Sponseret af Sens

Morten Kjærgaard, CTO og stifter af Sens & Kasper Lykkegaard, CEO og stifter af Sens.

SENS motion får patienter ud af sengen og leverer værdifuld data

Ny sensorteknologi har fået sengeliggende patienter på Bispebjerg Hospital til at bevæge sig én time mere om dagen. Samtidig har personale og ledelse fået et værdifuldt planlægnings- og beslutningsstøtte-værktøj.

Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør 4500 mennesker i Danmark hvert år på grund af fysisk inaktivitet. Og ikke færre end 100.000 indlægges årligt på hospitalet af samme grund.
Dermed har den fysiske inaktivitet ikke bare store menneskelige omkostninger, men lægger også et betydeligt pres på samfundsøkonomien.

Det var på den baggrund, at de to ­ingeniører, Kasper Lykkegaard og Morten Kjærgaard, i 2014 satte sig for at skabe et værktøj, der kunne motivere særligt ældre og sygdomsramte personer til at bevæge sig mere.

Den gode nyhed er, at de i dag er lykkes med projektet, hvilket er dokumenteret i en klinisk pilotundersøgelse på cirka 100 lungepatienter på Bispebjerg Hospital.

Overraskende resultat

Her blev de sengeliggende patienter udstyret med et plaster med indbygget bevægelsessensor, og en tilhørende tablet på sengebordet. På den måde kunne både patienten selv og sundhedspersonalet følge patientens aktivitetsniveau i mindste detalje.

Resultaterne kom som noget af en overraskelse for de involverede forskere og klinikere – og ikke mindst for de to idémænd.

Vi havde bestemt forventet, at vores løsning ville motivere patienterne til mere bevægelse, men at de faktisk var ude af sengen en hel time mere om dagen, var langt mere, end vi havde turdet håbe på, siger han og peger på det større perspektiv:
Ifølge den nyeste forskning fra blandt andet University of Texas resulterer én times yderligere bevægelse om dagen i mere end ti procent færre genindlæggelser. Så bevægelse spiller bestemt en afgørende rolle i forhold til rehabilitering.

En komplet løsning

Spørger man Kasper Lykkegaard om årsagen til den store effekt, peger han på, at SENS motion er et komplet system, der er målrettet ældre og svagelige mennesker.
Systemet består således af en aktivitets-sensor i form af et plaster, som trådløst overfører de opsamlede og krypterede data til en smartphone-app. Herfra sendes data videre til en sikker cloud-løsning, som igen sikrer, at både patient og personale kan tilgå data via en webapplikation.

Patienten kan følge hvor meget han eller hun har bevæget sig den pågældende dag – og om det er ­tilstrækkeligt i forhold til det anbefalede
Kasper Lykkegaard

Det lyder måske teknisk, men er det egentlig ikke, siger Kasper Lykkegaard:

Det handler grundlæggende om, at patienten kan følge hvor meget han eller hun har bevæget sig den pågældende dag – og om det er tilstrækkeligt i forhold til det anbefalede. Er patienten i mål, mødes han af en smiley eller et ”Godt Klaret!”, hvilket i sig selv er motiverende.

SENS motion Patch – det intelligente plaster.

Kasper Lykkegaard tilføjer, at man også har udviklet en mere visuel version, hvor den fysiske aktivitet præsenteres som en simuleret gåtur i Københavns gader. Efter ti minutters gang på hospitalet, kan patienten dermed mødes af en flot grafik og beskeden ”Du er nu fremme ved Tivoli”.

Vores vision er at revolutionere den rolle, som fysisk aktivitet har i behandling og forebyggelse i dag. Dermed gælder det selvfølgelig om at spille på alle de strenge, der kan motivere et menneske til fysisk bevægelse, forklarer han.

Effektive patientsamtaler og beslutningsstøtte

Men med en sensorteknologi, der ikke bare måler generel aktivitet, men også registrerer om patienten f.eks. ligger, sidder, står eller går, genereres der også værdifulde data til de sundhedsprofessionelle.

Det, vi har set, er, at data fremmer samtalen om bevægelse og gør, at terapeuten i højere grad lykkedes med til at øge patientens aktivitet. Fysioterapeuten skal f.eks. ikke bruge kostbar tid på at kortlægge, hvor meget Fru Olsen på 89 har bevæget sig den sidste uge. Det ved hun allerede, og dermed kommer hun også udenom patientens eventuelle tilbøjelighed til at svare det, som personalet gerne vil høre. Det korte af det lange er, at samtalen kan starte et andet sted, og dermed være meget mere fokuseret og effektiv.

I den forbindelse peger Kasper Lykkegaard på, at SENS motion også snart kommer til at fungere som et egentligt beslutningsstøtte-værktøj for ledelsen.

Vi arbejder på at lave statistikker, så klinikledelserne kan se, hvilke indsatser, der i det lange løb får patienterne til at bevæge sig mere.

Er det f.eks. information om det skadelige ved inaktivitet, der har den største effekt, eller virker det bedre, hvis man introducerer ugentlige gymnastikøvelser? Med SENS motion behøver man ikke gætte sig frem længere. Svaret ligger i de registrerede data, og gør det let at vælge den ­optimale metode, lyder det.