Ingen når nye resultater ud over reproduktion af det, man altid har gjort, hvis man ikke er bevidst om, hvornår auto­piloten bliver slået til. Virkeligheden er, at det, man kunne i går, ikke nødvendigvis virker én til én i dag. Så man må hverken under- eller overvurdere erfaring,” pointerer Troels Bech.

Fra grønsværen til nye græsgange

Troels Bech har sagt farvel til fodboldens verden for i stedet sammen med sin hustru at starte kursuvirksomhed for ­danske ledere – måske i Italien. Han opfordrer blandt andet lederne til at få mere fokus på selvledelse og ikke lade autopiloten ­overtage styringen

Fodbold har fyldt endog rigtig meget i Troels Bechs 52-årige liv. Som spiller og træner i en håndfuld klubber og sidst som sportsdirektør i superligaklubben Brøndby IF har fynboen været en markant profil og stemme i dansk fodbold i de seneste 35 år. Men fremover skal livet handle om andet end fodbold.

Med udgangen af 2018 sagde han farvel og tak til grønsværen og goddag til nye græsgange. ”Når timingen er rigtig”, som han udtrykker det, flytter han og hustruen Nille måske til Italien for sammen at starte kursusvirksomhed for danske ledere. Men først er der lige et andet projekt eller to, som parret vil kaste sig over – og selvom støvlelandet længe har stået højt på ønskelisten, vil han ikke afvise, at de kan finde på at lægge helt andre planer for fremtiden.

Ledelse ligger Troels Bechs hjerte nær, og han føler sig overbevist om, at hans ledererfaring fra fodboldens verden skal bruges til at inspirere ledere i andre brancher. For der er, mener han, meget, som går igen i al slags ledelse – uanset, om man er leder en fodboldklub, en start-up-virksomhed eller en humanitær organisation.

”Helt grundlæggende har jeg tre råd til nutidens ledere: For det første handler det om at evne at se de store linjer: Hvilken retning skal virksomheden eller projektet bevæge sig imod. For det andet handler det om at have en reel interesse for sine kolleger og medarbejdere for at have føling med, hvilke behov der er for hjælp, og om ressourcerne bliver brugt optimalt. Det tredje punkt er dét, som forsømmes mest af alt: Nemlig at huske også at tjekke op på sig selv. Selvledelse og refleksion er uhyre vigtigt,” siger Troels Bech.

Han betoner, at man som leder bør forpligte sig på at evaluere sig selv. Ikke for at være selvoptaget, men for i høj grad at blive bevidst om, hvornår man vælger autopiloten.
”Ingen når nye resultater ud over reproduktion af det, man altid har gjort, hvis man ikke er bevidst om, hvornår auto­piloten bliver slået til. Virkeligheden er, at det, man kunne i går, ikke nødvendigvis virker én til én i dag. Så man må hverken under- eller overvurdere erfaring,” pointerer Troels Bech.

Medarbejdere kun til låns

Fra fodboldlivet har han ikke kun selv en solid erfaring med at skifte arbejdsgiver, men samtidig den erfaring, at den spiller, han rådede over i går, måske i dag er på vej videre til en anden klub. Parallelt med det oplever mange ledere i dag, at medarbejderes stræben efter guldnålen for 25 års tro tjeneste i samme virksomhed er en saga blot.

”Den tid er for længst forbi, hvor man kan tage for givet, at de samme medarbejdere er til rådighed år efter år. De bevægelser kan og skal man ikke forsøge at bekrige. Kolleger og medarbejdere i dag er til låns, og derfor gælder det om at skabe meningsfuldhed for dem, mens de er der, og samtidig sørge for at få det bedste ud af dem. Det betyder blandt andet, at der skal være en sammenhæng mellem arbejdspladsens ydre mål og medarbejderens egne mål,” siger Troels Bech.

At Troels Bechs eget næste mål er et job som kursusudbyder og måske på et tidspunkt med italiensk grund under fødderne, er der flere årsager til. Ud over altid at have været fascineret af klimaet og kulturen, kan han helt grundlæggende godt lide den måde, livet leves på i Italien. Men at der også spilles fodbold på højt niveau i Italien, er ikke en faktor, der spiller ind for Troels Bech.
”Fodbold er en livslang interesse for mig, og jeg har været utroligt glad for mine trænerjob og også mit seneste job. Men nu vil jeg gerne finde ud af, om jeg kan noget andet, og jeg vil gerne gøre noget sammen med min kone, der som billedkunstner vil kunne bidrage med nogle andre vinkler omkring samarbejde, opmærksomhed og eksistens,” siger Troels Bech.

Fodbold er en livslang interesse for mig, og jeg har været utroligt glad for mine trænerjob og også mit seneste job. Men nu vil jeg gerne finde ud af, om jeg kan noget andet
Troels Bech
Tags: ,
Blå bog
  • Troels Bech er født 29. juli 1966 i Svendborg.
  • Professionel fodbold­spiller i bl.a. Greuther Fürth i Tyskland og i Silkeborg.
  • Fodboldtræner i bl.a. Horsens, Ikast, OB (i tre omgange),
  • FC Midtjylland, Esbjerg og Silkeborg.
  • Han har danmarksrekord ved at have stået i spidsen for et ­Superligahold i 431 kampe.
  • Sportschef og siden sportsdirektør i Brøndby IF fra 2015 indtil ­udgangen af 2018.
  • Bachelor i italiensk fra Aarhus Universitet.
  • Gift med Nille, som han tilsammen har otte børn med.