Sponseret af Samsung

Fotos: Stella Care.

Forbrugergadgets vinder indpas i sundhedssektoren

I sundhedssektoren kan elektronikken være spørgsmål om liv eller død. Men hvis forbrugergadgets er af en troværdig kvalitet, har det en række fordele at bruge dem i stedet for dyrere niche-elektronik

For mange er smarturet bare en gadget til at tracke løbeture, holde øje med pulsen eller analysere søvn. Alt sammen målinger der bliver foretaget med lige så stor fascination for kurver og data som egentlig nytteværdi for øje.

For andre kan GPS-uret være forskellen på liv eller død. Ifølge Alzheimerforeningen går 1500 mennesker med demens hvert år hjemmefra, og mellem 2014 og 2017 kostede det mindst 29 liv.
Udfordringen forsøger den danske virksomhed Stella Care at løse med sit lokaliseringssystem. Og som centralt udstyr i systemet bruger virksomheden helt almindelige smartwatches, som kan købes i butikkerne.

”De fleste lokaliseringsprodukter til personer med demens kommer fra Kina og er af en kvalitet, hvor man ikke bør lade liv og død afhænge af, om de fungerer efter hensigten. Ud over at de demensramte rigtig gerne vil gå med et flot og smart ur, har vi valgt Samsungs produkter, fordi de er af en helt anden kvalitet end traditionelle GPS-ure på markedet,” siger Rasmus Hansen, adm. Direktør og partner i Stella Care.

Selvom man ofte forbinder elektronik til sundhedssektoren med højt specialiseret og dyrt isenkræm, er der flere fordele ved at vælge det billige alternativ: Forbruger­elektronik.

Forbrugerhardware vinder plads

Elektronikgiganten Samsung er allerede dybt involveret i medicinalsektoren. Særligt gennem et datterselskab, der blandt andet leverer blodtryksmålere og MR-scannere til hospitalsvæsnet. Men de seneste år har gigantens forbrugerelektronik altså også fundet vej til sundheds­sektoren.

En af grundene til, at flere og flere gerne vil bruge standardhardware er, at brugerne, har nemmere ved at forstå produkterne, og der er større accept af produktet. Det er det, de kender, og også ville købe privat
Claus Holm, Country Manager for ­Samsung Electronics DK

”En af grundene til, at flere og flere gerne vil bruge standardhardware er, at brugerne, har nemmere ved at forstå produkterne, og der er større accept af produktet. Det er det, de kender, og også ville købe privat,” siger Claus Holm, Country Manager for Samsung Electronics DK.

Virksomheden leverer både tablets og nu også smartwatches til sundhedssektoren. Og landechefen peger selv på deres sikkerhedsfeatures som en af grundene til, at det er netop deres forbrugerelektronik, der bliver valgt: Der skal håndteres superfølsom persondata, og derfor har både tablets og ure fra producenten ”sikre zoner”, hvor dataen er krypteret og kan fjernslettes af it-afdelingen, hvis enheden bliver tabt eller stjålet.

Almindelig hardware er nu avanceret

Mens genkendeligheden i produkterne er én faktor, betyder det også noget for Stella Cares kunder, at urene ikke føles hospitalsagtige. De klassiske GPS-produkter var klodsede og kantede, mens de moderne smartwatches er magen til dem, som alle andre går med.

”Det er enheder, som de demensramte gerne vil gå med. At man får demens, er ikke det samme, som at man gerne vil gå med en dims om halsen og skilte med det. At vi kan tilbyde et almindeligt ur i rose guld betyder, at vi nu også har et produkt særligt henvendt til kvinder – som faktisk er dem, der oftest rammes af demens,” siger Rasmus Hansen fra Stella Care.

På bare få år er produkterne gået fra noget der lignede en fodlænke til veldesignede forbrugerprodukter. Og samtidig har urene fået funktioner som bevægelsessensorer og pulsmåler, hvilket giver virksomheden mulighed for at udvide med sundhedsmålinger af kunderne.

”Det er ikke noget, vi har implementeret endnu. Men man vil eksempelvis kunne lave søvnanalyser, så man kan se, om den demente har været vågen og oppe om natten – for så er der jo en grund til, at de er trætte om morgenen, og skal behandles derefter,” siger Rasmus Hansen.

Central enhed for tryghed

Urene giver altså dels mulighed for en tæt overvågning af helbredet på en hidtil uhørt diskret måde. Og samtidig er uret internetforbundet og dermed et redskab til kommunikation, der både er simpelt at gå til – også for en generation der er vokset op uden it – og bogstavelig talt lige ved hånden.

”Det er en måde at skabe stor sikkerhed for borgerne, så hjemmeplejen ikke kommer 10 timer efter at borgeren er faldet og ligger og har det skidt. Hele sundhedssektoren har længe arbejdet med, hvordan man gør det nemmere og mere bekvemt for patienterne, og i takt med, at teknologien udvikler sig, vokser anvendelsesmulighederne for smartwatches,” siger Claus Holm.