3D print vil revolutionere sundhedssektoren
Fremtidens sundhedssektor kommer til at stå med nogle andre udfordringer i dag, bl.a. en stigende ældrebefolkning som skal behandles i fremtiden. For at løfte opgaven, skal vi blande værdier og omsorg med teknologier som 3D print.
Fremtidens sundhedssektor kommer til at stå med nogle andre udfordringer i dag, bl.a. en den stigende ældrebefolkning som skal behandles i fremtiden. For at løfte opgaven, skal vi blande værdier og omsorg med teknologier som 3D print. 3D print er efterhånden en 30 år gammel teknologi, som har taget fart de sidste par år og som spåes at vokse eksponentielt de kommende – ikke forstået på den måde at vi alle skal have printere derhjemme, men i industrien og professionelt. 3D print handler reelt set om at bygge produkter lag på lag fra digitale filer og algoritmer, som kan skræddersyes til hver enkelt kunde, person eller patient.
Jeg vil hævde, at man kan pege på måder indenfor stort set alle brancher, hvor 3D print kan komme i spil. Det er en verden af nye muligheder – men for at udnytte dem er virksomhederne nødt til at udfordre hele den forretningsmodel, de hidtil har arbejdet efter.
I sundhedssektoren er man i fuld gang med at udforske potentialet i 3D-print på grund af muligheden for at producere 100 pct. tilpassede produkter i små mængder. Det kan være alt fra vitaminpiller og medicin til højt specialiserede proteser og organiske print, hvor man kan scanne en persons arm, næse, øre eller lignende og lave individuelt tilpassede modeller.
Så når vi ser på fremtidens sundhedssystem og den behandling, man kan få, vil 3D print spille en afgørende rolle. Og jeg håber, vi vil se mange danske virksomheder opstå på baggrund af dette eller springe med på vognen. Ikke alene er forretningspotentialet stort, det vil også forbedre både patientoplevelsen og patientsikkerheden.
En af fordelene ved 3D print er, at man kan producere mange skræddersyede produkter relativt hurtigt, på engelsk: Mass customization.
3D printede knogler
Forestil dig at skal have lavet en ny hofte, nu kan du få 3D scannet din oprindelige hofte og digitalt udarbejdet én mage til som printes i et metal som passer til din krop, desuden er hoften nu produceret både stærkere i strukturen og lettere da tykkelsen kan gøres hul – du har nu fået digitalt udformet en personificeret hofte der kun passer til dig. Eller forstil dig at du kommer ud for en trafikulykke og dit knæ bliver knust, det er nu muligt at scanne dit andet knæ, tilpasse det digitalt til dit ben og nu få det printet i knoglemateriale der integreres i din egen knoglemarv.
Danske Particle 3D er netop et eksempel på en virksomhed, der både rummer et meget stort forretningspotentiale og vil forbedre implantatmarkedet markant.
Med patent på et særligt materiale, printer de knogler. I dag når folk skal have en ny hofte eller lign, så bruger vi primært plastik eller titanium, eller hvis muligt høster man knogle andre steder i kroppen. Det giver naturligvis ekstra gener og en ekstra operation til patienten. Når man indsætter plastik eller titanium er risikoen for afstødelse og andre komplikationer også stor. Med 3D print kan Particle 3D ikke alene lave knogler i et naturligt materiale, der allerede findes i kroppen og dermed ikke afstødes, de kan også scanne og skabe en eksakt kopi af knoglestykket, så det ikke er op til kirugen at file den høstede knogle til.
Personligt fremstillet medicin
Og den individuelle tilpasning kan også være essentiel til medicin eller vitaminer. Alle mennesker er forskellige og med 3D print vil man kunne producere individuelle piller m.v. og på den måde forbedre vores sundhed. I England har apotekerkæden Holland & Barrett i længere tid eksperimenteret med perosnaliserede vitaminpiller. Forestil dig at du er en kvinde i midt 30´erne, du benytter et fitbit armbånd til at måle din puls under træning og dine daglige skridt, din iPhone ved hvor længe du sover og kender vejret i din nærhed og din kalender fortælle om din travlhed.
Denne information giver du til et apoteket og på baggrund af dette samt din cyklus og årstiderne bliver dine vitaminpiller produceret persionligt til dig. Dette sker dog ikke ved at en laborant støder og blander den rigtige mikstur, med dataene sendes direkte til 3D printeren i den afdeling der er nærmest dig. Herefter 3D printer printeren pillerne. Så længe vi ønsker specialproducerede, personificerede og nøjagtige produkter kan 3D print løse det. Det er ikke nødvendigvis lettere eller billigere. Det skal naturligvis afregnes hver gang.
Ny hud bliver printet
Der bliver forsket og snakket meget om at skabe nye organer og andet organisk, så man vil kunne printe hud, nyrer, lunger og hjerter. Vi skal som menneskehed blive ved med at udfordre muligheder og bryde grænserne, både inden for sundhed og indenfor andre sektorer hvor nye teknologier som 3D print kan gøre en forskel. Og mange steder i verden vokser bioprinting – her er det ikke hverken plast, metal, glas, keramik eller knoglemarv, der printes, men DNA materiale, så man kan skabe hud og organer. Det første mellemøre er netop printet og opereret på en patient i Sydafrika. Ellers er det primært til test af medicin pt., men mange forudser, at der i fremtiden 3D printes bl.a. nyrer, som der er venteliste på.
Kort sagt er potentialet i 3D print enormt – og jeg tror på, at det særligt i sundhedssektoren i løbet af de næste 20 år vil bringe en fuldstændig gennemgribende forandring med sig – til gavn for danske medico-virksomheder og ikke mindst patienterne. Og som med al anden forskning og banebrydende teknologi opstår en række etiske dilemmaer. Så sammen med potentialet kommer
Udfordringen, at benytte teknologien rigtigt. Både i den forstand at vi tænker og designer med den nye teknologi in mente, og ikke på de samme præmisser som tidligere fremgangsmåder, og samtidig skal vi benytte teknologien etisk og med patienten i fokus.
Men set fra der hvor vi er nu og de internationale samarbejder vi følger, hvor der printes bakterier, organer og knogler ser fremtiden spændende ud.