Det digitale dilemma: Balancegangen mellem sikkerhed og fleksibilitet
Det er nemt at tilbyde virksomhedens medarbejdere og gæster adgang til netværket med deres egne enheder. Men hvordan undgår man, at it-sikkerheden sættes over styr?
Den gennemgribende digitalisering af samfundet betyder, at medarbejderne i en virksomhed eller organisation betragter det som en selvfølge, at de kan benytte deres egen laptop, tablet eller smartphone til at komme på netværket. Det samme gør i øvrigt gæster og besøgende. At tilbyde trådløs adgang er nemt nok, men hvordan sikrer man netværket og dermed virksomheden mod angreb? Det være sig, at nogen får adgang til data og informationer, de ikke skulle have haft adgang til, eller at virksomhedens netværk inficeres af malware via en enhed, der er sikkerhedsmæssigt kompromitteret.
Det kan være svært at ramme lige præcis det ”sweetspot”, hvor medarbejderne tilbydes optimale arbejdsforhold uden, at det går ud over sikkerheden
Hans Wangsøe Knudsen
”Digital vækst hænger uløseligt sammen med medarbejdernes adgang til både netværk og applikationer, og i en hverdag, der bliver stadig mere mobil, er det helt naturligt at kunne tilgå virksomhedens netværk fra egne enheder. Balancen mellem fleksibilitet og sikkerhed er imidlertid essentiel, og det kan være svært at ramme lige præcis det ”sweetspot”, hvor medarbejderne tilbydes optimale arbejdsforhold uden, at det går ud over sikkerheden,” siger Hans Wangsøe Knudsen, Kundeansvarlig i Netteam. Her arbejder man dagligt med at rådgive danske virksomheder om netværk og sikkerhed.
God it-sikkerhed er forretningskritisk
Det er en opgave, der løses i tæt samarbejde med kunderne, for it-sikkerhed er i dag relevant for hele en virksomheds eller organisations infrastruktur og betragtes i stigende grad som et strategisk og forretningskritisk anliggende. Netteams kunder består primært af mindre og mellemstore virksomheder, som ofte ikke har de fornødne ressourcer til at være på forkant med den kompleksitet, der præger it-sikkerhed i dag. Til gengæld har de en stor interesse i at skabe de optimale forhold for medarbejderne og vil derfor gerne indgå i samarbejder, hvor de kan have fuld tillid til, at de får den løsning, de har brug for.
”Vi samarbejder eksempelvis med en større dansk medlemsorganisation med 200 medarbejdere og næsten 100.000 medlemmer på landsplan. Ugentligt afholdes der kurser og events i organisationen, og det betyder, at der hvert år er flere tusinde gæster på netværket. Det er en stor opgave at etablere og vedligeholde den nødvendige sikkerhed, som kræver ikke bare en stærk løsning, men også kvalificeret sparring og rådgivning. Vi valgte – i tæt samarbejde med kunden – at løse opgaven med Cisco ISE (Identity Services Engine), der fra centralt hold gør det enkelt og nemt at få fuld synlighed og kontrol over, hvem der får adgang til netværket,” siger Hans Wangsøe Knudsen.
Nyt netværk bygget op fra grunden
En anden virksomhed, Amager Ressource Center (ARC), har været kunde hos Netteam gennem flere år. Da ARC stod og skulle flytte ind i en ny bygning, og der skulle etableres et helt nyt netværk, kom Netteam meget tidligt ind i byggefasen og havde dermed optimale muligheder for at designe det nye netværk helt fra grunden. Både hvad angik kabling, trådløs adgang og firewalls,” fortæller Hans Wangsøe Knudsen.
Som en del af projektet var der fokus på netværksadgangen, og også her faldt valget på Cisco ISE, som sikrer brugerne på deres trådløse netværk.
”Så på det område kommer vores mangeårige erfaring for alvor kunderne til gode. De skal ganske enkelt kunne stole på, at når vi siger, netværket er sikkert, ja så ér det sikkert”, siger Hans Wangsøe Knudsen.