hensigtsmæssigt. 73 procent af alle ledere er forandringsmættede1, men Sofie Halkjær mener igen, at perspektivet er forkert.
”Forandringer er kommet for at blive, og det er ikke dem, der er problemet. Vi er skabt til at forandre og kan håndtere forandringer men har glemt evnen hertil og er fanget i en negativ spiral”.
Virksomhederne er især udfordret i forhold til linjeledere, der er den mest resistente gruppe af medarbejdere i en organisation, og samtidig spiller en kritisk rolle i at skabe forandring. Der er derfor vigtigt at få dem til at spille en alsidig rolle som kommunikator, forbillede, sparringspartner, modstandskværn og bindeled. Det er noget af det, lederne lærer på Transformational Leadership.
Lederne har det hele
I løbet af lederuddannelsens i alt ni moduler møder deltagerne forskellige undervisere. En af dem er Rikke Østergaard, der er sociolog. Hun kridter banen op:
Vi er nødt til at tænke i helheder og sætte klare spilleregler for god opførsel i organisationen
Sofie Halkjær
”Ledelse har udviklet sig meget de seneste år, men på det menneskelige plan fejler vi stadig. Der er for meget fokus på individ i stedet for gruppe. Vi er nødt til at tænke i helheder og sætte klare spilleregler for god opførsel i organisationen”.
Kommunikationsrådgiver og adfærdsdesigner i Human Univerz Louise Neel Høyer gør derfor en indsats for at vende blikket indad hos lederne på uddannelsen:
”Når jeg underviser ledere i såvel bevidst lederskab som kommunikation, har jeg fokus på at hjælpe dem med at få øje på, at deres mindset, tilgang, adfærd og kommunikation har afgørende betydning for, hvilke resultater de har opnået – og kan opnå”.
Den generelle holdning hos Human Univerz er, at hver enkelt leder har potentialet til at komme ’over stregen’, blot de har viljen til det. Underviser og forfatter Anja Vintov forklarer:
”Ved at give lederne konkrete værktøjer til at håndtere og lede frygt i forandringsprocesser, forbedrer de deres evne til at transformere problemstillinger. De går ofte hjem med en lethed, når de får øje på de små virkningsfulde greb, der kan gøre en forskel i en ofte travl og omskiftelig hverdag. Mit vigtigste bidrag er at vise lederne, de allerede har, hvad de skal bruge for at stå stærkt”.
Samskabelse skaber værdi
Det kan være svært at finde svaret i sig selv og blive en anden type leder, men ifølge Sofie Halkjær tikker uret, og tiden er inde.
”Generation Z er trådt ud på arbejdsmarkedet, og de er mega omstillingsparate. Som leder er du nødt til at kunne håndtere dem – også for at holde på dem. De nye generationer er ikke flok får. De vil være med til at skabe og tage ansvar. Essensen er at være en rollemodel – og det kræver mod. Det kræver også at have god kontakt til sig selv”.
Lederne er et produkt af, hvad de er blevet gjort dem til, mener Sofie Halkjær. Derfor må virksomhederne også tage ansvar for historikken og investere i et nyt ledelsesparadigme.
”De gode relationer er druknet i krav om flere planer og mere produktivitet. Derfor har mange lederne behov for kontrol og har fået tunnelsyn. Men kunsten er ikke at tage magten, bare fordi du har fået den. Du skal bruge dit mandat til at give andre ledelse – af hver deres område og opgave,” siger Sofie Halkjær og uddyber:
”Gå ud af magtrollen og slip kontrollen. Du kan ikke regne alt ud alene, så tag dine medarbejdere med på rejsen. Eksperimenter og tænk i samskabelse. Det virker!”.