Sponseret af DTU Science Park

DTU Science Park har moderne laboratorier - både biologiske og til 3D print - som understøtter deep tech-virksomhederne i hubben.

Stil spørgsmål ved alt – det giver bedre virksomheder

For tekniske tunge virksomheder kan en forkert beslutning eller en overset detalje tidligt på vækstrejsen blive umuligt dyr at redde. Derfor har DTU Science Park specialiseret sig i at stille spørgsmål ved alt

3.800 forskere, iværksættere og forretningsudviklere sidder under samme tag i DTU Science Park, hvor de gennem 290 virksomheder forsøger at opfinde fremtiden på en lang række områder. Selvom det indenfor deep tech handler om store ideer og teknisk tunge løsninger, der har potentialet til både at ændre og redde liv, har parken ét gennemgribende og ret lavpraktisk dogme, der skal sikre virksomhederne en lys fremtid: Stil spørgsmål ved alt.

”Vi vil gerne være en god sparringspartner, som stiller de rigtige spørgsmål. Det er vigtigt, at virksomhederne bliver udfordret på det, de har gang i, og vi forsøger at være positivt udfordrende. Kun når de får stillet spørgsmålene, har de mulighed for at reflektere og udvikle sig,” siger Steen Donner, adm. Direktør for DTU Science Park.

Ingen rigtige svar

Fordi miljøet i DTU Science Park er centreret om deep tech – dyb teknologi – udspringer mange af virksomhederne også af forskning og tekniske løsninger. Derfor kommer de udfordrende spørgsmål som regel også i højere grad til at handle om forretningen i virksomheden.

DTU Science Park har moderne laboratorier – både biologiske og til 3D print – som understøtter deep tech-virksomhederne i hubben.

”Mange af dem har godt styr på den teknologiske del. Det vi har meget fokus på er måske ikke lige om teknologien er den ene eller den anden, men i højere grad om kunder, marked, ambitionsniveauer og forretningsmodellen,” siger Steen Donner. Med et stærkt, teknisk team er der nemlig en fare for at stirre sig blind på selve teknologien og produktet. Og mens teknikken er vigtigt, er det afgørende, at der også findes et marked for løsningen, hvor den rent faktisk kan komme ud og skabe værdi.

”Virksomhederne skal blive fuldstændig skarpe på, hvem kunderne egentlig er, hvordan man skaber værdi for dem, og hvorfor de ikke skal købe konkurrentens produkt istedet. Det er afgørende for at skabe en god virksomhed. Det svære er, at der ikke er nogen entydigt rigtige svar på mange af spørgsmålene. Derfor er det endnu vigtigere, at vi stiller spørgsmålene og også tit reflekterer sammen med virksomhederne, så de kan tage en oplyst beslutning,” siger Steen Donner.

Fra drift til udvikling

En af virksomhederne i videnskabsparken, som har oplevet tilgangen på egen krop, er Copenhagen Trackers. Den unge virksomhed har som den første i verden udviklet en GPS-tracker, man kan bruge i hele Europa uden at skulle betale abonnement.

”For os handlede det ikke om at nå markedet, men om at omgive os med nogle mennesker, der er klogere end os. I dagligdagen skal man eksekvere frem for alt, så det er vigtigt at blive taget ud af driftmodus og tilbage i udvikling,” siger Christian Olesen, direktør for udvikling og salg i Copenhagen Trackers. Selvom virksomheden har været på markedet i et år og produceret 10.000 trackere, kan stifterne stadig blive udfordrede. Det betyder ikke, at Copenhagen Trackers er startet forfra på produktet eller gået i en helt ny retning, men efter en måned af ’Danish Tech Challenge’-forløbet, har de mange spørgsmål betydet et nyt fokus på virksomhedens salgsstrategi.

”Vi er mere begyndt at se os selv som en teknologivirksomhed end en produktvirksomhed. I virkeligheden betyder det ikke så meget for os, om vores navn står på hardwaren, bare det er vores teknologi, der bliver brugt,” siger Christian Olesen. Copenhagen Trackers har i lang tid snakket om at sælge deres løsning gennem en white-label model, men først indenfor de seneste 10 dage er snakken begyndt at materialisere sig i en strategi. For skal virksomheden lykkes med at blive leverandør til andre, skal de placeres et andet sted i værdikæden og måske sænke ambitionerne på webshop og forhandlere. ”Selvom vi er på markedet og bare sælger løs, sidder der lige pludselig nogle mennesker og spørger, om man kunne have solgt mere, hvis man var gået en anden vej.”

Fejl er dyre i deep tech

Øvelsen med at stille de svære spørgsmål på det rigtige tidspunkt er sådan set vigtig for alle slags virksomheder i alle stadier. Men fejl i deep tech kan bare hurtigt bliver meget dyrere end i andre brancher.

Med den lille GPS-brik fra Copenhagen Trackers kan man tracke sine personlige ejendele uden at skulle betale abonnement på enheden.

”Det er kapitalintenst at bringe ny hardware og teknologi til markedet. Derfor skal pengene også bruges på den rigtige måde. Ellers kan man hurtigt få brændt rigtig meget af i den forkerte retning,” siger Steen Donner. Deep tech tager per definition lang tid at få på markedet – i nogle tilfælde op til ti år. Derfor er der også store muligheder for gevinst, hvis man kan nedsætte udviklingstiden ved at stille de rigtige spørgsmål.

”Vi forsøger at skabe rammerne for, at virksomhederne hurtigere, nemmere og mere omkostningseffektivt kan komme til markedet. Og vi kan se, at dem der er modtagelige, lytter til spørgsmålene og reflekterer inden de drager konklusioner – der virker det bare,” siger Steen Donner.