Hardware kan lave de store ændringer – men kræver opbakning
Hardware er både en svær og dyr disciplin at kaste sig ud i som nystartet virksomhed. Men lykkes det, er der både potentiale til at skabe en stor vækstvirksomhed og ændringer i samfundet, og derfor vil Danish Tech Challenge hjælpe flere hardware-startups frem
Vil man som ung startup-virksomhed optages i acceleratoren ’Danish Tech Challenge’ i Lyngby, er det ikke nok at udvikle den næste webshop eller en deleøkonomiske platform. Her er fokus nemlig på hardware og tung teknologi, og blandt de 20 startups, som udgør det nyeste kuld, bliver der både udviklet isolering af ålegræs og 3D nanoprintere. På fem år har accelerator-programmet udviklet sig til det mest prominente af sin slags i Danmark. Ikke mindst takket være en stor bevilling fra Industriens Fond og en gevinst på 500.000 kroner til vinderen.
Grunden til at vi udelukkende fokuserer på hardware er, at der ligger nogle helt andre udfordringer i at lave hardware end i at lave software
Camilla Gilbro
”Ud over at det selvfølgelig er fedt at kunne vinde en halv million, kan vi bruge konkurrenceelementet til at presse virksomhederne. Vi ved, at de kan, og med den gulerods kan vi presse dem til noget af det, der måske er lidt grænseoverskridende,” siger Camilla Gilbro, program manager for Danish Tech Challenge. Med et par år på bagen er Danish Tech Challenge blevet et program, der for alvor nyder anerkendelse i iværksættermiljøet, og samtidig begynder resultaterne af indsatsen så småt at være tydelige.
Hårdt fokus på hardware
Mens der i Danmark findes et hav af programmer for software-startups i forskellige brancher, valgte Danish Tech Challenge fra start at fokusere benhårdt på hardware. Ved at samle hardware-virksomhederne under samme tag, kan de nemlig lære af hinanden.

Camilla Gilbro er program manager for Danish Tech Challenge.
”Grunden til at vi udelukkende fokuserer på hardware er, at der ligger nogle helt andre udfordringer i at lave hardware end i at lave software. Der er længere til markedet, og der er ofte større risici og større krav til kapital,” siger Camilla Gilbro. Samtidig har de fleste hardware-startups også et element af software, som bare gør udfordringen dobbelt. Potentialet er enormt Vejen til markedet er lang, men lykkes de unge startups med at få hul på det, kan deres teknologiske produkter meget hurtigt flytte ting ude i den fysiske verden. Og det kan for alvor skabe vækstvirksomheder. Da Danish Tech Challenge slog dørene op, var det den eneste hardware-accelerator i Danmark. Siden er der kommet flere tiltag til i form af både programmer og investorer, men niveauet er stadig langt fra indsatsen indenfor software.
”Jeg tror, det er rigtig godt, at der kommer mere fokus på hardware. Hvis du kigger på programmer, der er specifikt for software- virksomheder, er der jo helt vanvittigt mange – og i alle mulige specialiseringer. Det er klart at hardware-startups har længere til markedet, men med deres tunge teknologier kan de også virkelig rykke noget, så jo mere hjælp de kan få jo bedre,” siger hun.
Resultaterne er målbare
Efter fem år kan Danish Tech Challenge så småt vurdere, at de faktisk gør en forskel for deltagerne. I den seneste rapport om forløbet er tilfredsheden høj, og de deltagende startups vurderer i meget høj grad, at forløbet bidrager til forretningsudvikling, produktudvikling og netværksskabelse. Men forløbet skaber ikke bare glade iværksættere. Tallene fra december 2018 viser også, at der blandt de 100 startups, der har været igennem forløbet, stadig er mere end 9 ud af 10 aktive, hvilket er højere end gennemsnittet. Samtidig har de skabt 378 nye arbejdspladser og rejst 448 mio. kr. i investeringer.
”Vi synes måske stadig, det er for tidligt at drage konklusioner, men vi begynder at kunne se nogle positive tendenser. Vi kan se, at nogle af deltagerne fra de første år virkelig begynder at få gang i omsætning og vækst. De generelle tendenser er, at virksomhederne i højere grad overlever, og har lettere ved at tiltrække talent og kapital,” siger Camilla Gilbro.