Ny hub skal give dansk HealthTech luft under vingerne
En mangfoldighed af ny teknologi kan bidrage til at forbedre sundheden for os alle sammen. Under ét kalder vi det Healthtech, og det vinder stadig større indpas i vores hverdag.
HealthTech kan hjælpe med alt lige fra forebyggelse, diagnostik, til behandling og rehabilitering. Og det findes i både de mest højteknologiske operationsstuer og i private hjem.
Faktisk spænder healthtech-løsninger lige fra højtspecialiserede operationsrobotter og automatiske iltapparater, som sørger for, at patienter med nedsat lungefunktion får den ilt, de har behov for, til apps på mobilen, som ved hjælp af kunstig intelligens og billeddiagnostik kan bidrage til at diagnosticere, for eksempel hudsygdomme, eller Virtual Reality-briller, som kan hjælpe med at behandle angst, uden at patienten skal forlade eget hjem.
Udviklingen går fremad med hastige skridt, og selv om det lyder som det rene utopi, så er virkeligheden, at vi inden for få år vil kunne sluge en robot på størrelse med en pille, og derved blive behandlet for eksempelvis sukkersyge helt uden brug af nåle. Eller at organer vil kunne transporteres med en drone, og på den måde sikre hurtigere livsvigtig behandling til patienterne.
Ingen tvivl om, at udviklingen af nye sundhedsteknologiske løsninger kun lige er begyndt, og at den kommer til at tage fart de kommende år. Allerede i dag arbejder et stigende antal danske virksomheder og iværksættere intenst på at udvikle nye teknologiske løsninger med det formål at forbedre vores sundhed.
Det er baggrunden for dannelsen af foreningen Health Tech Hub Copenhagen, som er etableret i et stærkt samarbejde mellem stifter af Health Tech Hub Copenhagen, Jesper Grønbæk, og Dansk Industri. Formålet med hubben er at øge udbredelsen af innovative sundhedsløsninger til glæde for borgere, sundhedsvæsen og sundhedsindustri. Samtidig skal foreningens aktiviteter bidrage til at øge beskæftigelsen inden for sundhedsinnovation og sundhedsteknologi i Danmark, skabe endnu mere innovationskraft i etablerede virksomheder og tiltrække internationale talenter, investorer og startups.
Helt konkret er Health Tech Hub Copenhagen et fysisk samlingssted, hvor startups idéudvikler, skaber nye innovative løsninger og samarbejder på tværs af aktører i hele økosystemet – det vil sige virksomheder, uddannelsesmiljøer, sundhedsvæsenet med flere. Ambitionen er, at hubben skal danne grobund for, at det, der starter som en idé hos en iværksætter, kan udvikles og realiseres i et stærkt samarbejde, så idéen hurtigt og sikkert kan blive til en løsning, der kan gøre en forskel for patienter og borgere.
Hubbens aktiviteter er godt i gang, og flere er på vej. Aktiviteterne omfatter blandt andet rådgivning til startups om alle steps i processen fra idé til færdigt produkt, juridisk bistand, facilitering af dialog med investorer, matchmaking og samarbejde på tværs af aktører i økosystemet. Der skal også skabes et overblik over økosystemet, og hubben skal brandes internationalt, så hele verden får øje på dansk HealthTech.
Allerede nu har hubben haft vokseværk og huser 14 startups. Men hubben er ikke kun for startups, og kort inden sommerferien indgik virksomhederne Netcompany og Roche Diagnostics i et partnerskab med foreningen. Samtidig valgte Industriens Fond at bevillige 23,4 mio. kr. til foreningen, som skal give luft under vingerne til foreningens aktiviteter, og dermed bidrage til at gøre Danmark endnu mere attraktiv for iværksættere og investorer med fokus på sundhedsteknologi.
DI ser et stort potentiale i samarbejdet med Health Tech Hub Copenhagen. Ambitionen er, at samarbejdet kan styrke den danske HealthTech-startup scene og være med til at gøre Danmarks til førende inden for HealthTech. DI ønsker at sætte ”Made By Denmark” på næste generation af digitale løsninger til gavn for sundhedsvæsenet, industrien og borgere i hele verden.